back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ρεκόρ καταγγελιών για πλαστές αποδείξεις λιανικής μέσω της εφαρμογής appodixi

Διαβάστε επίσης

Ξεπέρασαν τις 2.000 μέσα σε δύο ημέρες οι καταγγελίες καταναλωτών για “μαϊμού” αποδείξεις λιανικής πώλησης μέσω της νέας εφαρμογής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων “appodixi”.

Η εφαρμογή έχει ήδη κατέβει σε περισσότερες από 20.000 κινητές συσκευές τηλεφώνων και οι καταναλωτές σκανάροντας το QR code της απόδειξης λιανικής που έλαβαν από επιχείρηση η επαγγελματία για αγορά αγαθών η παροχή υπηρεσιών και διαβιβάζοντάς τη ,μέσω ανώνυμης ή επώνυμης καταγγελίας στην ΑΑΔΕ, θα λάβουν μπόνους που μπορεί να φτάνει έως και τα 2.000 ευρώ εφόσον αποδειχθεί ότι πρόκειται για “μαϊμού” απόδειξη που τους χορηγήθηκε.

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι σε δύο ημέρες που ξεκίνησε η λειτουργία της εφαρμογής “appodixi” έγιναν 20.000 σκαναρίσματα, από τα οποία προέκυψαν 2.000 ύποπτες περιπτώσεις καταστρατήγησης της φορολογικής νομοθεσίας που χρήζουν περαιτέρω ελέγχου από την ΑΑΔΕ για την διαπίστωση φοροδιαφυγής η φοροαποφυγής μέσω κυρίως παρεμβάσεων στα λογισμικά των ταμειακών μηχανών. Από αυτές 1.150 αφορούσαν σε ανώνυμες καταγγελίες και οι 850 σε επώνυμες.

Παρότι η σχετική διάταξη νόμου δεν έχει ακόμα ψηφιστεί -θα ισχύσει όμως αναδρομικά- στις συγκεκριμένες περιπτώσεις αποκάλυψης φοροδιαφυγής και η η επιβράβευση για το φορολογούμενο που έκανε την καταγγελία θα μπορεί να φτάνει έως και το δεκαπλάσιο της αξίας της απόδειξης, με μέγιστο ύψος τα 2.000 ευρώ.

Πως λειτουργεί

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, ενδυναμώνεται η άσκηση του δικαιώματος του πολίτη να ελέγχει τη νομιμότητα των πληρωμών, που κάνει στις συναλλαγές του, για κάθε αγαθό ή υπηρεσία που αγοράζει. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό IOS, δηλαδή της Apple).

Οι καταναλωτές αφού κατεβάσουν την εφαρμογή, με το κινητό τους σκανάρουν το QR Code των αποδείξεων που έχουν λάβει για οποιαδήποτε συναλλαγή τους.

Ανάλογα με το εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή «μαιμού» και ανάλογα με το εάν τα στοιχεία έχουν διαβιβαστεί ή όχι στην ΑΑΔΕ όπως υπάρχει η σχετική υποχρέωση – με πρόστιμα και λουκέτα στην αντίθετη περίπτωση από την 31η Οκτωβρίου- η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

1. Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

2. Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

3. Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί, η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα