back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Διάταγμα για την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας υπογράφει αύριο, Παρασκευή, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη Μόσχα για τον σκοπό αυτό έχουν φτάσει οι ηγέτες των 4 αυτονομιστικών περιοχών. Aναμένεται, επίσης, ομιλία Πούτιν ενώπιον των μελών της Δούμας (κάτω Βουλή) και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω Βουλή). “Αυτή η απόφαση του Ρώσου Προέδρου σηματοδοτεί ένα σημείο χωρίς επιστροφή”, σχολιάζει ο Εconomist, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη βίαιη προσάρτηση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σημειώνεται, επίσης, ότι η συνολική έκταση που πρόκειται να προσαρτηθεί στη Ρωσία ανέρχεται στο 15% περίπου της συνολικής έκτασης της Ουκρανίας, και αφορά 4 εκ. ανθρώπους.

…”Πρέπει να πάρετε στα σοβαρά τα λόγια του Βλαντίμιρ Πούτιν για τα πυρηνικά όπλα”, προειδοποίησε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν θα ήταν ένδειξη αδυναμίας ή κατευνασμού, αλλά πολιτικής ευφυίας. Τόνισε, επίσης, ότι ο Ρρώσος πρόεδρος θα πρέπει να θεωρείται σοβαρός εταίρος διαλόγου και ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η μεταπολεμική περίοδος.

Συνεχίζεται το θρίλερ με τις διαρροές στους αγωγούς του Nord Stream στη Βαλτική. “Έγιναν σε μια περιοχή που βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ”, δηλώνει η Μόσχα. Αύριο η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για το θέμα, κατόπιν ρωσικού αιτήματος. Η διαρροή αερίου είναι πιθανό να σταματήσει τη Δευτέρα, δήλωσε σήμερα στο Reuters η διαχείριστρια εταιρεία του αγωγού, τονίζοντας, πάντως, ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν προβλέψεις για τη μελλοντική λειτουργία του αγωγού μέχρι να εκτιμηθεί η ζημιά. Στο μεταξύ, και τέταρτη διαρροή αερίου εντόπισε το Λιμενικό της Σουηδίας. Οι αγωγοί θα έχουν αδειάσει πλήρως την Κυριακή, εκτιμά η Δανία. Για “δολιοφθορά” έκανε λόγο και επισήμως το ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι θα απαντήσει συλλογικά, με τη Συμμαχία να κάνει λόγο για πρώτη φορά για στρατιωτική απάντηση, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal.

Αψηφώντας τις εκκλήσεις 15 κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και φωνές από το Κολέγιο των Επιτρόπων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν θα προτείνει εφαρμογή πλαφόν στις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου, αναφέρει το Politico. Σημειώνεται ότι η κ. φον ντερ Λάιεν βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να μιλήσει στο Athens Democracy Forum. Δείπνο στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παραθέσει απόψε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καθοριστικής σημασίας συμφωνία για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού της Total. Αφορά την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, για τους επόμενους πέντε μήνες, από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο 2023, με δύο πλοία μεταφοράς ανά μήνα. Υπεγράφη και η Άδεια Λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, η οποία επιτρέπει την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του από μεθαύριο, 1η Οκτωβρίου.

Πρόγραμμα ύψους 60 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης παλαιών ηλιακών θερμοσιφώνων, ή της εγκατάστασης νέων, προανήγγειλε ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για το πλαφόν στο κέρδος των επιχειρήσεων που εμπορεύονται καυσόξυλα και πέλετ για θέρμανση.

Η Ελλάδα θα διατηρήσει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη φέτος, εκτιμά o Μoody’s. Ωστόσο προειδοποιεί για απότομη επιβράδυνση το 2023 – έτος δύσκολο για όλην την Ευρώπη. Στο μεταξύ, περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τάχθηκαν σήμερα υπέρ μίας ακόμη μεγάλης αύξησης των επιτοκίων τον Οκτώβριο, πιθανότατα κατά 0,75%, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να φθάσει σε νέο επίπεδο – ρεκόρ. Αύριο οι ανακοινώσεις από τη Eurostat. Στο μεταξύ, στο 10% έφθασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, ρεκόρ 70 ετών.

Η αναπτυξιακή τροχιά της χώρας παραμένει σταθερά ανοδική παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας επένδυσης της Google στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, η επένδυση της Google μπορεί να εισφέρει πάνω 2 δις στο ΑΕΠ της χώρας ως το 2030 και να δημιουργήσει κοντά στις 20.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

“Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο”, διαμήνυσε προς την Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον Σκαραμαγκά, κατά την τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου “Υποπλοίαρχος Βλαχάκος”. Την ίδια ώρα, νέες απειλές Τσαβούσογλου: “Η αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων αμερικανικής προέλευσης στα νησιά με καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, Λέσβο και Σάμο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”, είπε, αφήνοντας αιχμές για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας. Πάντως, ο κ. Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι πρόσφατα δεν είχε πολύ καλή συζήτηση με την Γερμανίδα ομόλογό του, καθώς, όπως είπε, η κ. Μπέρμποκ υπερασπιζόταν τους ισχυρισμούς της Ελλάδας και είχε μια προσέγγιση που αμφισβητούσε τα δικαιώματα της Τουρκίας. “Η χώρα δεν τρομοκρατείται, ούτε πανικοβάλλεται”, είπε για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Αναβλήθηκε η Σύνοδος Κορυφής των χωρών του Νότου της ΕΕ λόγω του ότι ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, που θα φιλοξενούσε τη Σύνοδο στο Αλικάντε, παραμένει θετικός στον covid-19.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους βαρύνουν οι κατηγορούμενοι στο Ειδικό Δικαστήριο, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, και η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, δηλώνοντας ότι θα αποδείξουν την αθωότητα τους.

Ελευθεροι αφέθηκαν μετά την αναβολή της δίκης τους οι 7 από τους συλληφθέντες μετά από επιχείρηση στην Πολυτεχνειούπολη την περασμένη Τρίτη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Σε διαθεσιμότητα τέθηκε η 22χρονη δόκιμη αστυφύλακας που συνελήφθη στην επιχείρηση. Παράλληλα, διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος της, για διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Tην αποπομπή της από το Σώμα έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στα 80 ανέρχονται τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Στη διεθνή επικαιρότητα: καταστροφικό ήταν το πέρασμα του ισχυρότατου τυφώνα Ίαν από την Φλόριντα, όπου οι αρχές κάνουν εκτιμήσεις μέχρι και για τριψήφιο αριθμό θυμάτων. Ένας νεκρός έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής επισήμως. Πάνω από 2,5 εκ. πολίτες παγιδευμένοι χωρίς ρεύμα.

 

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι πρόσκαιρα θα αυξηθούν, αύριο, στην Αττική. Άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ – η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου – 27 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα