18 C
Athens
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

18 C
Athens
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Κ. Σελαμσής: Η Λυρική Σκηνή ταξιδεύει την όπερα στις σχολικές αίθουσες και τη συστήνει στο νεανικό κοινό

27-09-2022

Η εξοικείωση των εφήβων με το λυρικό θέατρο μέσα από συμμετοχικές δράσεις και διαθεματικές παιδαγωγικές μεθόδους, είναι ένα από τα στοιχήματα με κοινωνικό πρόσημο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Τη φετινή σχολική χρονιά η ΕΛΣ και οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές της Δράσεις θα ταξιδέψουν σε 85 σχολεία της χώρας δια ζώσης και σε άλλα 900 διαδικτυακά, καλώντας παιδιά και καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να πάρουν μέρος και να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα “Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία”.

Ο συνθέτης Κορνήλιος Σελαμσής μίλησε στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη, για την πρωτοβουλία, που ήδη μετράει 10 χρόνια ζωής με στόχο την διαμόρφωση και αναδιαμόρφωση της καλλιτεχνικής ταυτότητας, την προώθηση της τέχνης ως μέσο επικοινωνίας και καλλιέργειας κλίματος αλληλεγγύης, αλληλοϋποστήριξης και αποδοχής.

«Αυτό που κάνουμε είναι να πηγαίνουμε την όπερα στις σχολικές αίθουσες, στα θέατρα των σχολείων και να προτείνουμε μια φρέσκια εκδοχή της στο νεανικό κοινό.
Η Λυρική είχε την ιδέα να αναζητήσει ένα έργο κλασσικό που να σχετίζεται με την διδακτέα ύλη κι έτσι φτάσαμε στον Όμηρο και στην Ωραία Ελένη. Βρήκαμε την ομώνυμη οπερέτα του Όφφενμπαχ που χρονολογείται από το 185Ο και αποφασίστηκε να υλοποιηθεί ένα νέο έργο, μια προσωπική δημιουργία, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Με αυτό τον τρόπο, σχηματίζεται ένα πλαίσιο ώστε να διδάσκεται το μουσικό θέατρο σε κάποια παιδιά που έχουν ευχέρεια στο τραγούδι».

Επειδή όμως η βιωματική εμπλοκή στη δημιουργική και εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και η καλλιέργεια της ομαδικότητας προωθούνται με τη συμμετοχή και την εκ των έσω γνωριμία με τον κόσμο του μουσικού θεάτρου, η επιλογή της ραπ για ένα συγκεκριμένο μέρος των στίχων του λιμπρέτου, είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία.

«Γιατί θέλουμε να μετέχουν δημιουργικά σχεδόν όλοι οι μαθητές, πάνω σε αυτό το στόχο εργαστήκαμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε» εξήγησε ο συνθέτης, δίνοντας το στίγμα για ένα από τα τμήματα των συλλογικών εκπαιδευτικών δράσεων της ΕΛΣ για τη χρονιά 2022-23, σε σύμπραξη με επαγγελματίες του κόσμου της όπερας

Το πρόγραμμα “Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία” πραγματοποιείται με συγχρηματοδότηση από την ΕΈ- Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2014 – 2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Οι εγγραφές για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην διαδραστική παράσταση όπερας της Λυρικής Σκηνής “Η Ωραία Ελένη του Όφφενμπαχ” του Κορνήλιου Σελαμσή σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, άρχισαν και συνεχίζονται μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.

https://forms.office.com/r/jsJVkt2PWY

* Οι παραστάσεις όπερας θα πραγματοποιούνται στο χώρο του σχολείου ή σε κάποιον χώρο σχετικών εκδηλώσεων στην εκάστοτε περιοχή.

* Η συμμετοχή στο πρόγραμμα και η παρακολούθηση της παράστασης είναι δωρεάν

* Για περισσότερες, αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη διάρθρωση του δια ζώσης προγράμματος μπορείτε να επικοινωνήσετε με το [email protected]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img