14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Στα χέρια του γ.γ. του ΝΑΤΟ βρίσκεται η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία

Διαβάστε επίσης

Στα χέρια του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ βρίσκεται η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία.

«Κάθε δημοκρατία στην Ευρώπη έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σέβονται αυτό το δικαίωμα. Έχουμε δηλώσει ξανά και ξανά ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή», είχε σημειώσει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ερωτηθείς σχετικά στις 30 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε απόφαση που λαμβάνεται στο ΝΑΤΟ χρειάζεται ομοφωνία, δηλαδή τη συμφωνία και των 30 συμμάχων, κάτι που προς το παρόν φαίνεται να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα πιθανόν να λάβει χώρα έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής με στόχο να τονιστεί η στήριξη των Συμμάχων στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι το 2008, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, είχε ξεκινήσει μία διαδικασία προσέγγισης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας με βάση τη συμμετοχή της χώρας στο Πρόγραμμα Συνεργασία για την Ειρήνη (partnership for peace program). Το εν λόγω πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται το 1994 για να δώσει τη δυνατότητα στον κάθε συμμετέχοντα να αναπτύξει μια διμερή σχέση με το ΝΑΤΟ, επιλέγοντας τις δικές του προτεραιότητες συνεργασίας, καθώς και το επίπεδο και το ρυθμό προόδου.

Το 2008, αντίστοιχα βήματα είχαν γίνει και για την Γεωργία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα