1.6 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

1.6 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Ν. Ηλιόπουλος: Ανοχή της Αστυνομίας απέναντι στους νεοναζί στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά τη δίκη της ΧΑ

spot_imgspot_img

«Η λέξη ανοχή είναι μικρή για να περιγράψει τη στάση της Αστυνομίας απέναντι στους νεοναζί, σήμερα στο Εφετείο», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο 105.5 FM”, αναφερθείς στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό που συνεχίστηκε σήμερα στο Εφετείο.

«Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου είδαμε ανθρώπους να φωνάζουν ναζιστικά συνθήματα, να χαιρετούν ναζιστικά και να έχουν τα κινητά τους σηκωμένα για να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο τους ανθρώπους του αντιφασιστικού κινήματος», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «η Αστυνομία δεν έκανε απολύτως τίποτα». «Όσοι θυμούνται τη δίκη σε πρώτο βαθμό, θα θυμούνται ότι αν από την πλευρά των αντιφασιστών ακουγόταν κουβέντα, αμέσως υπήρχαν αποβολές από την αίθουσα», προσέθεσε.

Ανέφερε πως «τη στιγμή που πήγαμε να μπούμε στην αίθουσα εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης, ο φρουρός μας ρώτησε πόσοι ήμασταν γιατί υπήρχε περιορισμένος αριθμός θέσεων “για εμάς”» και επισήμανε: «Μέσα στην αίθουσα, όμως, είδαμε ότι από την πλευρά της Χρυσής Αυγής οι θέσεις ήταν γεμάτες, ενώ στην πλευρά των ανθρώπων που ήρθαν για να στηρίξουν τη Δημοκρατία και την ιστορική μνήμη είχε μπει πολύ λίγος κόσμος, τη στιγμή που βρίσκονταν εκατοντάδες έξω στη συγκέντρωση». «Είναι προφανές ότι συνειδητά δόθηκαν περισσότερες άδειες στους νεοναζί», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη μέσα από τη φυλακή, είπε πως «όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια τεράστια ανοχή απέναντι στον Κασιδιάρη, ώστε να μπορεί να κάνει πολιτική και οργανωτική δουλειά μέσα από τις φυλακές» και προσέθεσε: «Κι εδώ προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα: πώς μία κυβέρνηση σαν τη σημερινή, η οποία αντιτίθεται σε οτιδήποτε κάνει πιο ανθρώπινη τη ζωή μέσα στις φυλακές, επιτρέπει στους κρατούμενους της Χρυσής Αυγής να έχουν μια προνομιακή μεταχείριση».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για ξεκάθαρη ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τα όσα εκτυλίχθηκαν σήμερα στο Εφετείο αλλά και ευθύνες του «ενόψει μιας δύσκολης δικαστικής διαδικασίας που δεν θα τελειώσει σύντομα». «Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να μας βρει με την Αστυνομία να δείχνει ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή και τους οπαδούς της», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για τη σημερινή κατάσταση με τον φασισμό στην Ελλάδα, τόνισε ότι «με αυτήν την ιστορία δεν έχουμε τελειώσει» και σχολίασε: «Βέβαια έχει διαφορά ένα ακροδεξιό κόμμα από μια νεοναζιστική οργάνωση. Αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο».

«Σήμερα η Ακροδεξιά προσπαθεί παντού να κερδίσει πόντους. Και είναι πολύ προβληματικό το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε να συζητά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Βέβαια, ένα κόμμα που έχει χωνέψει και έχει μεταβολίσει τον Πλεύρη, τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη, δεν θα δυσκολευτεί στον Βελόπουλο», δήλωσε και προσέθεσε: «Έχουμε υπουργό Υγείας έναν άνθρωπο που σε αναφορά του στη Βουλή το 2012 χαρακτήριζε τον ΑΜΚΑ συνωμοσία της εβραιομασονίας».

«Δεν ξέρω αν είναι παρωδία ή τραγωδία, αλλά όλα αυτά φωτίζουν το δρόμο μετασχηματισμού της ελληνικής Δεξιάς σε μια ακραία συντηρητική και αυταρχική κατεύθυνση», σχολίασε.

Σε ερώτηση για τις κοινωνικές συνθήκες που ευνοούν την άνοδο του φασισμού, σημείωσε: «Η μάχη με την Ακροδεξιά θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στο κοινωνικό ζήτημα, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, της φτώχειας, της εργασιακής επισφάλειας». «Αλλά είναι ταυτόχρονα χρέος μας να ταυτίζουμε το κοινωνικό ζήτημα με συνθήκες Δημοκρατίας και ελευθερίας. Γιατί το ένα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς το άλλο», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img