back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Επίσκεψη της πρωθυπουργού Μπορν στο Αλγέρι για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων

Διαβάστε επίσης

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν θα μεταβεί στην Αλγερία στις 9 και 10 Οκτωβρίου για να εδραιώσει μαζί με τον Αλγερινό ομόλογό της Αϊμέν Μπεναμπντεραχμάν, σε διακυβερνητική επιτροπή, τη “σύμπραξη” που συνήψαν οι πρόεδροι των δύο χωρών στα τέλη Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική πρωθυπουργία.

“Βάσει της κοινής Διακήρυξης του Αλγερίου για μια ανανεωμένη σύμπραξη ανάμεσα στην Αλγερία και τη Γαλλία”, η οποία υιοθετήθηκε με αφορμή την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στα τέλη Αυγούστου, “τα μέλη των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Αλγερίας θα συναντηθούν για να επαναβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους να προωθήσουν τη φιλία ανάμεσα στη Γαλλία και την Αλγερία και να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία σε τομείς κοινού συμφέροντος”, σύμφωνα με τις υπηρεσίες Τύπου της γαλλικής πρωθυπουργίας.

Ανακοινώσεις θα γίνουν “προσεχώς” όσον αφορά μια πιθανή αύξηση των παραδόσεων αλγερινού φυσικού αερίου προς την κατεύθυνση της Γαλλίας, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχε διευκρινίσει επίσης ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν την επομένη της επίσκεψης του Μακρόν στην Αλγερία, ο οποίος είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Αλγέρι συμβάλει “στη διαφοροποίηση” των προμηθειών φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Η Ελιζαμπέτ Μπορν, συνοδευόμενη από αρκετά μέλη της γαλλικής κυβέρνησης, θα συμπροεδρεύσει μαζί με τον Αλγερινό ομόλογό της “Αϊμέν Μπεναμπντεραχμάν της πέμπτης συνόδου της υψηλόβαθμης διακυβερνητικής επιτροπής” (CIHN), διευκρίνισε η γαλλική πρωθυπουργία.

“Η νεολαία των δύο χωρών” θα βρίσκεται επίσης στην ημερήσια διάταξη αυτής της υψηλόβαθμης διακυβερνητικής επιτροπής, κάτι το οποίο “θα επιτρέψει επίσης να υπάρξει πρόοδος στα οικονομικά ζητήματα και σε αυτά της οικολογικής μετάβασης”, πρόσθεσε.

“Μια ανανεωμένη, συμπαγής και φιλόδοξη σύμπραξη”: έπειτα από κρίση μηνών, ο Μακρόν και ο Αλγερινός ομόλογός του Αμπντελματζίντ Τεμπούν είχαν ανακοινώσει στις 27 Αυγούστου την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, έπειτα από τριήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αλγερία. Αυτή θα πρέπει τώρα να συνοδευτεί από συγκεκριμένες ενέργειες.

Κατά την επίσκεψη αυτή, ο Αλγερινός πρόεδρος είχε αναφερθεί στην δημιουργία αρκετών διακυβερνητικών επιτροπών, μεταξύ των οποίων η CIHN, η γαλλοαλγερινή μεικτή οικονομική επιτροπή, η αλγερινογαλλική επιτροπή στρατηγικού διαλόγου, και σε “μια εντατικοποίηση των επισκέψεων υψηλόβαθμων” αξιωματούχων. Είχε επίσης προβλέψει την “εντατικοποίηση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και τις εμπορικές συναλλαγές”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα