back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο «τραπέζι» της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η τουρκική προκλητικότητα – Στην Πράγα και ο Ερντογάν

Διαβάστε επίσης

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την προσεχή Παρασκευή στην Πράγα και η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα έχει προηγηθεί την Πέμπτη αναμένεται να αποτελέσουν τον επόμενο σταθμό στην στρατηγική διεθνοποίησης της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας που ακολουθεί η χώρα μας στο διπλωματικό πεδίο, παράλληλα με την διαρκή ετοιμότητά της σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει εκ νέου στους Ευρωπαίους εταίρους το ζήτημα της επιθετικότητας της Άγκυρας και ήδη έχει ζητήσει, κατά την συνάντηση με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν στην Σόφια, την αποφασιστική στήριξη της Ε.Ε. απέναντι στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Στην Πράγα θα βρεθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των 43 χωρών που έχουν προσκληθεί στην πρώτη συνεδρίαση της “Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας», η οποία είναι μία πρωτοβουλία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει θετικά την παρουσία του Τούρκου Προέδρου σε ευρωπαϊκό περιβάλλον, κάτι που έχει επισημάνει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας ήδη από την ΔΕΘ την θετική θέση της χώρας μας για πρόσκληση και της γειτονικής χώρας στην Πράγα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πάντως από τότε πως εάν ο κ. Ερντογάν πάει στην Πράγα «θα είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά και να εξηγήσουμε γιατί θεωρούμε πως η στάση της Τουρκίας είναι προκλητική και γιατί θεωρούμε τελικά πως η Τουρκία δεν έχει όφελος από αυτή την προσέγγιση και ως προς την σχέση της συνολικά με την ευρωπαϊκή οικογένεια»

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να βρεθούν στον ίδιο χώρο, με τα σημερινά δεδομένα ωστόσο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ενδεχόμενο συνάντησης κάτι που είχε αφήσει ανοιχτό μετά την Νέα Υόρκη ο στενός συνεργάτης του κ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ακολούθησε ωστόσο σειρά νέων εμπρηστικών δηλώσεων από πλευράς της τουρκικής ηγεσίας.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων στην Πράγα θα βρίσκεται όμως και το θέμα της ενεργειακής κρίσης για την οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, την οποία στηρίζουν πλέον 15 χώρες.

Ταυτόχρονα, άφησε από την Σόφια αιχμές με αποδέκτη κυρίως την Γερμανία, για χώρες που αντιτίθενται λέγοντας πως «είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρχουν χώρες οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών, μόνο και μόνο επειδή έχουν την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα να το πράττουν».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε εξάλλου να καταλήξει η ΕΕ σε οριστικές αποφάσεις το αργότερο ως την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20-21 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα