back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων

Διαβάστε επίσης

Για την ακραία και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς, καθώς και για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, η οποία είναι απαράδεκτη, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων, Adam Smith, με την οποία συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πώς η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά και την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, με βάση και το δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Τόνισε παράλληλα τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης και σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια.
Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα, εκτός από πύλη για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη, μετατρέπεται και σε κόμβο διαχείρισης και αποθήκευσης δεδομένων (data) με επενδύσεις εταιρειών όπως η Amazon, η Microsoft και η Google.

Συζητήθηκε ακόμη η εργαλειοποίηση της ενέργειας σε βάρος της Ευρώπης από την πλευρά της Ρωσίας, με τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώνει την αντιπροσωπεία των Αμερικανών βουλευτών για τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο, καθώς και για την πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η οποία, με ελληνική πρωτοβουλία, έχει τη στήριξη επιπλέον 14 κρατών-μελών της ΕΕ.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα