back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γερμανία: Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι η ζημιά στους αγωγούς Nord Stream 1 & 2 οφείλεται σε φυσικά αίτια, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Διαβάστε επίσης

Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 οφείλεται σε φυσικά αίτια, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστράιτ, αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει πληροφορίες περί σχετικής προειδοποίησης από μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών.

Ο κ. Χεμπεστράιτ διαβεβαίωσε πάντως ότι η ζημιά στους αγωγούς δεν έχει επίδραση στην προμήθεια φυσικού αερίου της Γερμανίας, καθώς η ροή από τον Nord Stream 1 έχει σταματήσει εδώ και εβδομάδες, ενώ ο Nord Stream 2 δεν λειτούργησε ποτέ. Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για το περιστατικό και τις πιθανές συνέπειες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Oμάδα διαχείρισης κρίσεων

Στο υπουργείο Εξωτερικών έχει συσταθεί ήδη ομάδα διαχείρισης κρίσεων για το ζήτημα, ενώ έχει ενταθεί η φύλαξη στα γερμανικά χωρικά ύδατα και έχει ζητηθεί από τα αντίστοιχα κρατίδια η εντατικοποίηση της φύλαξης των παράκτιων περιοχών στη Βόρεια και στη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, η ανησυχία της κυβέρνησης αφορά κυρίως την προστασία των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου οι οποίοι κατασκευάζονται στην ίδια περιοχή, αλλά και των υποθαλάσσιων καλωδίων τηλεπικοινωνιών. «Οι συνθήκες αυτού του ανησυχητικού γεγονότος πρέπει να διευκρινιστούν γρήγορα και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

Η υποτιθέμενη πράξη δολιοφθοράς στους αγωγούς μας δείχνει για άλλη μία φορά πόσο εξαρτημένοι είμαστε από κρίσιμες υποδομές – συμπεριλαμβανομένου και του νερού», δήλωσε η υπουργός ‘Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την σουηδική κυβέρνηση, προκειμένου να προσφέρει τη συνδρομή του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού στις έρευνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα