back to top
23.4 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

23.4 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Κομισιόν: Ελπίζουμε σε εποικοδομητική συνεργασία με τις νέες ιταλικές αρχές

Διαβάστε επίσης

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μία εποικοδομητική συνεργασία με τις νέες ιταλικές αρχές», ανέφερε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των χθεσινών ιταλικών εκλογών.

Όπως σημείωσε: «η Κομισιόν και η Πρόεδρος εργάζονται με τις κυβερνήσεις, οι οποίες βγαίνουν από τις κάλπες των κρατών-μελών της ΕΕ». Ωστόσο επισημαίνεται ότι προς το παρόν αναμένεται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.

«Η Ιταλία είναι μια πολύ φιλοευρωπαϊκή χώρα, με πολύ φιλοευρωπαίους πολίτες και θεωρούμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει», δήλωσε ο Γερμανός αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών.

«Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών σίγουρα δημιουργεί ανησυχίες στις Βρυξέλλες και προσθέτει άλλο ένα κρίκο στην αλυσίδα του πολιτικού αφηγήματος για την άνοδο της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη, μετά την άνοδο της Λεπέν στη Γαλλία στις προεδρικές εκλογές νωρίτερα φέτος, και κυρίως την ανάδειξη σε δεύτερο κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, ενός αντιμεταναστευτικού ακροδεξιού κόμματος στις πρόσφατες εκλογές στη Σουηδία» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Βασίλης Ντούσας, Επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων, Alliance for Securing Democracy του German Marshal Fund of the US.

Όσον αφορά στην αποχή, σημειώνει ότι «αποτελεί και αυτό σημαντικό στοιχείο, καθώς υπογραμμίζει την απώλεια πίστης στην πολιτική διαδικασία για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Ο κ. Ντούσας υπογραμμίζει ότι «η νίκη της δεξιάς στις χθεσινές εκλογές τις Ιταλίας επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις, καθώς και την επιλογή του ακροδεξιού, μεταφασιστικού κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι, η οποία είναι και πιθανότερο να αποτελέσει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της χώρας, και να παρουσιαστεί ως η βασική εναλλακτική στους Ιταλούς πολίτες».

Επιπροσθέτως, εξηγώντας τον τρόπο που κινήθηκε η Τζόρτζια Μελόνι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, επισημαίνει ότι «προσπάθησε να καθησυχάσει τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ιταλίας (και τις αγορές), καθώς και να αμβλύνει την προηγούμενη στάση της κατά της ΕΕ, ενώ επανειλημμένα επιβεβαίωσε την πλήρη ευθυγράμμιση της Ιταλίας με το ΝΑΤΟ και τη διατλαντική συμμαχία, υποσχόμενη εμφατικά τη συνέχιση της υποστήριξης στην Ουκρανία εάν εκλεγεί».

Ωστόσο, προσθέτει ο κ. Ντούσας, η Τζόρτζια Μελόνι, «δεν παρέκκλινε και από τη σκληρά δεξιά, συντηρητική ρητορική της, και αν και προσπάθησε να υποβαθμίσει τις κατηγορίες εναντίον της ότι η νίκη της θα αναζωογονούσε πράγματι το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας, αρνήθηκε κατηγορηματικά να εξαλείψει την τρίχρωμη φλόγα στο λογότυπο του κόμματός της, μια μεταφορά από το νεοφασιστικό κόμμα που δημιουργήθηκε λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Τέλος, σημειώνει ότι «όσον αφορά την Ευρώπη, αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η Μελόνι είναι πρόεδρος του κόμματος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τη συμμετοχή ακροδεξιών και συντηρητικών κομμάτων, όπως οι Σουηδοί Δημοκράτες, το πολωνικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη και το ισπανικό Vox, τα οποία σημειώνουν αύξηση στη λαϊκή υποστήριξη. Αυτά τα κόμματα επωφελήθηκαν από μια αργή διαδικασία πολιτικού normalisation εν μέσω γενικών τάσεων πολιτικής απάθειας στο εκλογικό κοινό».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα