13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Διχάζει την Ευρώπη το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας

Διαβάστε επίσης

Εν μέσω διαφωνιών, που φαντάζει δύσκολο να γεφυρωθούν, όσον αφορά την ιδέα να επιβληθεί γενικό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου συνεδριάζει εκτάκτως, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Στόχος: η μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Τη συζήτηση στο Συμβούλιο θα τροφοδοτήσει το non-paper της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «έκτακτες παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου».

Η πρόταση επί της ουσίας απορρίπτει την ιδέα 15 κρατών-μελών για το γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του αερίου, λόγω των κινδύνων που ενέχει για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Η Επιτροπή παρουσίασε αυτό το non-paper πριν από δύο ημέρες, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ (COREPER I). Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, το περιεχόμενό του προκάλεσε απογοήτευση και εκνευρισμό μεταξύ των 15.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία έχουν υποβάλει ενημερωτικό υπόμνημα στα μέλη του Συμβουλίου, απαντώντας στις «ενστάσεις» της Επιτροπής για την ιδέα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Από την άλλη, δώδεκα χώρες εξακολουθούν να προβάλλουν αντιρρήσεις, με πρώτη τη Γερμανία που θεωρεί , όπως και η Επιτροπή, ότι η ιδέα των 15 αν εφαρμοστεί θα θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες ενέργειας.

Σύμφωνα πάντως με ευρωπαίο αξιωματούχο, οι 15 είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν στην πρότασή τους και να ασκήσουν πίεση στην Κομισιόν. Η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη της την πλειοψηφία των χωρών-μελών όταν θα συντάξει το νομοθετικό σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τρίτη 4η Οκτωβρίου.

Επί του παρόντος, βάσει του non-paper που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή, η πρόταση για πλαφόν αφορά αποκλειστικά την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου – πρόταση την οποία απέρριψε η πλειοψηφία των χωρών-μελών στο έκτακτο συμβούλιο ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει διαπραγμάτευση φθηνότερων τιμών με «αξιόπιστους» προμηθευτές αερίου μέσω αγωγών και με προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ). Προτείνει επίσης την εισαγωγή νέου σημείου αναφοράς για το ΥΦΑ, προκειμένου να αποσυνδεθεί από το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF) και αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα «προσωρινού» καθορισμού ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (κατά το υπόδειγμα της Ισπανίας).

Τα αγκάθια μεταξύ των 27 δεν αναμένεται να βγουν ούτε στο σημερινό συμβούλιο ενέργειας. Η συζήτηση αναμένεται πως θα καταλήξει στο τραπέζι των ευρωπαίων ηγετών, που θα συναντηθούν στην Πράγα την 6η και 7η Οκτωβρίου στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αναμένεται πάντως σήμερα να υιοθετήσουν, έπειτα από τεχνικές τροποποιήσεις, τρία έκτακτα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή τη 14η Σεπτεμβρίου για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας.

Προβλέπουν τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (με ευελιξία ως προς την υποχρεωτικότητα), θέσπιση ανώτατου ορίου στα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φθηνές πηγές και [3] έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στα υπερκέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

Ντράγκι κατά Βερολίνου : Χρειαζόμαστε  κοινή πολιτική όχι διαιρέσεις

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι επέκρινε την απόφαση του Βερολίνου να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου για τους εγχώριους καταναλωτές, ενώ αναλαμβάνει νέο χρέος 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Δεν μπορούμε να χωρίζουμε τις χώρες της ΕΕ  ανάλογα με το δημοσιονομικό μας περιθώριο ελιγμών, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αργά την Πέμπτη, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

«Κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις μακροπρόθεσμα, αν δεν έχουμε κοινή στρατηγική, ούτε καν εκείνα που φαίνονται λιγότερο ευάλωτα από οικονομική άποψη», είπε.

Επίτροπος Ενέργειας: Πρέπει να παρουσιάσουμε μια ιδέα που να έχει ευρεία υποστήριξη

«Διαφορετικά κράτη μέλη αναμένουν διαφορετικές λύσεις, αλλά η Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει μια ιδέα που έχει γενική ευρεία υποστήριξη. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο που να είναι αποδεκτός από όλα τα κράτη μέλη». Αυτό δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ , αναφορικά με την ιδέα να επιβληθεί ένα γενικό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.

«Πιστεύω ότι σήμερα θα κάνουμε άλλο ένα αναγκαίο βήμα για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση», δήλωσε η Σίμσον, επισημαίνοντας ότι αναμένεται πολιτική συμφωνία στο πακέτο μέτρων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από δύο εβδομάδες, για να μειωθεί η ζήτηση της ενέργειας και να χρησιμοποιηθούν έσοδα των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής για να στηριχθούν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, η Σίμσον είπε ότι διάφορα κράτη-μέλη έχουν καταθέσει γραπτώς τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα, καθώς επίσης και οι προτάσεις της Επιτροπής. Όπως εξήγησε, η πρόταση της Επιτροπής είναι να επιβληθεί ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού αερίου, ώστε η Ρωσία να σταματήσει να «χειραγωγεί» τις τιμές της ενέργειας. Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει η ΕΕ να διαπραγματευτεί με άλλους προμηθευτές χαμηλότερες τιμές. Επίσης, η Σίμσον είπε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να βάλει ένα ευρωπαϊκό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τρόπο ώστε να μην οδηγηθούμε σε αύξηση της ζήτησης ενέργειας.

Η Σίμσον είπε ότι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή σήμερα δεν παρουσιάζει πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου είναι διότι υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αναζητά έναν τρόπο που να είναι αποδεκτός από όλα τα κράτη μέλη. Παράλληλα, τόνισε ότι ένα γενικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου απαιτεί μείωση της ζήτησης της ενέργειας.

Κ.Σκρέκας: Το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται

Την αισιοδοξία του ότι «η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας» εξέφρασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

«Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα 15 κράτη – μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Ειδικότερα, δήλωσε: «Το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται στην Ευρώπη, ενόψει και του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα, πράγμα που γεμίζει με αγωνία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο κ. φον ντερ , ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα 15 κράτη – μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας. Είναι, όμως, ύψιστο ζήτημα ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Νωρίτερα, υπήρξε άτυπη συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας,Βελγίου,Πολωνίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Γαλλίας.

Πηγή:ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα