12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Tο 4ο Διεθνές Συνέδριο Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας

Διαβάστε επίσης

Εβδομήντα σύνεδροι από δέκα χώρες συμμετέχουν στο 4ο Διεθνές Συνέδριό Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, με θέμα «Μορφές του Καπιταλισμού στη Μεσόγειο (18ος-20ός αιώνας)» το οποίο θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 70 σύνεδροι, Έλληνες και αλλοδαποί, από δέκα χώρες. Οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώρα σε παράλληλες συνεδρίες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Νέο Κτίριο, Πτέρυγα Σάκη Καράγιωργα, 1ος όροφος), κάθε μέρα από τις 9:30 ως τις 17:30.

Οι συμμετέχοντες ιστορικοί και κοινωνικοί επιστήμονες θα επιχειρήσουν με τις παρεμβάσεις τους να εξετάσουν τις διάφορες μορφές που έλαβε ο καπιταλισμός και οι καπιταλιστικές σχέσεις στη Μεσόγειο τους τελευταίους τρεις αιώνες. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο καπιταλισμός εκλαμβάνεται ως ένα παγκοσμιοποιημένο φαινόμενο που δεν μπορεί να περιοριστεί αναλυτικά στα στενά εθνικά γεωγραφικά όρια αλλά απαιτεί μια διαεθνική προσέγγιση που να μελετά τις ανταλλαγές και μετακινήσεις, τις μορφές οργάνωσης της εργασίας και τα παραγωγικά δίκτυα πέρα και έξω από τα κρατικά όρια.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν επίσης δύο δημόσιες διαλέξεις από προσκεκλημένους ομιλητές. Η πρώτη διάλεξη θα γίνει σήμερα Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο Λεωνίδα Ζέρβα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, 11635 Αθήνα) με ομιλητή τον καθηγητή Γκάρεθ Όστιν του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ και θέμα «Ανανεωμένες Ιστορίας του Καπιταλισμού» (Renewed Histories of Capitalism). H δεύτερη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, στο Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ του Παντείου Πανεπιστημίου, με ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστα Λαπαβίτσα και θέμα «Ηγεμονία στον σύγχρονο καπιταλισμό» (Hegemony in Modern Capitalism).

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

Πρόγραμμα

Γλώσσες του συνεδρίου είναι τα Αγγλικά και τα Γαλλικά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό. 

Ποια είναι η Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας

Η Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας, ιδρύθηκε το 1990, και είναι ενεργό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας (International Economic History Association). Έχει στόχο την προαγωγή της έρευνας και της διδασκαλίας στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα, ενώ ενθαρρύνει και υποστηρίζει τη διάσωση αρχειακού και άλλου ιστορικού υλικού στο πεδίο της οικονομικής ιστορίας. Για το σκοπό αυτό οργανώνει επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, καθώς και πρόγραμμα δημοσίων διαλέξεων και σεμιναρίων. Διατηρεί ενημερωμένο ιστότ0πο (https://hdoisto.gr) και εκδίδει μηνιαίο ηλεκτρονικό δελτίο με στόχο την διάχυση της επιστημονικής έρευνας και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και ξένων επιστημόνων στο πεδίο της οικονομικής ιστορίας. Το φετινό είναι το τέταρτο μεγάλο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει, και ακολουθεί αυτά που πραγματοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο (2008), τον Βόλο (2012) και τα Ιωάννινα (2017).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα