back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Μονοπάτια Ζωής»: Ένα διαγενεακό φεστιβάλ στην Τεχνόπολη 

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των ηλικιακά Μεγαλύτερων ανθρώπων, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Αντάμα» διοργανώνει το φεστιβάλ «Μονοπάτια Ζωής», το Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 στην Τεχνόπολη, με δωρεάν είσοδο. Στόχος της εκδήλωσης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, είναι η ενδυνάμωση και γεφύρωση των μεγαλύτερων ανθρώπων με φορείς, με συνομήλικους αλλά και με τις νεότερες γενιές. 

Επιχειρώντας να μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα για την αξία των διαγενεακών σχέσεων και κατά του Ηλικιακού Ρατσισμού, η «Αντάμα» διοργανώνει, σε συνεργασία με περισσότερους από 20 αναγνωρισμένους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, ένα φεστιβάλ πολυθεματικό το οποίο, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, βιωματικά εργαστήρια, ομιλίες, αθλήματα, μαθήματα γυμναστικής και yoga, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μεγαλύτερων ανθρώπων. Ομάδες από τις Λέσχες Φιλίας θα παρουσιάσουν έργα τους όπως μια χορευτική ή μουσική παράσταση. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια βασικής εκμάθησης Η/Υ, email, αλλά και χρήσης κοινωνικών εφαρμογών στον ειδικά εξοπλισμένο χώρο του INNOVATHENS.

«Είμαστε ένας οργανισμός που ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια και στόχος μας είναι να κάνουμε πράγματα για ανθρώπους 65 ετών και άνω για να παραμένουν κοινωνικά ενεργοί. Το φεστιβάλ απευθύνεται και ρίχνει τα φώτα στους ανθρώπους αυτούς αλλά ταυτόχρονα κάνει κάλεσμα και στις νεότερες γενιές γιατί αν οι γενιές δεν έρθουν κοντά δεν προκειται η κοινωνία να γίνει καλύτερη και το φαινόμενο του ηλικιακού ρατσισμού, το οποίο είναι υποτιμημένο, δεν πρόκειται να καταπολεμηθεί», επισημαίνει στον Αθήνα 9.84, η συνιδρύτρια της ΚοινΣΕπ «Αντάμα» Λιάνα Κοκκολιά. «Το φεστιβάλ μας θα είναι βιωματικό και πολυθεματικό, όπου ο καθένας θα μπορεί να ανακαλύψει θέματα που τον ενδιαφέρουν».

«Παράλληλα όσοι ενδιαφέρονται μπορούν έως τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου να συμμετάσχουν στη Διαγενεακή Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Η Αγάπη ενώνει τις Γενιές» στέλνοντάς μας μια διαγενεακή φωτογραφία, η οποία θα πρέπει να απεικονίζει τουλάχιστον δύο πρόσωπα ή και ζώα διαφορετικών γενεών. Οι φωτογραφίες θα εκτεθούν στο φεστιβάλ», προσθέτει η κα Κοκκολιά. 

Με σύνθημα «η ευτυχία δεν έχει ηλικία» οι διοργανωτές καλούν τους Αθηναίους να επισκεφθούν και να συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις του φεστιβάλ «Μονοπάτια Ζωής» εδώ

 Ηλικιακός Ρατσισμός

Το Μάρτιο του 2021 ξεκίνησε μία συλλογική Παγκόσμια Καμπάνια για την καταπολέμηση του Ηλικιακού Ρατσισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ηγείται, (WHO) σε συνεργασία με τους OHCHR (Office of the High Commissioner for Human Rights – Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), UNDESA (United Nations Department of Economic and Social Affairs,  Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών) και UNFPA (United Nations Population Fund – Ταμείο Των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό), με στόχο να βελτιωθεί η εμπειρία της καθημερινότητας των μεγαλύτερων ανθρώπων, να εξαλειφθούν τα στερεότυπα και να μπουν οι βάσεις για έναν κόσμο με ισότιμο χώρο για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Οι στρατηγικές για την καταπολέμησή του είναι:

  • η Διαμόρφωση και Ενδυνάμωση Πολιτικών και Νόμων για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και ανισότητων που σχετίζονται με την ηλικία, και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
  • η ένταξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, που στόχο θα έχουν να ενισχύσουν την ενσυναίσθηση και την κατανόηση σχετικά με τα στάδια της ζωής, αλλά και να καταρρίψουν αρνητικές αντιλήψεις σχετικά με τις διαφορετικές και ειδικά τις μεγαλύτερες ηλικίες,
  • η υλοποίηση Διαγενεακών Παρεμβάσεων, που καλλιεργούν την αλληλεπίδραση και σύνδεση μεταξύ διαφορετικών γενεών και μπορούν να συμβάλουν στην αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία τους.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα