back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σόου τα «δημοψηφίσματα» στα κατεχόμενα της Ουκρανίας – Ψηφίζουν οι ένοπλοι – Κάλπες από σπίτι σε σπίτι

Διαβάστε επίσης

«Τα εικονικά δημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα δεν έχουν νομιμότητα και θα αποτελέσουν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Βορειοατλαντική συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ, με δήλωσή του, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το σχέδιο διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία των ουκρανικών περιοχών που ελέγχονται εν μέρει από τον ρωσικό στρατό.

Η  Ουκρανική κυβέρνηση από την πλευρά της χαρακτηρίζει τα λεγόμενα δημοψήφισμα προπαγανδιστικό σόου. Σε μήνυμα του στο Telegram, ο Σεράι Χαιντάν κυβερνήτης  του Λουγκάνσκ  δήλωσε ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη διεξαγωγή των σημερινών «δημοψηφισμάτων» στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας θα τιμωρηθούν. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι οι  ρωσόφωνοι αυτονομιστές σε ομάδες  πηγαίνουν με κάλπες από σπίτι σε σπίτι για να επιτρέψουν στους ανθρώπους να ψηφίσουν κατ οίκον  χρησιμοποιώντας αντί για τα ψηφοδέλτια ακόμη και χαρτοπετσέτες.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 08:00 σήμερα και αναμένεται να διαρκέσει ως τα μεσάνυχτα της 27ης Σεπτεμβρίου. Διεξάγεται στις αυτονομιστικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ οι κάτοικοι θα πρέπει να απαντήσουν εάν υποστηρίζουν την «είσοδο της δημοκρατίας τους στη Ρωσία». Τα ψηφοδέλτια στις περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια θέτουν το εξής ερώτημα στο δημοψήφισμα: «Είστε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία, του σχηματισμού ενός ανεξάρτητου κράτους από την περιοχή και της ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία ως υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας;».

Οι ψήφοι θα συγκεντρώνονταν από τις ρωσικές αρχές που έχουν εγκατασταθεί στα κατεχόμενα και θα πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για τη συλλογή των ψηφοδελτίων

Ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου της ΖαπορίζιαΑνατόλι Κούρτεφ, δήλωσε σήμερα ότι «η προετοιμασία και η διεξαγωγή του λεγόμενου “δημοψηφίσματος”… εντατικοποιήθηκε».

«Υπόσχονται στους κατοίκους της περιοχής χρηματικές ανταμοιβές και παροχή διαβατηρίου για την απόκτηση υπηκοότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε.

Ο Μιχαήλο Πόλιακοφ, επικεφαλής σύμβουλος του Πρόεδρου της Ουκρανίας σημειώνει σε tweet: «Δεν αναγνωρίζουμε καμία νομιμότητα στα λεγόμενα δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας. Πρόκειται για προπαγανδιστική παράσταση και για επιχείρηση στρατολογίας ενόπλων. Το έδαφος όπου διεξάγονται αυτά τα σόου πρέπει να απελευθερωθεί  άμεσα».

Ο Ολεχ Συνυμπούποφ δήμαρχος του Χάρκοβο αναφέρει στη δική του ανάρτηση ότι συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί άμαχου πληθυσμού και οικισμών δίπλα στα σύνορα με τη Ρωσία. «Υπάρχουν θύματα, συμπεριλαμβανομένων και  παιδιών» δηλώνει ο κυβερνήτης του Χάρκοβο.

«Οι Σύμμαχοι δεν αναγνωρίζουν και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία σημειώνει η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ και προσθέτει Τα εικονικά δημοψηφίσματα στις περιοχές του Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας δεν έχουν νομιμότητα και θα αποτελέσουν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτησή τους. Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά. Καλούμε όλα τα κράτη να απορρίψουν τις κατάφωρες προσπάθειες της Ρωσίας για εδαφική κατάκτηση», αναφέρει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στη δήλωσή του.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «οι ρωσικές δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστράτευσης, αποτελούν μια περαιτέρω κλιμάκωση στον παράνομο πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας».

Στην ίδια δήλωση υπογραμμίζεται επίσης ότι «οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν αποφασισμένοι στην παροχή πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης στην Ουκρανία καθώς συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα σε ολόκληρο τον ευρωατλαντικό χώρο. Στεκόμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε κάθε εκατοστό της συμμαχικής επικράτειας», καταλήγει η δήλωση.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα