12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μπακογιάννης: Η Αθήνα δημοσιονομικά μέσα στις καλύτερες πρωτεύουσες της Ευρώπης

Διαβάστε επίσης

Με θετικό πρόσημο προκύπτει ο ισολογισμός του δήμου της Αθήνας για το 2021, ο οποίος συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου πραγματοποιείται σήμερα.

Ο ισολογισμός διαπιστώνει πλεόνασμα ύψους 13,59 εκατ. ευρώ, αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα καθώς και χαμηλά επίπεδα χρέους, σε μια δύσκολη χρονιά, εν μέσω πανδημίας, με κλειστές επιχειρήσεις και “ψαλιδισμένα” έσοδα εξ αιτίας της μειωμένης προσέλευσης των οφειλετών στα ταμεία του δήμου.

Υπήρξαν επίσης μια σειρά από επενδυτικά προγράμματα, με το μεγαλύτερο της τελευταίας δεκαετίας, ύψους 28,9 εκατ. ευρώ πέρυσι και 27,65 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 118,03 εκατ. ευρώ.

«Παράγουμε μετρήσιμο έργο, διαχειριζόμενοι τους οικονομικούς μας πόρους με διαφάνεια και υπευθυνότητα» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, για να αναφέρει στη συνέχεια τα συμπεράσματα της πρόσφατης αξιολόγησης του Οίκου MOODY’S, σύμφωνα με τα οποία, ο δήμος Αθηναίων παραμένει με στοιχεία “ως ένας από τους καλύτερους δήμους πρωτευουσών της Ευρώπης” διότι μεταξύ άλλων:

* έχει πιστωτικό προφίλ είναι Β Α3

* αντικατοπτρίζει επιδόσεις που υποστηρίζονται από σωστή δημοσιονομική διαχείριση

* έχει πετύχει χαμηλό επίπεδο χρέους σε σύγκριση με εκείνα άλλων τοπικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύει δηλαδή μόνο το 28% των λειτουργικών εσόδων και περίπου το 22% εκείνων που αναμένονται στο τέλος του 2022

* έχει πετύχει να έχει διαχειριστεί ικανοποιητικά τις ταμειακές ροές, παρά την οικονομική ύφεση λόγω πανδημίας

* έχει πετύχει τα αποθεματικά κεφάλαια ύψους περίπου 54 εκατομμυρίων ευρώ να καλύπτουν τέσσερις φορές το βραχυπρόθεσμο χρέος του.

Καταψήφισε τον ισολογισμό του 2021 η δημοτική αντιπολίτευση

Στο 35% ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Δήμο Αθηναίων την τελευταία τριετία ενώ σταθερά μειούμενο βαίνει το ταμείο του δήμου που τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την Ανοιχτή Πόλη, που έδωσε αρνητική ψήφο, το πλεόνασμα ύψους 13.5 εκ.ευρώ του ισολογισμού είναι πλασματικό και στηρίζεται σε λογιστικά νούμερα. “Σε πραγματικά νούμερα το αποτέλεσμα είναι αρνητικό κατά 1.676.000 ευρώ” υποστήριξε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Αλεξίου και πρόσθεσε: “Είχαμε χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό του 2021 πλασματικό, γραφειοκρατικό διότι σέρνει εδώ και μια 20ετία ένα ποσό 420 εκ. ευρώ από προηγούμενες οφειλές που αυξάνεται γεωμετρικά από 2-10 εκ.ευρώ κάθε χρόνο”.

Αποχή δήλωσε η δημοτική παράταξη του Παύλου Γερουλάνου Αθήνα Είσαι Εσύ. Κατά τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Μπρούλια ο ισολογισμός παρουσιάζει μεν πλεόνασμα αλλά την ίδια ώρα μειώνονται τα έσοδα και αυξάνονται τα έξοδα. “Το 2021 τα έσοδα της κύριας δραστηριότητας παρουσιάζουν μείωση 4.1%. Υπάρχει αύξηση των ληξιπρόθεσμων κατά 35% την τελευταία τριετία που προσεγγίζουν το 45% του ενεργητικού μας χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση της πρόβλεψης μη είσπραξης ενώ το ταμείο βαίνει μειούμενο, έχει φτάσει τα 45 εκ. ευρώ” υπογράμμισε ο κ. Μπρούλιας. ” Ακολουθεί πτωτική πορεία και υπάρχει αύξηση του λειτουργικού κόστους στο 6.5%” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έντονη ανησυχία για την οικονομική κατάσταση του δήμου Αθηναίων εξέφρασε και η Λαϊκή Συσπείρωση που επίσης καταψήφισε τον ισολογισμό. “Οι αμοιβές του τακτικού προσωπικού ανέρχονται σε 111.427.000 ευρώ και η κρατική χρηματοδότηση είναι 83.717.000 ευρώ. Δηλαδή ο δήμος μπαίνει μέσα από την άρνηση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει έστω και τις λειτουργικές δαπάνες των τακτικών υπαλλήλων του δήμου” επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Λάμπρου.

Κατά ψήφισε και ο Γιώργος Καραμπελιάς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Αθήνα για την Ελλάδα. Όπως τόνισε η διαφωνία του δεν αφορά στο θέμα της διαχείρισης αλλά σε αυτό του προσανατολισμού. “Υπάρχει ένας προσανατολισμός που στρέφεται στο κέντρο, στις περιοχές γύρω από το Σύνταγμα και υποτιμά τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Αθήνα. Ιδιαίτερα από την Πατησίων και κάτω , είναι το μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να απαντηθεί από έναν σχετικά λογικό υπολογισμό” εξήγησε ο κ. Καραμπελιάς.

“Πανυγηρισμοί για πλεονάσματα δεν χωρούν σε μια πόλη που έχει ανάγκη από τα στοιχειώδη όπως παιδικούς σταθμούς και παιδικές χαρές” τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Ανταρσία στις γειτονιές της ΑΘήνας. ” Πρέπει να βάλουμε και τα κοινωνικά κριτήρια δεν αρκούν μόνο τα οικονομικά. Παρουσίασε (ο δήμαρχος) το πλεόνασμα και τον αυξημένο αριθμό των επενδυτικών προγραμμάτων. Μιλάμε για μια πόλη φτωχοποιημένη κι έναν κόσμο που έχει ανάγκη . Εάν ψάξει να βρει κανείς τι φτάνει σε αυτό τον κόσμο από άποψη συνθηκών σε σχολεία και γειτονιές θα καταλάβει ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός που έχει πολλή προβολή. Όμως πέρα από τις ωραίες εικόνες, είναι τι αγαθά περιμένει κάποιος από έναν τέτοιο προυπολογισμό” πρόσθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μάγδα Μπουλούκου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα