12.3 C
Athens
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

12.3 C
Athens
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Το δείπνο Σολτς – Μακρόν στο Βερολίνο, η Σύνοδος της Πράγας και η νέα ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα, οι «πονοκέφαλοι» της Μελόνι, Μακρόν και Τρας καθώς και οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Ιράν είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα: Δεν έχει ακόμα εγκαινιαστεί η «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» αλλά ήδη έχει προαποφασιστεί ότι η επόμενη συνάντηση θα διεξαχθεί στη Μολδαβία, αναφέρουν οι FT.

Η επιλογή, σύμφωνα με δύο ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους σηματοδοτεί δύο πράγματα: ότι η ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα δεν είναι μια ακόμα πρωτοβουλία της Ε.Ε, παρά τη παρισινή προέλευσή της και τη διοργάνωσή της από τις Βρυξέλλες, η στήριξη προς τη Μολδαβία είναι ψηλά στις προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πέραν της απόφασης, η Σύνοδος με την οποία θα εγκαινιαστεί από το νέο σχήμα δεν ήταν απλή υπόθεση για την Πράγα. Εκτός από τον «πονοκέφαλο» να διαχειριστούν 44 ηγέτες, η συνάντηση θα περιλαμβάνει μια χώρα που είναι σε πόλεμο (την Ουκρανία), δύο χώρες που μεταξύ τους βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση (Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν), μια χώρα που αρνείται την ύπαρξη της άλλης (Σερβία και Κόσοβο) και η Τουρκία, Κύπρος και Ελλάδα που διανύουν μια ακόμα περίοδο εντάσεων. Εξάλλου, πέντε συνολικά κράτη – μέλη της Ε.Ε αρνούνται να αναγνωρίσουν το Κόσοβο, εκτός εάν η συμμετοχή του μπει ως είθισται με αστερίσκο.

«Μοιάζει με διοργάνωση δείπνου για γάμο, που θέλεις να αποφύγεις συγγενείς που δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, που έχει επιφορτιστεί με τη διπλωματική χωροταξική διάταξη της Συνόδου.

Μια λύση για να αποφευχθεί το χάος είναι να χωρίσεις τη Σύνοδο σε δύο διαφορετικές θεματικές συζητήσεις με πολλά και διαφορετικά τραπέζια. Έτσι αποφεύγεις να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι ηγέτες που θα ήθελαν να αποφύγουν ο ένας τον άλλον. Για παράδειγμα, υποψιαζόμαστε ότι στο ίδιο τραπέζι θα βρεθούν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Αρμενίας.

Μια ακόμα είναι να αφήσεις κενό 3,5 ώρες ώστε να επιτραπεί στους ηγέτες να συνευρεθούν διμερώς στα πολλά και διαφορετικά δωμάτια του πύργου της Πράγας του 9ου αιώνα. Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος που 44 ηγέτες θα βρεθούν εκεί…

Οι Εμμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς θα είναι εκείνοι με τις περισσότερες συναντήσεις, ενώ κάποιοι σίγουρα θα θέλουν να δουν τόσο τη Λιζ Τρας όσο και τον Ταγίπ Ερντογάν…

Για τις χώρες που επιδιώκουν διακαώς την ένταξή τους στην Ε.Ε – Ουκρανία, Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Αλβανία – θα επιχειρηθεί μια άσκηση ισορροπιών: να αντιληφθούν ότι ανήκουν στην ομάδα αυτή, αλλά πως δεν είναι αρκετό.

«Η ιδέα αυτή δεν είναι συμπληρωματική της διαδικασίας ένταξης. Αλλά θα πρέπει να επιταχύνει την ενσωμάτωση» προειδοποίησε η Ουκρανή πρωθυπουργός μέσω των FT. «Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση, ας δούμε πώς θα εξελιχθεί. Όλοι μπορούν να πάρουν από κάτι» είπε.

Για Μακρόν – Σολτς: Το χθεσινό δείπνο Σολτς – Μακρόν στο Βερολίνο είχε τον χαρακτήρα προετοιμασίας της επικείμενης συνάντησης κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ενωσης EPC, που συγκαλείται την Πέμπτη στην Πράγα, μία ημέρα πριν από το ανεπίσημο Συμβούλιο της ΕΕ. Πρόκειται για την ιδρυτική σύνοδο του νέου θεσμού, πρωτοβουλία που είχε εξαγγείλει ο γάλλος πρόεδρος τον περασμένο Μάιο στο Στρασβούργο.

Η ημερομηνία συνάντησης των δύο ανδρών εμπεριείχε και συμβολισμούς καθώς πραγματοποιήθηκε ανήμερα της επετείου επανένωσης της Γερμανίας. Στο δείπνο στην καγκελαρία οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στην ατζέντα της συζήτησης ήταν και θέματα διμερούς συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας στους τομείς της άμυνας, της διαστημικής τεχνολογίας, της ενέργειας και της βιομηχανίας.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό πάντως Παρίσι και Βερολίνο βρίσκονται σε διάσταση αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο. Η Γαλλία, όπως και η Ελλάδα, είναι μεταξύ των 15 χωρών που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, στο οποίο αντιδρά η Γερμανία. Πριν από τη χθεσινή συνάντηση με τον καγκελάριο Σολτς, ο πρόεδρος Μακρόν είχε την Κυριακή τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι για την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να υποστηρίξει την Ουκρανία στην επανάκτηση της πλήρους εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας.

Στη Γαλλία: Διπλό πολιτικό πλήγμα υπέστη χθες ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρει η Monde. Αρχικά, ανακοινώθηκε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης του, ο Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, που ήταν ένας από τους πιο διάσημους Γάλλους ποινικολόγους προτού διοριστεί στο πόστο αυτό, θα δικαστεί από ειδικό δικαστήριο, το επονομαζόμενο Δικαστήριο της Δημοκρατίας, για φερόμενη σύγκρουση συμφερόντων σε δύο υποθέσεις: κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τη θέση του εναντίον προσωπικών αντιπάλων μέσα στο δικαστικό σώμα. Και λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό πως το «δεξί χέρι» του Γάλλου προέδρου, ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Αλεξίς Κολέρ, βρίσκεται στο στόχαστρο επίσημης έρευνας της οικονομικής εισαγγελίας για σύγκρουση συμφερόντων, λόγω των δεσμών του με την ιταλοελβετική ναυτιλιακή εταιρεία MSC – την οποία έχουν ιδρύσει και διευθύνουν τα ξαδέλφια της μητέρας του, η οικογένεια Απόντε.

Στην Ιταλία: «Κανένας μήνας του μέλιτος για τη Μελόνι» αναφέρουν οι FT. Θυμωμένοι Ιταλοί έχουν αρχίσει να βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, ένα σημάδι των σοβαρών προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει σύντομα η πρωθυπουργός Μελόνι.

Η USB, μια ριζοσπαστική εργατική ένωση που εκπροσωπεί τόσο τους εργαζόμενους του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, διοργάνωσε διαδηλώσεις σε πόλεις σε όλη την Ιταλία χθες, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της εθνικής ρυθμιστικής αρχής τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας που ανέφερε ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθούν σχεδόν 60% από την 1η Οκτωβρίου. Ακόμη και πριν ανακοινωθεί η αύξηση των τιμών, μικρές ομάδες Ιταλών, μερικοί που συνδέονται με ένα δίκτυο που ονομάζεται Non Paghiamo (“δεν πληρώνουμε”) είχαν συγκεντρωθεί για να κάψουν τους λογαριασμούς τους. Το εκκολαπτόμενο κίνημα, το οποίο τώρα οργανώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στοχεύει να πείσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους να σταματήσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας, εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε μέτρα στήριξης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Όλα αυτά γίνονται ένας μεγάλος πονοκέφαλος για την Μελόνι, η οποία έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ από την εκλογική της νίκη στις 25 Σεπτεμβρίου. Εκτός από τη σύντομη ομιλία νίκης της μετά τις εκλογές, η Μελόνι έχει κάνει μόνο μία δημόσια εμφάνιση σε μια μεγάλη συγκέντρωση της Coldiretti, της ένωσης αγροτών, όπου δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Παρασκηνιακά, η Μελόνι διαβουλεύεται μανιωδώς με μέλη της απερχόμενης κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι, καθώς και με τους εταίρους της στον συνασπισμό Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για να συζητήσουν το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης.

Οι ιταλικές εφημερίδες ασχολούνται καθημερινά με τα ονόματα πιθανών υπουργών, καθώς και για τον μελλοντικό ρόλο του Σαλβίνι, του οποίου η πολιτική βάση αποστάτησε μαζικά επιλέγοντας τη Μελόνι, και αναμένεται να είναι ένας λιγότερο αξιόπιστος εταίρος συνασπισμού μόλις σχηματιστεί η κυβέρνηση.

Η Μελόνι θεωρείται επίσης ότι αναζητά τεχνοκράτες για θέσεις κλειδιά — ειδικά τον υπουργό οικονομικών — αν και μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει σαφές φαβορί. Η ίδια προσπάθησε να μετριάσει τις φρενήρεις εικασίες, λέγοντας χθες στους δημοσιογράφους έξω από το Κοινοβούλιο ότι “διάβασα σουρεαλιστικά πράγματα . . . Θα συμβούλευα προσοχή.” Η πρωθυπουργός σε αναμονή έχει ακόμα χρόνο να διευθετήσει όλα αυτά τα ακανθώδη ζητήματα: η Ιταλία θα παραμείνει υπό την ηγεσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ντράγκι για μερικές εβδομάδες. Το νέο Κοινοβούλιο δεν θα συνεδριάσει έως τις 13 Οκτωβρίου και μετά από αυτό ο Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα πραγματοποιήσει “διαβουλεύσεις” με όλο το πολιτικό φάσμα της Ιταλίας πριν δώσει επίσημη εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Μέχρι τότε, οι Ιταλοί θα πρέπει να περιμένουν να δουν ποιο πλήρωμα θα κατευθύνει το πλοίο τους μέσα από τον θυελλώδη ορίζοντα, ενώ οι λογαριασμοί τους συνεχίζουν να αυξάνονται.

Στη Βρετανία: Επειτα από μία εβδομάδα δραματικών πιέσεων στη στερλίνα και στα βρετανικά ομόλογα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας ανέκρουσε πρύμναν χθες καταργώντας το πλέον κοινωνικά άδικο από τη δέσμη μέτρων του έκτακτου προϋπολογισμού της. Ταυτόχρονα, όμως, μέτρα που θα αφήσουν «τρύπα» 18 δισ. στερλινών στις δημόσιες υπηρεσίες παρέμεναν στον έκτακτο προϋπολογισμό, προξενώντας ευρείες ανησυχίες για το μέλλον των βρετανικών παροχών Υγείας και Παιδείας.

Το θέμα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με αρκετές όμως εξ αυτών όπως οι FT και οι Times να αναφέρουν ότι η Τρας υποχώρησε λόγω «αντάρτικου» εντός των Τόρις. «Πήραμε το μήνυμα», δήλωσε κατά τη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο των Συντηρητικών, στο Μπέρμιγχαμ, ο υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ. Είχε προηγηθεί εξέγερση των βουλευτών του κόμματος, ιδίως αυτών που εκλέγονται στις περιφέρειες της βόρειας Αγγλίας, που πέρασαν πρόσφατα από τους Εργατικούς στους Συντηρητικούς.

Στο Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν εξέφρασε χθες την πλήρη υποστήριξή του στις δυνάμεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν βίαια τις διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί, κατά τη διάρκεια της κράτησής της. Τα σχόλια αυτά του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θεωρείται ότι προαναγγέλλουν ακόμα πιο σκληρή αντιμετώπιση των διαδηλώσεων που συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα στο Ιράν αναφέρει ο Guardian. Στις πρώτες του δηλώσεις σχετικά με τον θάνατο της 22χρονης γυναίκας μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή το χιτζάμπ δεν κάλυπτε εντελώς τα μαλλιά της, ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι το συμβάν «ράγισε βαθιά την καρδιά του». Και συνέχισε εξαίροντας το έργο των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. «Κάποιοι άνθρωποι προκάλεσαν ανασφάλεια στους δρόμους», πρόσθεσε, καταδικάζοντας έντονα αυτό που χαρακτήρισε ως προγραμματισμένες «ταραχές» και κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για την ενορχήστρωση των ταραχών.

Οι διαδηλώσεις δεν έχουν κοπάσει, παρότι ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τους 76 και την ολοένα και πιο βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας που χρησιμοποιούν δακρυγόνα, ρόπαλα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και πραγματικά πυρά. Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν σε όλο το Ιράν χθες, με φοιτητές πανεπιστημίων να πραγματοποιούν απεργίες μετά τη σύγκρουση των δυνάμεων ασφαλείας με φοιτητές στο σημαντικό Πανεπιστήμιο Σαρίφ της Τεχεράνης την Κυριακή.

Χθες έγινε γνωστό ότι η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Τσεχία υπέβαλαν 16 προτάσεις για νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά του Ιράν λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img