back to top
19.2 C
Athens
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

19.2 C
Athens
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Μ. Ντράγκι: Δεσμεύομαι για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας στην Ιταλία

Διαβάστε επίσης

Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία της νικητήριας των ιταλικών εκλογών Τζόρτζια Μελόνι με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι ήταν η τρίτη μέσα σε λίγες ημέρες και επιβεβαίωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Republica, τους όρους ενός συμβιβασμού που θα οδηγήσουν την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Ιταλίας σε μια βιώσιμη θητεία. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Ντράγκι διατίθεται  να εμφανισθεί ως εγγυητής  της Μελόνι έναντι της  Ευρώπης γεγονός που διέψευσε η προεδρία της Ιταλικής κυβέρνησης σύμφωνα με  ανακοίνωση της .

«Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές από το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός ήρθε σε επαφή με τους Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σόλτς και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λειτουργώντας ως εγγυητής της Τζόρτζια Μελόνι και δίνοντας διαβεβαιώσεις σε ό,τι αφορά τα τρία κύρια σημεία της δράσης της μελλοντικής ιταλικής κυβέρνησης » γράφει η εφημερίδα.

Η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης, όμως, πριν από λίγο διέψευσε το περιεχόμενο του άρθρου και υπογράμμισε τα εξής σε ανακοίνωσή της:

«Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν συμφώνησε και δεν δεσμεύθηκε να εγγυηθεί οτιδήποτε. Ο πρωθυπουργός έχει επαφές ανά τακτά διαστήματα με τους διεθνείς συνομιλητές με αντικείμενο τα κύρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος και δεσμεύεται να εγγυηθεί μια ήρεμη μεταβίβαση της κυβερνητικής εξουσίας στο πλαίσιο των ορθών θεσμικών σχέσεων».

Για τον πολιτικό κόσμο της Ιταλίας είναι κρίσιμη ανάγκη η κα Μελόνι να πιστωθεί ως ισότιμος και σοβαρός πολιτικός εταίρος και να στραφεί προς την παραδοσιακή πολιτική . Ο άνθρωπος μάλιστα που ανέλαβε αν την εισάγει στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα της Ρώμης είναι ό ίδιος ο Μάριο Ντραγκι. Για αυτό, η ίδια κα Μελόνι βασίζεται στον κ. Ντράγκι. Και για τον ίδιο λόγο ο νυν πρωθυπουργός εκτίθεται υπέρ της Μελόνι στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη ιταλική εφημερίδα που εκφράζει της Κεντροαριστερά Μελόνι και Ντραγκι έχουν συμφωνήσει στους βασικούς όρους αυτού του συμβιβασμού που θα οδηγήσει στην βελούδινη μετάβαση από την πρωθυπουργία του πρώτου, στην διάδοχο του

Χωρίς να αποφεύγει και τα ειρωνικά σχόλια περί «τούμπας επιβίωσης» της κας Μελόνι, η έγκυρη εφημερίδα αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο κ. Ντράγκι επικοινώνησε με τους Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσφέροντας εγγυήσεις για την ηγέτιδα των Fratelli d’ Italia και καθησυχάζοντας τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τρεις πυλώνες που θα καθοδηγήσουν τη δράση της μελλοντικής κυβέρνησης.

Η κίνηση Ντράγκι ήρθε ύστερα από συμφωνία με την κα Μελόνι υπό τρεις όρους που φέρεται να έθεσε ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δέχθηκε η κα Μελόνι:

Πρώτον, η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει να υποστηρίζει τη δέσμευση (οικονομική και στρατιωτική) προς την Ουκρανία και να διατηρήσει ενιαίες τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Δεύτερον, να διατηρηθεί η σταθερή και αδιαμφισβήτητη προσήλωση στο ΝΑΤΟ, χωρίς δισταγμούς ή αστερίσκους

Τρίτον, να μην εγκριθούν νέες αλλαγές στον προϋπολογισμό, προκειμένου να παραμείνει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος.

« Ο ατλαντισμός, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η προσοχή στο δημόσιο χρέος βεβαιως και  ανταποκρίνονται σε θέσεις που όντως υποστηρίζονται δημοσίως από τη κ. Μελόνι. Αλλά είναι δυνατόν να είναι κανείς σίγουρος για αυτούς τους τρεις πυλώνες όταν έχει και τους Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση;» διερωτάται η εφημερίδα. «Είναι εφικτό να κυβερνηθεί η χώρα με αυτούς που κηρύττουν ελλειμματικές δαπάνες και προσεγγίζουν τον Πούτιν; Και τότε, ήταν η ίδια η κα Μελόνι που αντέκρουσε την φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση, τρομάζοντας την Ευρώπη», προσθέτει η εφημερίδα . Αλλά είναι άλλο  να αγωνίζεσαι στην προεκλογική εκστρατεία και άλλο να προετοιμάζεσαι να διοικήσεις μια χώρα σε πλήρη κρίση αμφισβητώντας ιστορικούς συμμάχους στο όνομα της κυρίαρχης διεθνούς. Η ζημιά θα ήταν τεράστια, οι επιπτώσεις στις αγορές καταστροφικές, πλήρης απομόνωση.

La Repubblica

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα