back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Α. Ξανθός: Απειλή για τη Δημοκρατία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η νίκη Μελόνι στην Ιταλία

Διαβάστε επίσης

26-09-2022

Τις πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνή χώρο και στην εσωτερική επικαιρότητα, σχολίασε ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός.

Μιλώντας στον Αθήνα 984 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο, για την επιτυχία της Μελόνι και του ακροδεξιού συνασπισμού στις ιταλικές εκλογές, πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τη χαρακτήρισε «μεγάλη απειλή απέναντι στη λειτουργία και της Δημοκρατίας, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης που σέρνεται στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια».

Αναφερόμενος στο μακρύ διάστημα κυβερνήσεων συνεργασίας κεντροδεξιάς, κεντροαριστεράς, σχηματισμών με τη συμμετοχή τμημάτων των δύο μεγάλων πόλων, αλλά και τεχνοκρατών που έγιναν πολιτικοί ηγέτες, εκτίμησε πώς κερδισμένη βγαίνει τελικά η άκρα δεξιά, σε μια περίοδο κατά την οποία ΕΕ και Ιταλία βρίσκονται αντιμέτωπες με μια ακόμη κρίση και ύφεση.

«Αποδεικνύεται μη βιώσιμη η λύση των τεχνοκρατών όπως ο κ.Ντράγκι, όταν σωρεύονται οι κρίσεις. Με τον λαό να φτωχοποιείται και χωρίς να υπάρχει σοβαρή, προοδευτική εναλλακτική, την εκπροσώπηση αυτού του χώρου αναλαμβάνει η εθνικιστική και ρατσιστική δεξιά» είπε ο πρώην υπουργός, επισημαίνοντας ότι τα μηνύματα κι ο κίνδυνος αφορούν συνολικά τις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

«Το αίτημα σήμερα είναι για την επανίδρυση της Ευρώπης. Είτε θα αλλάξει και θα αναδιοργανωθεί σε μια περισσότερο δημοκρατική και κοινωνική βάση ώστε να αντιμετωπίζει με συνοχή τις πολλαπλές κρίσεις, είτε τα πράγματα θα οδηγούνται σε αποσύνθεση και αποσχιστικές τάσεις, με ενδεικτικό πρώτο βήμα το brexit… Και στην οικονομική και στην ενεργειακή κρίση και στο προσφυγικό, σε όλες τις μείζονος σημασίας κρίσεις, η Ευρώπη αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και με προβληματικά αντανακλαστικά. Η ΕΕ οφείλει με πρωτοβουλίες που εναπόκειται στις προοδευτικές κυρίως δυνάμεις, να διεκδικήσει μια άλλη κατεύθυνση, διότι διαφορετικά τα πράγματα θα οδηγηθούν σε μη αναστρέψιμη πορεία».

Tαυτόχρονα, παραδέχθηκε την αδυναμία της Αριστεράς να πείσει. Κάνοντας λόγο για «μια πραγματικότητα, εφόσον εξαιρεθούν τα επιτυχημένα παραδείγματα της Ισπανίας και Πορτογαλίας», τόνισε πως «το μόνο αριστερό κόμμα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και διεκδικεί αυτή τη στιγμή την εξουσία στην Ευρώπη, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ερωτηθείς για την εσωτερική πολιτική, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για μια πολύ σκληρή και διαρκώς επιδεινούμενη κοινωνική πραγματικότητα. Όπως δήλωσε «δεν διαφαίνεται αυτή την στιγμή μια πλειοψηφική εναλλακτική και αυτό είναι το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση έχει φθαρεί, υπάρχει πολιτική κρίση και θεσμική διακινδύνευση με την ιστορία των υποκλοπών», συμπέρανε ότι «η επιρροή της είναι σε υποχώρηση», ενώ πρόσθεσε πως «αυτό που δεν έχει αλλάξει ακόμη είναι η παράσταση νίκης αλλά στο δρόμο προς τις εκλογές θα αρχίσει να μεταβάλλεται κι αυτός ο συσχετισμός».

Σε σχέση με την έλλειψη αναισθησιολόγων και τις παρενέργειες στα δημόσια νοσοκομεία, μιλώντας ειδικότερα για τη λίστα στο Νοσοκομείο Παίδων με περισσότερα από 3 χιλιάδες παιδιά να περιμένουν να χειρουργηθούν, σχολίασε πως «είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου», ενώ αμφισβήτησε την αποτύπωση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

«Το συγκεκριμένο θέμα δεν το έβγαλε στην επικαιρότητα η αντιπολίτευση αλλά οι εργαζόμενοι και οι γιατροί. Υπήρχαν πάντοτε αναμονές για τα χειρουργεία, άλλωστε κι εμείς ως κυβέρνηση είχαμε καταρτίσει μια διαφανή λίστα… Το 2018 εργάζονταν 11 μόνιμοι και 5 επικουρικά αναισθησιολόγοι- Σήμερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αναισθησιολόγοι στο Παίδων Αγία Σοφία είναι μόλις εννέα» είπε και διερωτήθηκε «Είναι άραγε δυνατόν να υπάρχει ίδια λίστα από το 2018 όταν εργαζόντουσαν 16 με αυτή που δείχνει να εργάζονται σήμερα 9;»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι «μόνη λύση είναι η επιστράτευση παιδο-αναισθησιολόγων του ιδιωτικού τομέα» και στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης λέγοντας: «Το σύστημα υγείας είναι σε πορεία αποσύνθεσης ειδικά μετά την πανδημία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα