back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 07:00

Διαβάστε επίσης

«Η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας είναι κόκκινη γραμμή και δεν γίνεται ανεκτή», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα εκφοβιστεί από κανέναν.

Ο κύριος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Τουρκία χτίζει σταδιακά μία συνολική αφήγηση ψευδών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και απειλεί την Ελλάδα με casus belli, εάν επιλέξουμε να ασκήσουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο». Χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητική την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής, σε συνδυασμό με μια μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης, πολλαπλές παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα και στον αέρα, την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών και, δυστυχώς -όπως τόνισε- μια μονομερή απόφαση άρνησης όλων των επαφών υψηλού επιπέδου. Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στον τουρκικό λαό τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα του. «Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε πως «η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα στη μεταπολεμική Ευρώπη που έχει δεχτεί επίθεση. Για σχεδόν 50 χρόνια οι Κύπριοι ζουν σε ένα διαιρεμένο νησί ως αποτέλεσμα μίας παράνομης εισβολής και στρατιωτικής κατοχής», είπε και εξέφρασε την σθεναρή στήριξη της χώρας μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν θέλουμε έναν κόσμο που θα κυριαρχεί ο ισχυρός απέναντι στον αδύνατο» και πρόσθεσε ότι η ρωσική εισβολή δεν πρέπει να επιτύχει όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα λέγοντας χαρακτηριστικά «όσο καιρό και αν χρειαστεί τελικά θα επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Με συλλήψεις δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και ακτιβιστών επιχειρεί το καθεστώς του Ιράν να καταστείλει τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει μετά το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί. Στις επιχειρήσεις καταστολής έχουν σκοτωθεί 36 άνθρωποι. Την ανησυχία του για τις αναφορές για «υπερβολική χρήση βίας» εξέφρασε ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αίρουν ορισμένες από τις εμπορικές κυρώσεις που είχαν επιβάλει στο Ιράν, ώστε οι τεχνολογικές εταιρείες να προσφέρουν πλατφόρμες και υπηρεσίες να επιτρέψουν στους Ιρανούς να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ίντερνετ.

«Απάτη» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τα ρωσικά δημοψηφίσματα για την προσάρτηση των τεσσάρων κατεχομένων περιοχών της Ουκρανίας και διαμηνύει ότι η Ουάσιγκτον «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το ουκρανικό έδαφος ως οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο ως τμήμα της Ουκρανίας». Στην ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν τονίζει ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους συμμάχους και εταίρους τους για να επιβάλουν σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Έκτακτη συνάντηση οργανώνεται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, για τον συντονισμό του χειρισμού του ζητήματος των Ρώσων στρατευσίμων οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να μην επιστρατευτούν και σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Η συνάντηση των πρεσβευτών των 27 κρατών μελών της ΕΕ συγκλήθηκε στο πλαίσιο του λεγόμενου ολοκληρωμένου μηχανισμού αντιμετώπισης πολιτικών κρίσεων, διευκρίνισε εκπρόσωπος της τσεχικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι το Κίεβο αποφάσισε να αφαιρέσει από τον πρεσβευτή του Ιράν τη διαπίστευσή του και να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των μελών της διπλωματικής αντιπροσωπείας του Ιράν, σε αντίποινα για την παράδοση οπλικών συστημάτων από την Τεχεράνη στη Μόσχα. Όπως ανακοίνωσε η ουκρανική πλευρά, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής έπληξαν το λιμάνι της Οδησσού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος. Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι εφοδιάζει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι, κάτι που διαψεύδει η Τεχεράνη.

Κλειστοί το Σαββατοκύριακο θα είναι οι σταθμοί του μετρό Νίκαια, Κορυδαλλός και Αγία Βαρβάρα, λόγω δοκιμών για την επέκταση των δρομολογίων προς Πειραιά. Οι επιβάτες εξυπηρετούνται από την προσωρινή λεωφορειακή γραμμή «Χ50 Αγ. Μαρίνα – Νίκαια».

Και ο καιρός

Γενικά αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική. Θερμοκρασία από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα