12.5 C
Athens
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

12.5 C
Athens
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει απομονωθεί – Απέναντί της είναι η Ευρώπη και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ

«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις «κόκκινες γραμμές της», όσο και για την φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της, σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος, κατά την εισήγησή του στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

«Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στους γείτονες «αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου», αλλά και σαφή προειδοποίηση ότι «απέναντί τους δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση ο κ. πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «θα συνεχιστεί η στήριξη για τις ενεργειακές ανατιμήσεις που πλέον συνδέεται με πιο έξυπνα κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας», τόνισε πως η χώρα μας είναι «από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη στην άμυνα κατά της ακρίβειας» και υπογράμμισε ότι «επιμένουμε σε αυτή την πολιτική εξαντλώντας τα περιθώρια, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να τα ξεπερνάμε».

Τόνισε παράλληλα την ανάγκη και για ευρωπαϊκή λύση επαναλαμβάνοντας ότι «κανείς εθνικός προϋπολογισμός, σε καμία χώρα, δεν είναι σε θέση να καλύψει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, το οποίο διαπερνά τα σύνορα».

«Αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή πρόκληση δεν μπορεί να υπάρξει εάν αυτή δεν είναι ευρωπαϊκή, πολυεπίπεδη και τολμηρή», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «η πρότασή μας για ένα συνολικό πλαφόν στο αέριο που εισάγεται στην Ευρώπη με αγωγούς αλλά και στο LNG, αρχίζει να αποκτά μια πρόσθετη δυναμική».

Όπως είπε, αυτό «θα πρέπει να συνοδευτεί και από έναν ανασχεδιασμό συνολικά του μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου και με δράσεις, όπως κοινές πολιτικές προμήθειας και αποθήκευσης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο». «Δυστυχώς στον τομέα αυτόν κινούμαστε ως Ευρώπη με καθυστέρηση. Εκτιμώ, όμως, ότι το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει εμφατικά και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στην Πράγα, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε οι αρμόδιοι υπουργοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχουν κάνει ακόμα περισσότερα βήματα προετοιμασίας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι μετά και τη. ΔΕΘ «ο δικός μας χάρτης όπως τον έχουμε συνδιαμορφώσει με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι καθαρός», ενώ «δρομολογούνται ήδη τα πρώτα μέτρα που ανακοινώσαμε στη Θεσσαλονίκη: κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αύξηση από τώρα με άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών κατά 50% υπό προϋποθέσεις και κατά 100%. Μείωση συνολικά 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία, ως προς το πετρέλαιο κίνησης. Είναι ένα μέρος μόνο της δέσμης των πρόσθετων 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανεβάζουν το ύψος των παρεμβάσεών μας για το 2022 στα 13,2 δισεκατομμύρια», σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι «από 1ης Ιανουαρίου 2023 ακολουθεί η αύξηση των συντάξεων για τους περισσότερους συνταξιούχους», σημειώνοντας πως «και αυτοί οι οποίοι ακόμα έχουν προσωπική διαφορά, θα δουν βελτίωση του εισοδήματός τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης».

Υπογράμμισε επίσης την αύξηση των μισθών για τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Εξέφρασε εξάλλου αισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας σημειώνοντας ότι «παρά το δυσμενές περιβάλλον αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από αυτό που εκτιμούσαμε στις αρχές του έτους, ανεργία υποχωρεί, το μέσο εισόδημα παρά τις δυσκολίες, παρά τους μισθούς οι οποίοι είναι ακόμα χαμηλοί, στηρίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε και σημαντικές νέες επενδύσεις γίνονται πράξη». Προανήγγειλε μάλιστα και «σημαντικές εξαγγελίες στον τομέα αυτόν και εντός αυτής της εβδομάδος», όπως είπε.

Αναφερόμενος τέλος στις εξελίξεις γύρω από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τόνισε πως «μόνο αν ηττηθεί αυτή η μορφή της επιθετικής βίας, το Διεθνές Δίκαιο θα μπορεί να εξακολουθεί να διέπει τις σχέσεις των χωρών και μόνο αν αποκρουστεί ένα τετελεσμένο καταπάτησης των συνόρων, δεν θα βρει αυτό επίδοξους μιμητές σε άλλες περιοχές».

«Από την άλλη πλευρά και καθώς η Μόσχα συστηματικά και απροκάλυπτα, θα έλεγα, μετατρέπει το φυσικό αέριο σε όπλο, σε μοχλό πίεσης, μόνο η απεξάρτηση από αυτό θα ακυρώσει τον σχεδιασμό της να προκαλέσει κοινωνική και πολιτική αστάθεια στις χώρες της Δύσης», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «η κρίση αυτή έχει, ναι, ένα πρόσκαιρο τίμημα, το οποίο όμως πρέπει να αναλάβουμε, ένα τίμημα το οποίο μπορεί να μας κοστίσει, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας λυγίσει».

«Η ελευθερία, η ανεξαρτησία, η Δημοκρατία, το δικαίωμα τελικά των κοινωνιών μας στην ευημερία, όλα αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img