back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Greek Women in STEM- Λ. Ντόκου: Θέλουμε να επικοινωνήσουμε τα ερευνητικά επιτεύγματα των απανταχού Ελληνίδων

Διαβάστε επίσης

O5-10-2022

Oι Έλληνες και οι Ελληνίδες που διακρίνονται για τις ικανότητές τους, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε  μετά λόγου γνώσεως για το μέλλον. Να αισθανόμαστε περήφανοι για λογαριασμό τους και για όλα όσα πέτυχαν, παρακάμπτοντας δυσκολίες ή αβεβαιότητες. Πολύ περισσότερο μάλιστα, αν πρόκειται για επιδόσεις σε ερευνητικά επιστημονικά πεδία σε υψηλού κύρους Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ανάμεσά τους,  η Δρ Λίνα Ντόκου. Είναι βιολόγος και εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Yale στον τομέα των πνευμονικών παθήσεων του καρδιαγγειακού τμήματος της Ιατρικής σχολής. Ειδικότερα, ασχολείται με την πνευμονική υπέρταση και την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, δηλαδή με φλεγμονές και πληγές των πνευμόνων, για τις οποίες δεν υπάρχουν έως τώρα θεραπείες, παρά μόνον μέθοδοι που καθυστερούν την εξέλιξή τους.

Αφετηρία της επιστημονικής της διαδρομής, στάθηκε το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ όπου αποφοίτησε με εξειδίκευση στη Μοριακή Βιολογία και Γενετική. Μετά την ολοκλήρωση και του μεταπτυχιακού της, επόμενο βήμα ήταν το διδακτορικό στο Ινστιτούτο Max Planck στον τομέα της Πνευμονολογικής και Καρδιολογικής Έρευνας.

Την τελευταία δωδεκαετία, μετέχει σε πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, αλλά και στην εκπόνηση συγγραμμάτων, ενώ παράλληλα μετρά συνεργασίες με 12 εργαστήρια σε 4 διαφορετικές χώρες. Όσο για τα ενδιαφέροντά της, έχουν να κάνουν με την επικοινωνία της έρευνας, την ανάδειξη του γυναικείου έργου στην επιστήμη, καθώς και με την διεπιστημονική συνεργασία, που αποβλέπει στη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου.

Παράλληλα είναι ιδρύτρια του Οργανισμού Greek Women in STEM, Ελληνίδων που ασχολούνται με την Τεχνολογία, τα Φυσικομαθηματικά, την Ιατρική, τη Βιολογία, τη Χημεία, τη Γενετική, τη Ρομποτική και τις Θετικές επιστήμες

Το STEM, έχοντας ως μέλη εξαιρετικές επιστήμονες σε σημαντικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, μπορεί να μεταδίδει επιστημονικά νέα με τον πιο ακριβή τρόπο. Και να αναπτύσσει δράσεις με τη μορφή αρθρογραφίας, συνεντεύξεων με επιστήμονες, προγράμματα mentoring και σεμινάρια. Ταυτόχρονα έχει παρουσία στο Instagram, το LinkedIn, το Twitter και το Facebook.

Η  Δρ Λίνα Ντόκου  μιλώντας στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη ανακοίνωσε τη διοργάνωση του 2ου ετήσιου συμποσίου τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, για πρώτη φορά με χορήγηση υποτροφιών.

«Θα είναι μια γιορτή της επιστήμης. Μια γέφυρα μεταφοράς γνώσης» όπως λέει.
«Σκοπός είναι να επικοινωνήσουμε σε ένα ευρύτερο κοινό τα ερευνητικά επιτεύγματα των απανταχού Ελληνίδων. Θέλουμε να συναντηθούμε ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με το τι γίνεται στους χώρους μας, αλλά και να αναζητήσουμε τρόπους ενδυνάμωσης των νέων ανθρώπων στα διάφορα επαγγελματικά στάδια της πορείας τους και της επιστημονικής τους ανέλιξης».

Η ίδια αποδίδει ξεχωριστή σημασία στη δημιουργία ενός δικτύου για την αλληλοστήριξη και παροχή βοήθειας στην αναζήτηση ευκαιριών, σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης. «Γίνονται σπουδαία πράγματα που αν και δεν έχουν φτάσει ακόμα σε επίπεδο Νόμπελ, είναι πολύτιμα για τον άνθρωπο. Για αυτό καλούμε όλους όσοι εκτιμούν πως έχουν συνεισφέρει κάνοντας κάτι χρήσιμο, να στείλουν το βιογραφικό τους και ίσως βραβευτούν».

Στην πολύπλευρη καθημερινότητά της, η διακεκριμένη Ελληνίδα ερευνήτρια  εξακολουθεί να αγωνίζεται ώστε να αξιοποιήσει την απεριόριστη δύναμη της επιστήμης της με το βλέμμα στραμμένο στην αγορά, στην κοινότητά της , αλλά και στον κόσμο. Χωρίς να παραγνωρίζει την δυνατότητα της ανθρώπινης φύσης για το καλύτερο και το χείριστο. Όπως στην πληγή της Ουκρανίας, με τα εγκλήματα και τις αντιπαραθέσεις στη σκακιέρα των ισχυρών. Αλλά η πυξίδα της δείχνει στο μέλλον γιατί , όπως αναφέρει εν κατακλείδι, «όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που αναπτύσσονται δράσεις κι ανοίγονται δρόμοι για την οργανωμένη εκπαίδευση και την κοινότητα των ερευνητών, προς όφελος της ανθρωπότητας… »

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα