12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κ. Μπακογιάννης: Η ενεργειακή κρίση συνιστά απειλή και για τη Δημοκρατία

Διαβάστε επίσης

Τα δέκα χρόνια ζωής του γιορτάζει φέτος το Φόρουμ των Αθηνών για τη Δημοκρατία. Πόσο όμως γιορτάζει η ίδια η Δημοκρατία, ως έννοια, ως πραγματικότητα, ως ιδανικό, υπό τη σκιά πολλαπλών ανησυχητικών και ενίοτε ζοφερών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο; Και ποιοί είναι οι πιθανοί και ενδεδειγμένοι τρόποι έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η δύσκολη αυτή κατάσταση;

Στα ερωτήματα αυτά κλήθηκαν να απαντήσουν με τις εισηγήσεις, τοποθετήσεις και προτάσεις τους, προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, όπως η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα Φον Ντερ Λαίεν, σήμερα, δεύτερη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υποστήριξε πως η ενεργειακή κρίση συνιστά απειλή και για την ίδια τη Δημοκρατία, επισημαίνοντας πως χρειαζόμαστε άμεσα κοινή ευρωπαική λύση και ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας στις κοινωνίες μας.

“Διατρέχουμε σοβαρότατο κίνδυνο επιδείνωσης της φτώχειας και των ανισοτήτων όταν περιορίζουμε την πρόσβαση των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε φωτισμό, ψύξη, κλιματισμό, μαγείρεμα και θέρμανση. Οι οικογένειες δεν θα πρέπει να κληθούν να διαλέξουν μεταξύ του “να έχουν φαγητό στο τραπέζι ή να εξοφλούν τους λογαριασμούς ενέργειας”.

“Ενώ εργαζόμαστε με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια, την καθαρή και φτηνή ενέργεια οφείλουμε να φροντίσουμε με τις επιλογές μας να μην επιβαρυνθούν οι πλέον αδύναμοι, οι περιθωριοποιημένοι και τα συνήθη θύματα διακρίσεων στις κοινωνίες μας. Η δημοκρατία κινδυνεύει”, τόνισε ο κ Μπακογιάννης.

Οι εργασίες του Athens Democracy Forum θα ολοκληρωθούν αύριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα