back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιταλία: Οι δυσκολίες της Μελόνι για τον σχηματισμό κυβέρνησης Ακροδεξιάς – Δεξιάς

Διαβάστε επίσης

Ο εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ των τριών εταίρων του συνασπισμού Δεξιάς – Ακροδεξιάς θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα του σχήματος υπό την Τζόρτζια Μελόνι. Όπως σημειώνει το Politico οι σχέσεις μεταξύ των τριών εταίρων δεν είναι οι καλύτερες δυνατές σε μια χώρα όπου μοναδική σταθερά είναι η αστάθεια.

Ο Ματέο Σαλβίνι έχει περιγράψει τη Τζόρτζια Μελόνι ως « κακό σπυρί στα οπίσθια», ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φημολογείται ότι δεν την υποστηρίζει. Η Τζόρτζια Μελόνι κατανάλωσε τρεις δεκαετίες προκειμένου να αναρριχηθεί στην κορυφή της ιταλικής πολιτικής σκηνής. Η 45χρονη ακροδεξιά πολιτικός από τη Ρώμη, της οποίας η ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα οδηγεί να την συγκρίνουν με τη Μάργκαρετ Θάτσερ, έχει περιορισμένη κυβερνητική εμπειρία. Ως πρωθυπουργός θα αναλάβει την καθοδήγηση της Ιταλίας σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιόδους, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις μαμούθ από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό, το χρέος,  έως μια πιθανή ύφεση και ένα χειμερινό κύμα Covid. -19.

Η συμμαχία με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, και τη Φόρτσα Ιτάλια (FI),  του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκεντρώνει περί το 43,9% των ψήφων και αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία ενώ η πολιτική υποτονικότητα καταγράφηκε και στο ρεκόρ αποχής των Ιταλών ψηφοφόρων : 36% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου έμειναν στο σπίτι τους, έναντι 27% το 2018.

Ο συνασπισμός  Ακροδεξιάς – Δεξίας επικρατεί  καθαρά έναντι εκείνου της Κεντροαριστεράς (26,5%), χωρίς πάντως να κερδίζει τα δύο τρίτα των εδρών που θα του επέτρεπαν να αλλάξει το Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον φαίνεται μέχρι στιγμής.

Οι πρώην νεοφασίστες της Τζόρτζια Μελόνι με 26,3% άφησαν σε απόσταση το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέττα (19,3%). Στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς, η εθνικιστική λαικιστική Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι καταποντίστηκε με 8,9% , η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκράτησε τον κύριο όγκο των δυνάμεών της με 8,0%. Εκτός των δύο συνασπισμών, το Κίνημα Πέντε Αστέρων υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε ξεπέρασε τις προσδοκίες (15%), ενώ το κεντρώο σχήμα των Κάρλο Καλέντα και Ματτέο Ρέντσι που φιλοδοξούσε να αναδειχθεί σε Τρίτο Πόλο έμεινε τέταρτο (7,8%).

Στις μονοεδρικές περιφέρειες (λίγο πάνω από το ένα τρίτο όλων των εδρών), ο χάρτης βάφτηκε μπλε, με λίγες κόκκινες νησίδες στην Εμίλια-Ρομάνια και στην Τοσκάνη, και ακόμη πιο λίγες κίτρινες (Κ5Α) στην Απουλία και στην Καμπανία.

Σε αυτό το πολιτικό τοπίο, η  σοβαρότερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η προοριζόμενη για πρωθυπουργός  Μελόνι θα είναι η συγκρότηση υπουργικού συμβουλίου κατάλληλου να κυβερνήσει και τόσο ισχυρού ώστε να διαρκέσει. Πρόσωπο από τον στενό πολιτικό κύκλο της Μελόνι δήλωσε στον Guardian την περασμένη εβδομάδα ότι η ηγέτης των Ιταλών Αδελφών είναι έτοιμη να γίνει πρωθυπουργός, απορρίπτοντας φήμες ότι η πιθανότητα αυτή την πανικόβαλε το τελευταίο χρονικό διάστημα,

Η κα Μελίνι πρέπει να δώσει σκληρό αγώνα για την εύρεση κατάλληλων προσωπικοτήτων από το κόμμα της το οποίο έχει νεοφασιστική καταγωγή, για να καλύψει υπουργικές θέσεις. Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις της θα είναι ποιος θα αναλάβει το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών. Στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας, ανέφερε για τη θέση τον Τζούλιο Τρεμόντι, υπουργό Οικονομικών σε όλες τις πρώην κυβερνήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η τελευταία από τις οποίες έφερε την Ιταλία στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.

Μια άλλη απειλή για τη σταθερότητα της κυβέρνησής της θα μπορούσε να προέλθει από τον ίδιο τον συνασπισμό της, που αποτελείται από την λαϊκίστική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Δεξιά Forza Italia του Μπερλουσκόνι. Οι τρεις τους προσπάθησαν να οικοδομήσουν ένα ενιαίο μέτωπο αλλά ο Σαλβίνι, του οποίου η δημοτικότητα έχει μειωθεί πολύ εν μέσω της ανόδου της Μελόνι, θεωρεί αφόρητη την προοπτική της πρωθυπουργοποίησης της. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν οι Ιταλοί Αδελφοί απέσπασαν από τη Λέγκα στρατηγικά προπύργια των λαϊκιστών στις τοπικές εκλογές, μια μυστική ηχογράφηση συνομιλίας του Σαλβίνι με στελέχη της Λέγκας που δημοσιοποιήθηκε αποκάλυψε ότι χαρακτήρισε τη Μελόνι “Κακό σπυρί στα οπίσθια μας “.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ Σαλβίνι – Μαλόνι κορυφώθηκε πρόσφατα όσον αφορά στις τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Μελόνι έχει δεσμευτεί ότι η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις κυρώσεις, ενώ ο Σαλβίνι τις επέκρινε ότι «γονάτισαν την Ιταλία». Η Νάντια Ουρμπινάτι καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, σχολιάζει ότι αφού οι Ιταλοί Αδελφοί αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη η Μελόνι είναι «φυσικά» ο ηγέτης του συνασπισμού ενώ «Ο Σαλβίνι βρίσκεται σε παρακμή και για έναν μεγαλομανή σαν αυτόν, αυτό [θα ήταν] αφόρητο, επομένως είναι πιθανό να προκληθεί ένταση».

Από την πλευρά του ο Μπερλουσκόνι φημολογείται επίσης ότι δεν υποστήριζε πριν τις εκλογές ,τη Μελόνι η οποία θήτευσε υπουργός νεολαίας στην τρίτη κυβέρνησή του, για τη θέση της πρωθυπουργού. Μέρος της γοητείας της Τζόρτζια Μελίνι είναι η ικανότητά της να σταθεί στο ύψος της απέναντι στους δύο άνδρες εν δυνάμει εταίρους της, αλλά η διατήρηση της ενότητας θα είναι σχεδόν αδύνατη δουλειά τους επόμενους μήνες, δεδομένων των προσωπικών αντιπαλοτήτων, σύμφωνα με τον Βολφγκάνο Πικόλλι συμπρόεδρο της εταιρείας ερευνών Teneo. «Αυτό που χαρακτηρίζει το ιταλικό εκλογικό σώμα τα τελευταία 10 χρόνια είναι είναι η απόλυτη αστάθεια » σημειώνει ο Πικόλι. ” Επίσης αυτό που παρατηρούμε είναι ότι τα πολιτικά κόμματα γίνονται πολύ δημοφιλή πολύ γρήγορα, αλλά εξίσου γρήγορα καταρρέουν στις κάλπες.”

Ο Λορέντζο Καστελάνι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Luiss στη Ρώμη, σημειώνει ότι οι λεπτομέρειες του τελικού αποτελέσματος θα είναι κρίσιμες για τις πιθανότητες της Μελόνι να σχηματίσει μια βιώσιμη κυβέρνηση. Εάν η προβολή είναι ακριβής και η δεξιά καταλήξει με περίπου 42 τοις εκατό, η Μελόνι και οι σύμμαχοί της «θα έχουν αρκετές έδρες για να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά η πλειοψηφία τους θα είναι πολύ περιορισμένη, ιδιαίτερα στη Γερουσία, οπότε μπορεί να μην διαρκέσει πολύ ” σημειώνει ό ιδιος   και προσθέτει  ” εάν τα exit polls είναι σωστά, το να κερδίσει ο συνασπισμός Ακροδεξιάς – Δεξιάς  το 43-47% των ψήφων θα σήμαινε πλειοψηφία τουλάχιστον 15-20 γερουσιαστών άρα θα μπορεί να κυβερνήσει με πολύ πιο σταθερό τρόπο, χωρίς προβλήματα».

Το αποτέλεσμα φαίνεται να επιβεβαιώνει μια εκπληκτική άνοδο για τη Μελόνι, το κόμμα της  οποίας έλαβε μόλις 4 τοις εκατό στις εκλογές του 2018. Η επιτυχία της οφείλεται εν μέρει στο ότι δεν αμαυρώθηκε από τη σχέση με προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς παρέμεινε στην αντιπολίτευση από τότε που ίδρυσε το κόμμα της πριν από 10 χρόνια. Η Μελόνι ήταν περήφανη για τον μέχρι τώρα ρόλο της ως αουτσάιντερ. Ο χαρακτήρας της και η εμφάνιση μιας μικροκαμωμένης επιθετικής, γυναίκας της εργατικής τάξης την έχει κάνει να ξεχωρίσει, ακόμη και σε έναν χώρο γεμάτο με μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης.

Τον περασμένο χρόνο, προσπάθησε να εκσυγχρονίσει του Αδελφούς Ιταλούς  καθιστώντας τους από ένα νεοφασιστικό κόμμα σε  ισχυρή συντηρητική ομάδα,  προκειμένου να απευθυνθεί σε ευρύ φάσμα σύγχρονων ψηφοφόρων. Ευθυγραμμίστηκε πλήρως με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για την Ουκρανία. Αρνήθηκε να υποστηρίξει τις μη ρεαλιστικές υποσχέσεις των συμμάχων της για συντάξεις και φόρους.

«Η Μελόνι κατάφερε να απομακρύνει τους ψηφοφόρους από τους συμμάχους της επειδή θεωρείται ηγέτης της παρούσας περιόδου επειδή θεωρείται συνεκτική και διότι δεν έκανε συμβιβασμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού», είπε ο Καστελάνι.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα κέρδη της είναι πιθανό να οδηγήσουν στο φαινόμενο bandwagon, όπου οι ψηφοφόροι αποφασίζουν να συμβιβαστούν με τον νικητή.

Αφού επιβεβαιωθούν επίσημα τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα ανοίξει τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα, για να επιβεβαιώσει  ότι ο δεξιός συνασπισμός μπορεί να λάβει την ψήφο της  πλειοψηφία στο κοινοβούλιο .Το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους θα προτείνει τον υποψήφιο πρωθυπουργό. Δεδομένων των απαραίτητων διαπραγματεύσεων για τις θέσεις του υπουργικού συμβουλίου, η επόμενη κυβέρνηση ενδέχεται να μην αναλάβει καθήκοντα παρά μόνο μετά από  αρκετές εβδομάδες.

Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς

Η επικεφαλής της ιταλικής άκρας δεξιάς Τζόρτζια Μελόνι  προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες στη χώρα της και στο εξωτερικό καθώς , μετά τη Σουηδία, η άκρα δεξιά σημειώνει νέα νίκη στην Ιταλία όπου για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου- μεταφασιστικό κόμμα βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας.

Παραμένοντας στην αντιπολίτευση, απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν η μια την άλλη μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2018, το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’ItaliaFdI) επιβλήθηκε ως η βασική εναλλακτική και είδε το ποσοστό του να απογειώνεται από το 4,3% πριν από τέσσερα χρόνια σχεδόν στο ένα τέταρτο των ψήφων σήμερα (περί το 26%), ή, με άλλα λόγια, μετατρέπεται στο πρώτο κόμμα του κοινοβουλίου της χερσονήσου.

«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφιών της Ιταλίας», είπε η κυρία Μελόνι επιβεβαιώνοντας τη φιλοδοξία της να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός.

«Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς, υποσχέθηκε. «Θα το κάνουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», πρόσθεσε σε σύντομη τοποθέτησή της καλώντας για «ενότητα» και κατευνασμό, αναγνωρίζοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν «βίαιη και επιθετική». Διαβεβαίωσε πως «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας».

Η παράταξη που ίδρυσε στα τέλη του 2012 η Τζόρτζια Μελόνι με συνοδοιπόρους της διαφωνούντες του μπερλουσκονισμού ξεπέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ενρίκο Λέτα, που δεν κατάφερε να φράξει τον δρόμο της άκρας δεξιάς και πέφτει κάτω από το φράγμα του 20% των ψήφων, με φόντο τη συγκριτικά χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος στη διαδικασία (64,07%, από 73,86% το 2018).

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνοντας παρέμβαση που εκλήφθηκε στη Ρώμη (με δυσαρέσκεια) ως προειδοποίηση, υπενθύμισε προ ημερών πως η ΕΕ διαθέτει «εργαλεία» για να τιμωρεί κράτη που καταπατούν το κράτος δικαίου και τις κοινές αξίες.

«Οι Ιταλοί παρέδωσαν μάθημα ταπεινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία, με τη φωνή της κυρίας φον ντερ Λάιεν, προσπάθησε να τους υπαγορεύσει τι θα ψήφιζαν», σχολίασε δηκτικά ο γάλλος ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά, του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν. «Καμιά απειλή οποιουδήποτε είδους δεν μπορεί να σταματήσει δημοκρατία», πρόσθεσε υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι «παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους».

Μαύρο πρόβατο στις Βρυξέλλες, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, όπως και ο πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι, απηύθυνε τα «συγχαρητήριά του» στην κυρία Μελόνι.

Μέσω του πολιτικού συμβούλου του και βουλευτή Μπάλας Όρμπαν, πρόσθεσε: «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε όσο ποτέ φίλους που έχουν κοινό όραμα και κοινή προσέγγιση για τις προκλήσεις στην Ευρώπη».

Η Τζόρτζια Μελόνι «έδειξε τον δρόμο» προς μια Ευρώπη «υπερήφανη», «ελεύθερη», αποτελούμενη από «κυρίαρχα κράτη», πανηγύρισε από την πλευρά του ο ηγέτης του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, ο Σαντιάγο Αβασκάλ.

Politico , ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα