back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διεθνής καταδίκη για τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία

Διαβάστε επίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει κατηγορηματικά και καταδικάζει αυτές τις παράνομες προσαρτήσεις» από την Ρωσία τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ, όπως δεν αναγνώρισε την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014» σημειώνει, ενώ μιλά για την ανάγκη δημιουργίας «ενεργειακής ένωσης».

Ο κ. Μισέλ συμπληρώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και θα παραμείνει αποφασιστικά στο πλευρό» της Ουκρανίας. Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται σε «ενεργειακό πύραυλο» τον οποίο εκτόξευσε η Ρωσία στην Ευρώπη «στοχεύοντας την καρδιά του οικονομικού και κοινωνικού μας συστήματος». Γι’ αυτό το λόγο, συνεχίζει, «πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα Ενεργειακή Ένωση, με μια πραγματική κοινή στρατηγική. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική, εάν θέλουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια του εφοδιασμού, τις προσιτές τιμές και την κλιματική μετάβαση. Σήμερα, όλοι μας, πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε μπει σε έναν νέο κόσμο, όπου πολλά από τα σημεία αναφοράς μας έχουν ανατραπεί. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με σαφήνεια

Γαλλία

“Ο Πρόεδρος Μακρόν καταδικάζει έντονα την κατάληψη του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσόνας και της Ζαπορίζια”, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ, στην οποία αναφέρεται ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για “σοβαρή παραβίαση τόσο του Διεθνούς Δικαίου όσο και της κυριαρχίας της Ουκρανίας” και αποσαφηνίζεται: “Η Γαλλία αντιτίθεται σε αυτές τις προσαρτήσεις και στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, με στόχο να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία και ακεραιότητά της έναντι της ρωσικής εισβολής”

Πολωνία: 

“Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις παράνομες ενέργειες της “αναγνώρισης της ανεξαρτησίας” και “ενσωμάτωσης” στη Ρωσική Ομοσπονδία τμημάτων των ουκρανικών περιφερειών της Χερσώνας, του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια”, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση.

Ολλανδία

Στην Ολλανδία, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, που ανακοινώθηκε σήμερα από τον πρόεδρο ΒλαντίμΙρ Πούτιν.

“Η Ολλανδία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ αυτή την προσάρτηση, ακριβώς όπως δεν αναγνωρίζουμε την προσάρτηση της Κριμαίας”, δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους στη Χάγη.

Βρετανία

“Δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία. Θα διασφαλίσουμε ότι θα χάσει αυτόν τον παράνομο πόλεμο”, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας.

“Ο Πούτιν ενήργησε ακόμη μια φορά κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου με σαφή περιφρόνηση για τις ζωές των Ουκρανών πολιτών, του ουκρανικού λαού που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί”.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο ουδέποτε θα αγνοήσει την κυρίαρχη θέληση αυτών των ανθρώπων και ουδέποτε θα δεχθεί τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ως οτιδήποτε άλλο εκτός από ουκρανικό έδαφος”, τόνισε η Λιζ Τρας

Εν τω μεταξύ, στο βρετανικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής

Στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθεί για την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 15% του εδάφους της στη Ρωσική Ομοσπονδία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο.

Λιθουανία: Η προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία ξυπνά οδυνηρές μνήμες στις χώρες της Βαλτικής

Η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία ξύπνησε οδυνηρές μνήμες στις χώρες της Βαλτικής, που λένε ότι το ίδιο σενάριο χρησιμοποιήθηκε για να ενταχθούν στη Σοβιετική Ένωση, το 1940.

«Αυτά τα γεγονότα στην Ουκρανία ακολουθούν το σενάριο που δοκιμάστηκε στις βαλτικές χώρες το 1940», σχολίασε ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Αρβίντας Ανουσάουσκας, που είναι ιστορικός στο επάγγελμα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Υπάρχει η εικονική αυτοδιάθεση, η πανηγυρική τελετή στο Κρεμλίνο και μετά η προσάρτηση», πρόσθεσε.

Ο σοβιετικός στρατός μπήκε στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία τον Ιούνιο του 1940, λίγους μήνες μετά τη συμφωνία της Μόσχας με τη ναζιστική Γερμανία να μοιραστούν αυτήν την περιοχή της Ευρώπης μεταξύ τους. Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν και οργανώθηκαν βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 1940 για την ανάδειξη κοινοβουλίων στα οποία κυριαρχούσαν οι κομμουνιστές.

Αμέσως μετά, υποβλήθηκε αίτημα ενσωμάτωσης των χωρών στη Σοβιετική Ένωση, το οποίο έγινε δεκτό.

«Στο σενάριο, αυτό που ακολουθεί είναι τρομοκρατία και εκμετάλλευση των τοπικών πόρων. Που στην περίπτωση αυτή είναι ο λαός, που μετά την προσάρτηση θα σταλεί να πεθάνει στον πόλεμο», είπε ο Ανουσάουσκας.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τις βαλτικές χώρες εξορίστηκαν στη Σιβηρία ενώ πολλοί Ρώσοι εγκαταστάθηκαν σε αυτές, αυξάνοντας τον αριθμό των ρωσόφωνων σε περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Εσθονίας και στο ένα τέταρτο στη Λετονία.

«Φυσικά, έγινε με τον ίδιο τρόπο (το 1940), είναι παρόμοια ιστορία», είπε ο ηθοποιός Μάρτινς Μέιγερς, από τη Ρίγα. «Η Ρωσία ως έθνος δεν παραδέχεται την προσάρτησή μας και επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη», πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με τους Λετονούς, οι ρωσόφωνοι κάτοικοι πιστεύουν ότι η Λετονία εντάχθηκε οικειοθελώς στη Σοβιετική Ένωση και ότι η Ρωσία –τουλάχιστον, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία– ήταν φιλική χώρα, σύμφωνα με έναν δημοσκόπο που μίλησε επίσης στο πρακτορείο.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν αναγνώρισαν την προσάρτηση τότε, όμως οι βαλτικές χώρες ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

«Το 1940, παράνομα ρωσικά δημοψηφίσματα μας οδήγησαν στην τρομοκρατία και την κατοχή», έγραψε την περασμένη εβδομάδα στο Twitter ο Μάρκο Μίχελσον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Εσθονίας. «Η Ουκρανία είναι σε καλύτερη θέση. Θα απελευθερώσουν τα εδάφη τους εκδιώκοντας τη Ρωσία», υποστήριξε.

Σουηδία: Η κυβέρνηση καταδικάζει τη “φάρσα” της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία

Η Σουηδία καταδικάζει «με τον εντονότερο τρόπο» την «παράνομη προσάρτηση» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών από τη Ρωσία, δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Δεν είναι παρά μια απόλυτη φάρσα» σχολίασε η Άντερσον, προσθέτοντας ότι οι τέσσερις αυτές περιοχές «παραμένουν τμήμα της Ουκρανίας».

Μολδαβία

Η Μολδαβία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει τις ρωσικές «απόπειρες παράνομης προσάρτησης» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών που η Μόσχα έχει εν μέρει καταλάβει και καταδίκασε τον άδικο πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Η μικρή πρώην Σοβιετική δημοκρατία είναι επιφυλακτική για τις προθέσεις της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα έχει στρατεύματα και ειρηνευτικές δυνάμεις στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας και το Κισινάου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

«Η χώρα μας επιβεβαιώνει την ισχυρή υποστήριξή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας.

Η φιλοδυτική πρόεδρος της Μολδαβίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα της, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρουμανία, πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της επειδή η Ρωσία δεν σέβεται την ουδετερότητά της.

Γεωργία

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπισβίλι καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές.

“Η διεξαγωγή ενός εικονικού δημοψηφίσματος για την υποστήριξη μιας κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και μιας βίαιης προσάρτησης δεν έχει καμία νομιμότητα ή μέλλον. Απορρίπτουμε αυτού του είδους τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας” έγραψε η Ζουραμπισβίλι, σε ανάρτηση της στο Twitter, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

H πρόεδρος της Γεωργίας καταδίκασε επίσης τα σχέδια επιστράτευσης στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και της Γεωργίας ως ακόμη μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας των δύο χωρών.

Κύπρος

Το Yπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: Τα πρόσφατα «δημοψηφίσματα» που διεξήχθησαν στις περιοχές Ντόνετσκ, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Ρωσία, είναι παράνομα, άκυρα και αντίθετα με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Όλα τα μέλη του ΟΗΕ έχουν υποχρέωση να ακολουθούν και να σέβονται τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η απειλή ή χρήση βίας, η κατοχή, η απόσχιση και η προσάρτηση εδάφους ενός κράτους από ένα άλλο αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ζητήματα που αφορούν αρχές του Διεθνούς Δικαίου, εξαιτίας και των κλιμακούμενων απειλών της Τουρκίας για προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να τηρεί στάση αρχών.

Το Yπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει την στήριξή του στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της

Νέο ναδίρ” στον πόλεμο η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών, την οποία δεν θα αναγνωρίσει “ποτέ” η G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, καταδίκασαν την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την «νέο ναδίρ» στον πόλεμο. Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα επιβάλουν νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχας.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις υποτιθέμενες προσαρτήσεις, ούτε τα ψευδοδημοψηφίσματα που έγιναν υπό την απειλή των όπλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα επιβάλλουμε περαιτέρω οικονομικό κόστος στη Ρωσία και σε πρόσωπα και οντότητες, εντός και εκτός της Ρωσίας, που παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα