back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Π. Λιαργκόβας: Κυρίαρχοι στόχοι η επίτευξη πλεονάσματος και η κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας – Δύσκολη άσκηση το περίσσευμα, εν μέσω συρρίκνωσης εσόδων και πληθωρισμού

Διαβάστε επίσης

04-10-2022

Στη συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία και των νέων διαιρέσεων του σύγχρονου κόσμου, η ΕΕ αναγνώρισε το πρόβλημα με το φυσικό αέριο -μετά και το ανακοινωθέν του Eurogroup- ωστόσο μοιάζει ακόμη διστακτική, παρότι τα ρωσικά παιχνίδια με τους αγωγούς οδήγησαν σε εκτίναξη της τιμής του, ενώ τα σενάρια για την αντιμετώπιση ελλείψεων και black out έχουν καταλάβει και επίσημα θέση στο σχεδιασμό των κυβερνήσεων.

Το τοπίο της κρίσης, από την έκρηξη του πληθωρισμού και το στόχο της Ευρωπαϊκής Κοινοτικής Τράπεζας να περιοριστεί στο 2%- ενώ στη χώρα μας και σε άλλες της ΕΕ αγγίζει διψήφια νούμερα, με δεδομένη τη δυναμική της ύφεσης, ανέλυσε στον Αθήνα 984,  ο Παναγιώτης Λιαρκόβας, επικεφαλής του ΚΕΠΕ και καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

«Είναι ακροβασία και πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί με προσωρινά και στοχευμένα στους πιο ευάλωτους μέτρα, η αύξηση των τιμών στην ενέργεια, όπως συμφώνησαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με το ζητούμενο μείωσης του πληθωρισμού» είπε, μιλώντας στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Όπως εξήγησε, έως το 2023 πρέπει αφενός να προσπαθήσουμε να έχουμε περίσσευμα, δηλαδή δημοσιονομική προσαρμογή 5 δισ ευρώ, που σημαίνει ότι από έλλειμμα -1,7% οφείλουμε να πάμε σε 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα ΑΕΠ και αφετέρου λόγω της ύφεσης από την ενεργειακή κρίση η οποία ξεκινά από τη Βόρεια Ευρώπη, θα επηρεαστούν η κατανάλωση και οι επενδύσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερα έσοδα.

«Καλούμαστε να έχουμε περίσσευμα, ενώ συγκεντρώνουμε λιγότερα έσοδα και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε τον πληθωρισμό. Εκεί  δηλαδή που πας να κλείσεις μια τρύπα, σου βγαίνει από αλλού» σχολίασε ο καθηγητής.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως η επίτευξη πλεονάσματος και η κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας αναδεικνύονται κυρίαρχοι στόχοι, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιπλοκών.

«Αν μας ξεφύγει η δημοσιονομική ισορροπία τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα, το ζήσαμε άλλωστε την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Το ίδιο θα συμβεί και αν δεν επιτύχουμε πλεονάσματα. Ο πληθωρισμός στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει υπολογιστεί στο 3% από 12% που έφτασε στο τελευταίο τρίμηνο, με μέσον όρο 8%… Είναι μεγάλη και εξαιρετικά φιλόδοξη αυτή η προσαρμογή».

Κληθείς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις αναφορικά με την κρισιμότητα της επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας, τη συνέδεσε με την αύξηση στα επιτόκια, κάτι που σε αντίθετη περίπτωση «θα επιβαρύνει το κόστος δανεισμού και χρήματος και στο τέλος, ο κόσμος θα την πληρώσει. Εάν όμως έχουμε την επενδυτική βαθμίδα οι αγορές θα μας ανταμείβουν με χαμηλότερα επιτόκια, ώστε να κινηθεί η οικονομία».

Εκτίμησε τέλος, πως η παράμετρος των εκλογών και το ενδεχόμενο επανάληψής τους σύμφωνα με την απλή αναλογική, επιβαρύνουν την υπάρχουσα αβεβαιότητα λόγω της ύφεσης στην Βόρεια Ευρώπη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα