back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μεξικό: «Ο στρατός γνώριζε»-Διαδηλωτές ζητούν δικαιοσύνη για τους 43 φοιτητές της Αγιοτσινάπα

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του στρατού χθες, Δευτέρα, στο Μεξικό, κατά την όγδοη επέτειο από την εξαφάνιση των 43 φοιτητών της Αγιοτσινάπα, μια εμβληματική υπόθεση, χαρακτηριστική της «ανθρώπινης τραγωδίας» των περισσότερων από 100.000 αγνοούμενων στη χώρα.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στο τέλος της πορείας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης του Μεξικού, παρά την έκκληση του Μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ – που κήρυξε τη Δευτέρα ημέρα πένθους – η διαδήλωση να είναι ειρηνική.

Οι οικογένειες των 43 φοιτητών πραγματοποίησαν πορεία κρατώντας ένα πανό στο όποιο είχαν γράψει «ο στρατός γνώριζε», ενάμιση μήνα μετά τη δημοσίευση επίσημης έκθεσης που για πρώτη φορά επιρρίπτει ευθύνες στις ένοπλες δυνάμεις.

«Απαιτούμε να διενεργηθεί έρευνα για τους στρατιωτικούς, να τιμωρηθούν, να μην ερευνούμε μόνο το οργανωμένο έγκλημα», δήλωσε η μητέρα μίας εκ των φοιτητών, της Μπλάνκα Νάβα.

Οι φοιτητές της σχολής δασκάλων της Αγιοτσινάπα εξαφανίστηκαν τη νύκτα της 26ης προς την 27η Σεπτεμβρίου του 2014 στην Ιγουάλα της πολιτείας Γκερέρο.

Σύμφωνα με την πρώτη επίσημη έκθεση, που πραγματοποιήθηκε επί προεδρίας Ενρίκε Πένα Νιέτο (2012- 2018), οι 43 νέοι συνελήφθησαν από διεφθαρμένους αστυνομικούς που συνεργάζονταν με το καρτέλ των ναρκωτικών Guerreros Unidos («Ενωμένοι Πολεμιστές»), κατόπιν τουφεκίστηκαν και τα πτώματά τους απανθρακώθηκαν, επειδή νόμιζαν πως ήταν μέλη αντίπαλης συμμορίας.

Μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα μόλις τριών.

Οι οικογένειες των θυμάτων καθώς και ανεξάρτητοι ειδικοί απορρίπτουν αυτή την εκδοχή.

Η έκθεση της «Επιτροπής Αλήθειας για την Αγιοτσινάπα» κατέληξε τον Αύγουστο στο συμπέρασμα ότι για το έγκλημα φέρουν ευθύνη και στρατιωτικοί.

Τον ίδιο μήνα συνελήφθησαν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Μεξικού, ο Χεσούς Μουρίγιο Καράμ, ένας πρώην στρατηγός και 20 άλλοι αξιωματικοί του στρατού όπως και δεκάδες αστυνομικοί για την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Παράλληλα το Μεξικό έχει ζητήσει από το Ισραήλ την έκδοση του Τόμας Σερόν, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εγκληματικών ερευνών του Μεξικού επί προεδρίας Πένα Νιέτο, ο οποίος κατηγορείται για παραποίηση στοιχείων.

Ο Λόπες Ομπραδόρ εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του που έσπασε «η συμφωνία σιωπής και ατιμωρησίας».

«Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο», δήλωσε από την πλευρά του και ο Βιντούλφο Ροσάλες δικηγόρος των οικογενειών των φοιτητών.

Στο Μεξικό υπάρχουν περισσότεροι από 100.000 αγνοούμενοι, «μια ανθρώπινη τραγωδία», όπως είχε καταγγείλει τον Μάιο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η καταμέτρηση των αγνοούμενων ξεκίνησε το 1964, όταν η μεξικανική κυβέρνηση διεξήγε έναν «βρόμικο πόλεμο» εναντίον πολιτικών αντιπάλων της.

Το φαινόμενο των αναγκαστικών εξαφανίσεων πήρε μεγάλες διαστάσεις τη δεκαετία του 2000 στο πλαίσιο της βίας που συνδεόταν με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα