back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ουγγαρία: Ογκώδης διαδήλωση στη Βουδαπέστη υπέρ των εκπαιδευτικών

Διαβάστε επίσης

Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές – εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές – απέκλεισαν μια γέφυρα στη Βουδαπέστη προτού συγκεντρωθούν σήμερα έξω από το ουγγρικό κοινοβούλιο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τους εκπαιδευτικούς της χώρας που έχουν ξεκινήσει δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ούγγροι εκπαιδευτικοί έχουν ξεκινήσει εκστρατεία, ζητώντας αυξήσεις μισθών, προσλήψεις και να μην απολυθούν συνάδελφοί τους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση.

Η σημερινή κινητοποίηση στη Βουδαπέστη, στη διάρκεια της οποίας μαθητές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα μήκους πολλών χιλιομέτρων, εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά την επανεκλογή του Βίκτορ Όρμπαν στην πρωθυπουργία της Ουγγαρίας, τον περασμένο Απρίλιο.

Κρατώντας πανό και πλακάτ που έγραφαν «Μην απολύετε τους καθηγητές μας» και «Για να ατενίσετε το μέλλον, δείτε τα σχολεία σήμερα», διαδηλωτές κατέκλυσαν μια γέφυρα της πρωτεύουσας κοντά στο κοινοβούλιο, παραλύοντας την κυκλοφορία.

«Γνωρίζω πολλούς εξαιρετικούς καθηγητές που δεν αμείβονται επαρκώς για τη δουλειά τους και την αγάπη προς το λειτούργημά τους», δήλωσε η 14χρονη Λουίζα Λούκατς, μια μαθήτρια γυμνασίου που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Η διδασκαλική ομοσπονδία είχε προκηρύξει απεργία για σήμερα. Όμως, ύστερα από την πανεθνική απεργία των εκπαιδευτικών, τον περασμένο Ιανουάριο, η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στις διαδηλώσεις.

Τουλάχιστον πέντε καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα την προηγούμενη εβδομάδα επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση. «Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο και παράλογο», δήλωσε ο μαθητής Άντρας Φάρκας, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό Όρμπαν επειδή αγνοεί την «κραυγή αγωνίας» των εκπαιδευτικών.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος κέρδισε μια τέταρτη διαδοχική θητεία στις 3 Απριλίου, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά προκλήσεων. Η ουγγρική οικονομία φαίνεται πως δεν θα αποφύγει την ύφεση το 2023, με διψήφιο πληθωρισμό και το εθνικό νόμισμα (φιορίνι) να κατρακυλά σε διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ έναντι του ευρώ.

Η ουγγρική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα αυξήσει τους μισθούς των εκπαιδευτικών μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδεσμεύσει τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν «παγώσει» λόγω της αποτυχίας της Βουδαπέστης – όπως θεωρεί η Κομισιόν – να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να σεβαστεί το κράτος δικαίου.

Ο πρόεδρος της βουλής Λάζλο Κόβερ, κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, παραδέχθηκε τη Δευτέρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι χαμηλοί, αλλά τόνισε πως οι απεργίες δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα