back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αχτσιόγλου: Καρτέλ με κυβερνητική υποστήριξη στην αγορά ενέργειας

Διαβάστε επίσης

«Οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης τροφοδοτούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, τα οποία διαρκώς αυξάνονται στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο, στα πετρέλαια», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παρεμβαίνει στην αγορά ενέργειας, αλλά «σωρεύει έσοδα από τον ΦΠΑ που είναι εκρηκτικά εξαιτίας της ακρίβειας και τα χρησιμοποιεί για να επιδοτήσει εκ νέου την αισχροκέρδεια». Σημείωσε ότι «4 δισ. παραπάνω είναι φέτος τα έσοδα από ΦΠΑ σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας των αυξημένων τιμών και κατευθύνονται και αυτά στην τροφοδότηση του μηχανισμού της αισχροκέρδειας».

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «η χώρα μας είναι πρώτη στον ενεργειακό πληθωρισμό στην Ευρώπη και προτελευταία σε αγοραστική δύναμη», τονίζοντας ότι «για περισσότερο από έναν χρόνο η κυβέρνηση ανέχεται, αν δεν υποστηρίζει, τη στρεβλή και με όρους καρτέλ λειτουργία της αγοράς ενέργειας».

Επισήμανε ότι «προφανώς υπάρχει διεθνής κρίση», όμως, σημείωσε, «στην Ελλάδα εκδηλώνονται ακραία φαινόμενα καθήλωσης του εισοδήματος και εκρηκτικών τιμών, βρισκόμαστε στο όριο της ανθρωπιστικής κρίσης, έχει αυξηθεί ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού».

Η τομεάρχης υπογράμμισε ότι «χρειάζεται ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, με πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική τιμή, δηλαδή κόστος παραγωγής συν 5% κέρδος και τίποτα άλλο, αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο, όπως έκανε η Ιβηρική, και δημόσιος μοχλός στην ενέργεια για να μπορεί να εφαρμοστεί κοινωνική πολιτική». Επιπλέον τόνισε ότι σε επίπεδο δημοσιονομικών μέτρων χρειάζεται μείωση έμμεσων φόρων, δηλαδή του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Η κ. Αχτσιόγλου είπε ακόμη ότι «η κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας μέχρι τον Ιούλιο του 2022, ενώ ο μηχανισμός που θέσπισε τον Ιούλιο τους αφήνει τεράστιο περιθώριο κέρδους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα