back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ρώσοι και Μαυροβούνιοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για κατασκοπεία

Διαβάστε επίσης

Οι αρχές στο Μαυροβούνιο ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος ενός αδιευκρίνιστου αριθμού ανθρώπων τους οποίους κατηγορούν για κατασκοπεία, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του Ειδικού Κρατικού Εισαγγελέα.

Νωρίτερα σήμερα, η εφημερίδα Pobjeda που εκδίδεται στην Ποντγκόριτσα ανέφερε πως η Υπηρεσία για την Εθνική Ασφάλεια (ANB) του Μαυροβουνίου και το γραφείο του Ειδικού Κρατικού Εισαγγελέα (SDT) προσήγαγαν έξι Ρώσους διπλωμάτες, 30 Ρώσους υπηκόους με προσωρινές άδειες παραμονής και δύο Μαυροβούνιους τους οποίους υποψιάζονται για κατασκοπεία.

Ο Βούκας Ράντοντζιτς, εκπρόσωπος του SDT, δήλωσε στο Reuters πως η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε αρκετά διαμερίσματα αναζητώντας στοιχεία για συνωμοσία και κατασκοπεία. «Έπειτα από αίτημα του SDT και εντολή του δικαστηρίου, η αστυνομία ερευνά ορισμένα διαμερίσματα και άλλους χώρους λόγω εύλογης υποψίας συνωμοσίας για εγκληματική επιχείρηση και κατασκοπεία», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters. Ο Ράντοντζιτς είπε πως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών «θα προσδιοριστεί σε ποιους θα απαγγελθούν κατηγορίες και θα συλληφθούν».

Δεν διευκρίνισε πόσοι ύποπτοι προσήχθησαν για ανάκριση.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Ντρίταν Αμπάζοβιτς δήλωσε σε απευθείας μετάδοση μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πως μια «διεθνής επιχείρηση» με ξένους εταίρους και το γραφείο του κρατικού εισαγγελέα ήταν σε εξέλιξη προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα της χώρας, αλλά δεν επεκτάθηκε.

Το Μαυροβούνιο, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετέχει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Έχει απελάσει Ρώσους διπλωμάτες στο παρελθόν.

Η ρωσική πρεσβεία δεν απάντησε αμέσως σε κλήσεις του Reuters για σχόλια.

Το 2016 το Μαυροβούνιο κατηγόρησε Ρώσους πράκτορες για ανάμιξη σε μια συνωμοσία προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία η φιλορωσική αντιπολίτευση, να δολοφονηθεί ο τότε πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς και να σταματήσει η ενσωμάτωση της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα απέρριψε κατ΄επανάληψη τις κατηγορίες ως παράλογες. Το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στη δυτική στρατιωτική συμμαχία το 2017.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα