back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το «Μπορούμε» για τη Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων

Διαβάστε επίσης

Η αυριανή Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων αναδεικνύει αποθαρρυντικά στοιχεία για τη χώρα μας καθώς μια μέση ελληνική οικογένεια πετά περισσότερες από 460 μερίδες φαγητό το χρόνο. Με μήνυμα «Αγαπάμε την Τροφή, Όχι τη Σπατάλη», η οργάνωση «Μπορούμε» υλοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις έως και τις 2 Οκτωβρίου.

Η σπατάλη των τροφίμων, παρότι δεν είναι σημερινό φαινόμενο, σήμερα μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο γιατί επιφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τονίζουν απο την οργάνωση, δημοσιεύοντας το μέγεθος του φαινομένου σε αριθμούς:

  • Το 1/3 της τροφής παγκοσμίως χάνεται μετά τη συγκομιδή.
  • Περίπου στα 1 τρισ. δολάρια τον χρόνο ανέρχεται η αξία της σπατάλης τροφίμων παγκοσμίως.
  • Η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
  • Ένας τόνος οργανικών απορριμμάτων εκλύει περίπου 1 τόνο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα (25 φορές πιο επιβλαβές από το CO2).
  • Μια μέση ελληνική οικογένεια πετά περισσότερες από 460 μερίδες φαγητό.
  • Η αξία της σπατάλης τροφίμων μιας μέσης ελληνικής οικογένειας ανέρχεται στα 1000€ ετησίως.

«Μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων αυτό που εξασφαλίζουμε είναι να προστατεύουμε το περιβάλλον να στηρίζουμε τη κοινωνία και να εξοικονομούμε χρήματα», επισημαίνει στον Αθήνα 9.84, η υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης «Μπορούμε» Αγγελική Σταμέλου.

Συμβουλές για τη μείωση της σπατάλης

«Οι καταναλωτές έχουν τεράστια δύναμη ωστόσο, λυπάμαι που το λέω, ένα μεγάλο ποσοστό σπατάλης εντοπίζεται στο τελευταίο στάδιο της διατροφικής αλυσίδας, δηλαδή, στη κατανάλωση», αναφέρει η κα Σταμέλου. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι αντί να είμαστε μέρος αυτού του μεγάλου προβληματος να γίνουμε μέρος της λύσης του. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, απλά, αλλάζοντας τις καθημερινές  καταναλωτικές μας συνήθειες, δηλαδή, να κάνουμε λίστα για ψώνια μας στο σούπερ μάρκετ, να προγραμματίζουμε τα γεύματα της εβδομάδας, στα εστιατόρια να ζητάμε το φαγητό που περίσσεψε και να το καταναλώνουμε στο σπίτι. Παράλληλα να γνωρίζουμε ποια είναι η θέση των προϊόντων στο ψυγείο για να έχουμε καλύτερη συντήρηση ή ποια προϊόντα μπορούμε να καταψύξουμε. Επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό να διαβάζουμε σωστά τις ετικέτες στα τρόφιμα, δηλαδή, να αναγνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ της αναγραφής «ημερομηνία ανάλωσης» και της «ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από». Πολλοί καταναλωτές μπερδεύονται. Στη δεύτερη περίπτωση μπορούμε να αξιοποιούμε τις αισθήσεις μας για την ποιότητα του προϊόντος».

Οι εκδηλώσεις

Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου το «Μπορούμε» διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Αγαπάμε την Τροφή, Όχι τη Σπατάλη» στο Golden Hall στο Μαρούσι. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τρόπους μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Τα παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν σε διαδραστικές δραστηριότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μπορούμε στο Σχολείο»

Την Τετάρτη και Πέμπτη, 28 και 29 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, το Μπορούμε και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας θα πραγματοποιήσουν τη δράση «Σώζουμε και Μαγειρεύουμε για καλό σκοπό». Ομάδα εθελοντών του Μπορούμε θα συγκεντρώσει περισσευούμενα φρούτα και  λαχανικά στο πλαίσιο του προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή» και σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας θα μαγειρέψουν για να προσφέρουν τα προϊόντα που σώθηκαν από τη λαϊκή σε κοινωφελή φορέα που στηρίζει συνανθρώπους μας σε επισιτιστική ανασφάλεια

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου το «Μπορούμε» συμμετέχει στο «Green Destinations & Future of Tourism Summit 2022 in Athens» με κεντρικό θέμα ομιλίας τη σπατάλη τροφίμων και τη διασύνδεσή της με τον αειφόρο και βιώσιμο τουρισμό.

Το έργο της οργάνωσης

Το «Μπορούμε», το οποίο συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια λειτουργίας, έχει αναπτύξει μια ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων στη χώρα μας:

  • 60 εκατομμύρια μερίδες τρόφιμα που έχουν σωθεί & προσφερθεί.
  • 650 κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα έχουν στηριχθεί επισιτιστικά.
  • τα τρόφιμα που έχουν σωθεί αντιστοιχούν σε 88.200.000 κιλά CO2 eq τα οποία έχουν αποτραπεί από το να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.
  • 90 εκατομμύρια ευρώ αξία τροφίμων (με υπόθεση μέσης αξίας 1.5€ ανά μερίδα).
  • 1€ λειτουργικού κόστους Μπορούμε = 65 μερίδες τρόφιμα που σώζονται και προσφέρονται.
  • 750.000 κιλά τρόφιμα έχουν σωθεί και προσφερθεί από 32 λαϊκές αγορές από το 2015.
  • 25.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει στο Μπορούμε στο Σχολείο από το 2015 (Ιωάννινα, Κόρινθο, Ρόδο, Έβρο, Καβάλα, Ναύπλιο, Ηράκλειο, Λασίθι, Θεσσαλονίκη και Αθήνα).
  • 2.500 εθελοντές έχουν στηρίξει το έργο του «Μπορούμε».
  • 1.679.164€ δωρεών έχουν μετατραπεί σε δωροεπιταγές σούπερ μάρκετ για ωφελούμενους 200 δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Το «Μπορούμε» συντονίζει τη Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων στην Ελλάδα, την συλλογική προσπάθεια στην οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους δημόσιες αρχές, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης από όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας. Στη Συμμαχία, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, συμμετέχουν μέχρι σήμερα 67 φορείς.
  • Δημιουργία του Σχήματος Πιστοποίησης κατά της σπατάλης τροφίμων «No Food Waste» σε συνεργασία με την TÜV Austria Hellas, το οποίο αναδεικνύει την κοινωνική υπευθυνότητα, περιβαλλοντική συνείδηση και επιχειρηματική ηθική ενός οργανισμού, ο οποίος συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
  • Από το 2016 το «Μπορούμε» είναι ενεργό μέλος της Πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Απώλειες και τη Σπατάλη Τροφίμων.
  • Για τις δράσεις του έχει βραβευτεί –μεταξύ άλλων- από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2017 και τις Νησίδες Ποιότητας 2015.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα