back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ι. Κανακάκης: Η καρδιαγγειακή νόσος, κύρια αιτία θνητότητας και νοσηρότητας παγκοσμίως

Διαβάστε επίσης

 

28-09-2022

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς σήμερα και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία με
το μήνυμα «Χρησιμοποιείστε καρδιά για κάθε καρδιά» (USE HEART FOR EVERY HEART), μας καλεί να σκύψουμε για λίγο πάνω από αυτό το βασικό όργανο του ανθρώπινου οργανισμού που δίνει το πρώτο και τελευταίο σημάδι ζωής.

Να αναλογιστούμε εάν και πως το φροντίζουμε, την ώρα που τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θνητότητας και νοσηρότητας παγκοσμίως, καθώς ευθύνονται για περίπου 18 εκατομμύρια θανάτους από μη μεταδοτικές ασθένειες, κάθε χρόνο.

Οι καρδιαγγειακές νόσοι, με κύριο εκπρόσωπο τη στεφανιαία νόσο η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, μπορούν να προκληθούν από έναν συνδυασμό συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων κινδύνου. όπως η χρήση καπνού, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η παχυσαρκία, η νεφρική νόσος, έλλειψη σωματικής άσκησης, επιβλαβής χρήση αλκοόλ και το άγχος.

«Η καρδιαγγειακή νόσος συνιστά και στη χώρα μας την κύρια αιτία θανάτου με την αντιμετώπιση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων να συνιστούν βασική προτεραιότητα…Είναι σημαντικό να αφυπνιστούμε. Να αλλάξουμε τρόπο ζωής και συμπεριφοράς απέναντι στην καρδιά μας, εστιάζοντας στην πρόληψη, που είναι σωτήρια για το 80% των περιπτώσεων» είπε ο Ιωάννης Κανακάκης πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Διευθυντής στο Αιμοδυναμικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

Μιλώντας στον Αθήνα 984 και στην Έλενα Μπρέγιαννη υπογράμμισε την καίρια σημασία της διακοπής του καπνίσματος και της υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής, στην επίτευξη αυτού του στόχου.

«Η χρήση καπνού, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες χωρίς όσπρια, φρούτα, λαχανικά ή ψάρι στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο και η μειωμένη σωματική άσκηση, προκαλούν καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά. Η απόφαση να τα αλλάξουμε και να κάνουμε τα σωστά βήματα, σώζει ζωές» τόνισε, ενώ σημείωσε πως το οικογενειακό ιστορικό, το εθνικό υπόβαθρο, το φύλο και η ηλικία μπορούν επίσης να επηρεάσουν δυσμενώς τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Και όλα αυτά, σε μια περίοδο κατά την οποία οι θεραπείες των πασχόντων διαταράχθηκαν σοβαρά εξ αιτίας της πανδημίας.

«Ο φόβος προσέλευσης στα νοσοκομεία στοίχισε σε πολλούς βαριά καρδιολογικά νοσήματα, τα οποία σήμερα τα βρίσκουμε μπροστά μας. Οι κλινικές είναι γεμάτες από κόσμο που παραμέλησε την υγεία του στη διάρκεια των δύο χρόνων της πανδημίας».

Όσο για τον κίνδυνο επιδείνωσης των καρδιαγγειακών νοσημάτων μελλοντικά, όπως τόνισε ο κ. Κανακάκης  συνδέεται άμεσα  με την αλλαγή των διατροφικών επιλογών.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία προσδοκά τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα κάθε ηλικίας, σε όλη τη χώρα, ώστε να ενημερωθούν, να εμπνευστούν και να βοηθήσουν στην επίτευξη καρδιαγγειακής υγείας για κάθε καρδιά. Είναι μια ευκαιρία για τον καθένα να σκεφτεί πώς να χρησιμοποιήσει καλύτερα την καρδιά για την ανθρωπότητα, τη φύση και πολύ περισσότερο για τον κάθε άνθρωπο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, άνοιξε τις πόρτες στο Μουσείο Καρδιολογίας που δημιούργησε και λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί με 3 μετά το μεσημέρι.

Εκεί, σύμφωνα με τον κ Κανακάκη, «καταγράφεται η εξέλιξη στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων τα τελευταία 80 χρόνια, σε επίπεδο διάγνωσης και θεραπείας .Εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα συσκευών και υλικών τα οποία χρησιμοποιούνταν εδώ και δεκαετίες στο χώρο της καρδιολογίας και της αγγειοκαρδιο-χειρουργικής. Μπορεί να δει κανείς τους πρώτους βηματοδότες ή τα στεντ  από την πρώτη τους μορφή έως τη σημερινή τους εξέλιξη». Ανάμεσα στα εκθέματα, ξεχωρίζουν παλιές συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος και δίσκοι ακρόασης των καρδιακών ήχων. Επίσης, εκτίθενται υλικά που χρησιμοποιούνται κυρίως στην αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αγγείων και συσκευές για την αντιμετώπιση δομικών  προβλημάτων της καρδιάς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα