back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Τι προβλέπει για ανάπτυξη, πληθωρισμό και αυξήσεις

Διαβάστε επίσης

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023.

Στα βασικά του στοιχεία θα περιλαμβάνεται η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση για τους πολίτες και ειδικά για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους αφού καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης και η εισφορά για το ταμείο Πρόνοιας, ενώ προβλέπονται και αυξήσεις στις κύριες συντάξεις από 1/1/2023, γεγονός που θα αυξάνει τις δαπάνες, λόγω και πρόσθετων προσλήψεων στην εκπαίδευση και την υγεία κατά 4,3 δισ. ευρώ, από 64,5 δισ. φέτος σε 68,3 δισ. το 2023.

Τα έσοδα του κράτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2023 θα προέλθουν αποκλειστικά από την μεγέθυνση της οικονομίας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αλλαγές, ανεξαρτήτως του τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, θα υπάρξουν στο ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο από 1,1% του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 0,5%-0,7%, έναντι πρωτογενούς ελλείματος φέτος 2%του ΑΕΠ. Η μείωση αυτή θα συνδυαστεί και με το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και του χρόνου η ρήτρα διαφυγής, δηλαδή η μη εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων κι αυτό λόγω του ενεργειακού κόστους σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, των αυξημένων επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού.

Όσο για την ανάπτυξη, που φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσει με αύξηση 5,3% του ΑΕΠ έναντι αρχικής πρόβλεψης 3,1%, ως εκτίμηση στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2023 θα γίνεται λόγος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% ενώ ο πληθωρισμός του 2023 θα προβλέπεται να κυμανθεί από 4,5%-5,2% από 9% φέτος. Πάντως οι οριστικές προβλέψεις θα οριστικοποιηθούν στις 20 Νοεμβρίου με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

Παράλληλα, στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2023 θα ενσωματώνονται τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ όπως..

• Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για όλα τα εισοδήματα, που αποκτώνται από 1.1.2023.

• Η αύξηση από 1/1/2023 των κύριων συντάξεων για περίπου 1,5 εκ.συνταξιούχους που δεν έχεουν προσωπική διαφορά.

• Επεκτείνεται και για το φορολογικό έτος 2022, η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες κανονικού καθεστώτος και αλιείς παράκτιας αλιείας.

• Ηαύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

• Η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στον κινηματογράφο και στο τουριστικό πακέτο, έως τον Ιούνιο του 2023.

  • αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων νοσοκομειακής απασχόλησης και ευθύνης σε 20.000 γιατρούς του ΕΣΥ..
  • Επέκταση του επιδόματος μητρότητας από 6 σε 9 μήνες στον ιδιωτικό τομέα.
  • κατάργησης εισφοράς 1% στο ταμείο Πρόνοιας για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα