back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πληθωρισμός-ρεκόρ στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο – Φόβοι για ύφεση το 2023

Διαβάστε επίσης

Ύφεση για την οικονομία της Γερμανίας το 2023 βλέπουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ρηνανίας-Βεστφαλίας για την Οικονομική Έρευνα (RWI).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του think tank, η κρίση στην αγορά φυσικού αερίου, η ραγδαία άνοδος των τιμών στην ενέργεια, η μαζική μείωση της αγοραστικής δύναμης και η ατελής ανάκαμψη από την πανδημία είναι οι κυριότεροι παράγοντες που θα οδηγήσουν στην ύφεση την μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, ενώ προβλέπεται σημαντική συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η ραγδαία άνοδος του πληθωρισμού

Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, Destatis, ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός έφτασε τον Σεπτέμβριο το 10%, ποσοστό-ρεκόρ για την μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα. Τον Αύγουστο, το ποσοστό του πληθωρισμού ήταν 7,9%.

Σύμφωνα με την Destatis, οι τιμές στην ενέργειας σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 43,9% τον Σεπτέμβριο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με την Υπηρεσία, είναι πιθανόν ο τερματισμός της χορήγησης του επιδόματος καυσίμων και του μηνιαίου εισιτηρίου των 9 ευρώ για όλα τα ΜΜΜ να είχαν αυτόν τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο ifo του Μονάχου, ο πληθωρισμός θα ανέρχεται την προσεχή χρονιά στο 8,8% κατά μέσο όρο. Εκτιμάται ότι θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα το 2024 -θα είναι δηλαδή ελάχιστα πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, 2%.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ

Το ΑΕΠ της Γερμανίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023 από ποσοστό ανάπτυξης 3,1% που ήταν η εκτίμηση του Απριλίου. Επαναφορά στην ανάπτυξη αναμένεται το 2024.

Νέο πακέτο στήριξης από την γερμανική κυβέρνηση

Ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε, σήμερα, τα σχέδια της κυβέρνησής του για ένα πακέτο ανακούφισης από το αυξημένο κόστος στην ενέργειας ύψους 150-200 δισεκατομμυρίων ευρώ, λέγοντας: “Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας θα κάνει τα πάντα για να μειωθούν οι τιμές”.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα