back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ολλανδία: Ο πρωθυπουργός Ρούτε επικρίνεται από επίσημη έκθεση για εσφαλμένη διαγραφή γραπτών μηνυμάτων στο κινητό του τηλέφωνο

Διαβάστε επίσης

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατηγορείται σε επίσημη έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ότι δεν αρχειοθετούσε ορθά τα γραπτά μηνύματα (sms) από το παλιό του κινητό τηλέφωνο.

Με το παρατσούκλι “Teflon” που του έχουν προσδώσει ολλανδικά μέσα ενημέρωσης λόγω της ικανότητάς του να επιβιώνει από σκάνδαλα, ο Ρούτε εξήγησε τον περασμένο Μάιο ότι είχε αρχειοθετήσει όλα τα σημαντικά μηνύματα, όμως διέγραφε άλλα για να ελευθερώσει χώρο αποθήκευσης στην παλιάς τεχνολογίας τηλεφωνική συσκευή του Nokia. Ανέφερε τότε ότι επί χρόνια διέγραφε ορισμένα από τα μηνύματα που λάμβανε στο κινητό τηλέφωνό του και έδινε μόνο εκείνα που θεωρούσε ο ίδιος σημαντικά προς φύλαξη στα κρατικά αρχεία.

«Τα μηνύματα συνομιλίας (sms) του πρωθυπουργού είναι  ανεπαρκώς αρχειοθετημένα», καταλήγει στην έκθεσή της η ολλανδική κυβερνητική επιθεώρηση πληροφοριών.

Πολλά μηνύματα «έχουν διαγραφεί», σημείωσε η επιθεώρηση, χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει πόσα από αυτά θα έπρεπε να είχαν φυλαχθεί σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία περί αρχείων.

Επιπροσθέτως οι αξιωματούχοι που αρχειοθέτησαν τα μηνύματα το έκαναν σύμφωνα με «μια κυβερνητική οδηγία που δεν φαίνεται να συμμορφώνεται με τον νόμο περί αρχείων», εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Επικεφαλής της κυβέρνησης για 13 χρόνια (μακροβιότερος πρωθυπουργός στην Ολλανδία), ο Ρούτε έπρεπε να στέλνει σχεδόν πάντα τα μηνύματα που λάμβανε σε έναν αξιωματούχο προκειμένου αυτά να αρχειοθετηθούν, αλλά «δεν συνέβαινε πάντα αυτό με τα μηνύματα που είχε λάβει», σύμφωνα με την έκθεση.

Επιπλέον, «ο τρόπος αρχειοθέτησης των μηνυμάτων του πρωθυπουργού είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων»: τα μηνύματα που διαβιβάστηκαν δεν δείχνουν την ώρα λήψης τους.

«Η ορθή αρχειοθέτηση είναι σημαντική για να είναι γνωστό πώς συνέβησαν τα πράγματα», υπογραμμίζει περαιτέρω η επιθεώρηση.

Η ολλανδική εφημερίδα Volkskrant είχε αποκαλύψει τον Μάιο τη μέθοδο αρχειοθέτησης των γραπτών μηνυμάτων του Ρούτε (η αφοσίωση του οποίου στο παλιό μοντέλο Nokia του έχει δώσει μια δημόσια εικόνα απλότητας και λιτότητας), αφού ζήτησε πρόσβαση στις επικοινωνίες μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

Μετά τη διαμάχη, οι υπεύθυνοι Τύπου του Ρούτε, γνωστός και για τις διαδρομές του με το ποδήλατο στη Χάγη, είχαν διαβεβαιώσει ότι ο πρωθυπουργός άλλαξε το παλιό του κινητό τηλέφωνο με ένα νέας τεχνολογίας έξυπνο τηλέφωνο (smartphone).

Σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες του θα εξετάσουν πιθανή προσαρμογή των κυβερνητικών οδηγιών σχετικά με την αρχειοθέτηση των μηνυμάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα