back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αυξήσεις στις συντάξεις: Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν «εκτός»

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι από τα συνολικά 2,4 εκατομμύρια, κινδυνεύουν να μην λάβουν ή να έχουν εξαιρετικά περιορισμένη ενίσχυση της σύνταξης, στο πλαίσιο της αύξησης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2023 και θα κυμαίνεται μεταξύ 6% και 7%.

Το “κλειδί”, είναι η προβλεπόμενη από το “νόμο Κατρούγκαλου” προσωπική διαφορά.

Εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν λόγω της οικονομικής κρίσης, οι συντάξεις μειώθηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, για τους παλαιούς συνταξιούχους υπήρξε διαχωρισμός του επιπλέον ποσού που έλαβαν με το προ κρίσης σύστημα υπολογισμού της σύνταξης και αυτού (του μικρότερου) που θα έπρεπε να λάβουν με το νέο σύστημα.

Το επιπλέον πόσο, καθορίστηκε ως “προσωπική διαφορά” και διατηρήθηκε.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι νέες συντάξεις μειώθηκαν σημαντικά, οι συντάξεις των παλαιότερων συγκρατήθηκαν έως ένα βαθμό λόγω της προσωπικής διαφοράς

Ωστόσο, οποιαδήποτε αύξηση γίνει στους μισθούς και στις συντάξεις, θα απορροφάται από την προσωπική διαφορά, έως ότου αυτή μηδενιστεί.

Σε περίπτωση που η νέα αύξηση δεν καλύπτει την προσωπική διαφορά, απλώς θα την περιορίσει και ο συνταξιούχος δεν θα λάβει χρήματα.

Σε περίπτωση που την καλύπτει εν μέρει, τότε ο συνταξιούχος θα λάβει το ποσό που θα υπερβαίνει την μηδενική, πλέον, προσωπική διαφορά.

Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων λαμβάνει κύρια σύνταξη από 500 – 1.200 ευρώ, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν ότι η αύξηση θα απορροφηθεί πλήρως από την προσωπική διαφορά, στις εξής περιπτώσεις:

1) Για κύριες συντάξεις 500 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 30 ευρώ για αυξήσεις έως 6% και όχι άνω των 35 ευρώ για αυξήσεις έως 7%.

2) Για κύριες συντάξεις 600 ευρώ: Το όριο της προσωπικής διαφοράς πρέπει να κυμαίνεται από 36 ευρώ (για αύξηση 6%) έως 42 ευρώ (για αύξηση 7%).

3) Για κύριες συντάξεις 700 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 42 ευρώ (για αυξήσεις 6%) και τα 49 ευρώ (για αυξήσεις 7%).

4) Για κύριες συντάξεις 800 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 48 ευρώ (για αυξήσεις 6%) και από 56 ευρώ (για αυξήσεις 7%).

5) Για κύριες συντάξεις 900 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 54 ευρώ (αυξήσεις 6%) και τα 63 ευρώ (για αυξήσεις 7%).

6) Για κύριες συντάξεις 1.000 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τα 60 ευρώ (αυξήσεις 6%) και τα 70 ευρώ (για αυξήσεις 7%).

7) Για κύριες συντάξεις 1.100 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 66 ευρώ (αυξήσεις 6%) και τα 77 ευρώ (αυξήσεις 7%).

8) Για κύριες συντάξεις 1.200 ευρώ: Η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 72 ευρώ (αυξήσεις 6%) και τα 84 ευρώ (για αυξήσεις 7%).

Σημειώνεται ότι για συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, οι δικαιούχοι θα λάβουν έμμεση αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, χωρίς να επηρεάζονται από την όποια προσωπική διαφορά.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα