back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 11:00

Διαβάστε επίσης

Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο διαμήνυσε στην Αγκυρα πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Σκαραμαγκά, κατά την τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου “Υποπλοίαρχος Βλαχάκος”.

Προηγήθηκαν νεες προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μιλώντας στο CNN Turk -μεταξύ των άλλων τόνισε- ότι, «δεν θα μείνει αναπάντητο πως εξοπλίζονται τα νησιά στο Αιγαίο» ζητώντας ξανά να αποστρατικοποιηθούν άμεσα, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν τηρούν δίκαιη στάση μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Άμεση ήταν αντίδραση της Αθήνας και της Ουάσιγκτον. «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί ανάγκη», διαμηνύει σε αυστηρή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται επανέλαβε για ακόμα μια φορά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης παλαιών ηλιακών θερμοσιφώνων, ή της εγκατάστασης νέων ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη συνεδρίαση της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Σύμφωνα με τον υπουργό, ήδη μέσω του Εξοικονομώ έχει χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση 60.000 νέων ηλιακών θερμοσιφώνων.

Ο κ. Σκρέκας ανήγγειλε επίσης νέα προγράμματα για επιχειρήσεις στο πλαίσιο των «Αλλάζω συσκευή» και «Εξοικονομώ» . Περιλαμβάνουν νέο “εξοικονομώ” για επιχειρήσεις, ύψους 360 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τουρισμό, υπηρεσίες και ορισμένους κλάδους του δευτερογενούς τομέα και αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού με αλλά πιο αποδοτικά. Ο Οδηγός και για τα δύο θα προδημοσιευτεί τον Οκτώβριο.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το πλαφόν στο κέρδος των επιχειρήσεων που εμπορεύονται κάθε είδους στερεά καύσιμα τα οποία χρησιμοποιούνται για θέρμανση.

Βάσει αυτής, όσον αφορά στα καυσόξυλα και τα πέλλετ , απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώλησή τους, ενώ έως το τέλος του έτους, το περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να ξεπερνάει αυτό που ίσχυε έως την 1η Νοεμβρίου του 2021., Παράλληλα , μέσα σε τρεις μήνες από όταν θα αρχίσουν να ισχύουν οι διατάξεις, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα, υποχρεούνται να δηλώσουν τα στοιχεία αποθεμάτων των οριζόμενων αγαθών.
Η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει αθροιστική επιβολή κυρώσεων όπως κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, μέτρο που έχουν δηλωθεί ανακριβώς και διοικητικό πρόστιμο ύψους από χίλια έως εκατό χιλιάδες ευρώ, ανάλογα βαρύτητα παράβασης.

Και τέταρτη διαρροή αερίου εντόπισε το λιμενικό της Σουηδίας στους αγωγούς Nord Stream. Δολιοφθορά βλέπει η ΕΕ, που θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που τροφοδοτούν την Ευρώπη με φυσικό αέριο.

Η Δανία ανακοίνωσε πως το μισό και πλέον από το αέριο που περιείχαν οι αγωγοί στον βυθό της Βαλτικής έχει πλέον διαρρεύσει, ενώ με αυτόν τον ρυθμό αναμένεται να αδειάσουν την Κυριακή.

Υπογράφηκε η Άδεια Λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, η οποία επιτρέπει την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του από την 1η Οκτωβρίου. Παρόμοιο έγγραφο εκδόθηκε και από τη βουλγαρική πλευρά.

Το έργο, με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, συνδέει τη Βουλγαρία με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και θα επιτρέψει την ασφαλή προμήθεια από διάφορες πηγές των χωρών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Ουκρανίας. Προβλέπεται επίσης η διασύνδεσή του με τον αγωγό TAP.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση των κακοπληρωτών ηλεκτρικής ενέργειας και των χρεών που ξεπερνούν τα 1,2 δις ευρώ προς τις εταιρείες παροχής ενέργειας .

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας για να γίνει πράξη η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Με βάση αυτήν, δίνεται η δυνατότητα στους προμηθευτές να «κόβουν το ρεύμα» πρώην πελάτη τους ακόμη κι αν αυτός έχει αλλάξει πάροχο, στην περίπτωση που ο καταναλωτής δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του ή δεν καταβάλλει τις δόσεις με τις οποίες έχει διακανονίσει το χρέος του στην «παλιά» εταιρεία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, οι εντολές αποκοπών για χρέη προς τις εταιρείες έσπασε το φράγμα των 300 χιλιάδων καταγράφοντας αύξηση 50% σε σχέση με πέρσι.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική, λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες θα σημειωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα