back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Απορρίπτει το πλαφόν στο φυσικό αέριο η Κομισιόν – Πιέσεις από το Βερολίνο

Διαβάστε επίσης

H πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Politico.

«Η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής  Ντίτε Τζουλ Γιόργκενσεν,  ανέφερε στους εξοργισμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες, ότι αντί για πλαφόν η Επιτροπή θα παρουσίαζε ένα ‘non-paper’ με προτάσεις για κοινές αγορές».

«Μετά την ανακοίνωση της Ντίτε Τζουλ Γιόργκενσεν , ένας διπλωμάτης πήρε τον λόγο υπό επιδοκιμασίες, και δήλωσε ότι η υποσχεθείσα πρόταση της Επιτροπής ήταν στην πραγματικότητα ένα non-non-paper». «Είναι ένα non-paper για την Επιτροπή, αλλά είναι ένα non-non-paper για τα κράτη μέλη, επειδή δεν υπάρχει ακόμη, και είναι ένα non-non-paper επειδή στην πραγματικότητα δεν εισαγάγει νέες λύσεις» σημειώνει το Polico στην στήλη Playbook .

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς στον πλειοδότη.

Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση – έναν τοξικό συνδυασμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις, προειδοποιούν οι αξιωματούχοι.

Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη και θα ανέβαζαν τις τιμές.

Ενόψει της αυριανής συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι πρέπει να μπει οριζόντιο πλαφόν στις τιμές φυσικού αεριού και υπάρχει συγκεκριμένος μηχανισμός να γίνει αυτό, ώστε οι τιμές στην Ευρώπη να είναι αντίστοιχες με τις τιμές στην Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία.

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο ως μέρος του τελευταίου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας για τον πόλεμο με την Ουκρανία.

Το νέο πακέτο στοχεύει επίσης να τιμωρήσει τη ρωσική βιομηχανία χάλυβα και να στερήσει από τον στρατό του Κρεμλίνου βασικές τεχνολογίες, σύμφωνα με ένα προσχέδιο της πρότασης κυρώσεων, το οποίο είδε το POLITICO. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσαν την πρόταση την Τετάρτη.

«Δεν αποδεχόμαστε τα ψευδή δημοψηφίσματα ούτε κανενός είδους προσάρτηση στην Ουκρανία και είμαστε αποφασισμένοι να υποχρεώσουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για αυτήν την περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στην προσπάθεια της Μόσχας αυτή την εβδομάδα να οργανώσει βιαστικά ψηφοφορίες σε κατεχόμενα εδάφη και μπορεί να δώσει στον εαυτό του ένα αδύναμο πρόσχημα για να διεκδικήσει τη γη.

«Οι κυρώσεις μας έπληξαν σκληρά το σύστημα του Πούτιν», πρόσθεσε. “Τον έχουν κάνει πιο δύσκολο να συντηρήσει τον πόλεμο. Και αυξάνουμε τις προσπάθειές μας εδώ.”

Το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου είχε προηγουμένως συμφωνηθεί από τις χώρες της G7. Οι ΗΠΑ άσκησαν πίεση στην ΕΕ να εφαρμόσει το ανώτατο όριο έως τις 5 Δεκεμβρίου, όταν τέθηκαν σε ισχύ οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που απαγορεύουν τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού. Η Von der Leyen είπε ότι θα δημοσιεύσει τη νομική βάση για αυτό το ανώτατο όριο τιμής πετρελαίου, για να μειώσει τα ρωσικά έσοδα και να σταθεροποιήσει την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Οι κυρώσεις —το όγδοο πακέτο της ΕΕ κατά της Ρωσίας— περιλαμβάνουν περισσότερα μέτρα κατά ατόμων που βοηθούν την πολεμική προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και απαγορεύσεις στο εμπόριο αγαθών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης κυρώσεων, η ΕΕ θέλει να απαγορεύσει την εισαγωγή αρκετών προϊόντων χάλυβα από τη Ρωσία ως τρόπο περαιτέρω απομάκρυνσης των πηγών εσόδων της χώρας.

Η ΕΕ εξετάζει επίσης τους περιορισμούς στις εξαγωγές ως τρόπο αποδυνάμωσης του στρατού του Κρεμλίνου. Οι προτεινόμενες απαγορεύσεις εξαγωγών στοχεύουν ημιαγωγούς, αεροσκάφη και συγκεκριμένες χημικές ουσίες ζωτικής σημασίας για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα