back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στροφή πολιτικής από Φον ντερ Λάιεν: Προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Διαβάστε επίσης

Για προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και κοινή προμήθεια προϊόντων ενέργειας  έκανε λόγο σήμερα μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το πρωί της Τετάρτης, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η κυριά Ντερ Λάιεν  τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρχουν ίσοι όροι στην εσωτερική αγορά της ενέργειας και να εξασφαλιστεί κοινή προμήθεια ενέργειας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκής Ένωση. Πρόκειται δηλαδή για αντίστοιχη κίνηση με εκείνη του 2020 για την κοινή προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού και για τις 27 χώρες-μέλη.  Ολοκληρώνοντας την στροφή 180 μοιρών  στις  μέχρι τώρα θέσεις της που απειχούσαν και τις θέσεις του Βερολίνου, η πρόεδρος της Κομισιόν  τόνισε ότι θα πρέπει να επιβληθεί μια οροφή στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό θα πρέπει να γίνει, πρότεινε, σε προσωρινή βάση, μέχρι την καθιέρωση ενός νέου δείκτη αναφοράς για το καύσιμο που θα αφορά και πάλι ολόκληρη την Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο δεσμεύτηκε, με καθυστέρηση, για μια πλατφόρμα της ΕΕ για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναφέρει το Euractiv.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις έντονες επικρίσεις για την ενεργειακή «ασπίδα» της Γερμανίας ύψους 200 δισ. ευρώ, η οποία αποκάλυψε το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών μελών της ΕΕ.

Η μέχρι τώρα στάση της Γερμανίας έχει προκαλέσει έντονη κριτική από τους εταίρους καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απορρίπτει το πλαφόν στην τιμή αγοράς του φυσικού αερίου και ταυτόχρονα στηρίζει τα νοικοκυριά της Γερμανίας με το κολοσσιαίο πακέτο των 200 δισ. ευρώ.  Η Γερμανία κατηγορείται από τους εταίρους της ότι επιλέγει εθνικούς τρόπους διευθέτησης του ενεργειακού προβλήματος εκμεταλλευόμενη τις δημοσιονομικές της δυνατότητες.

Μία ημέρα μετά τη δημοσίευση πρότασης των επιτρόπων Οικονομικών και Εσωτερικής Αγοράς, Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν αντιστοίχως, για έκδοση κοινού χρέους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο πρόσθεσε τη δική του φωνή στις επικρίσεις κατά του Βερολίνου.

Ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Πράγας η κα ντερ Λάιεν είπε αναλυτικά μιλώντας στην Ευρωβουλή : «Πρέπει να εξετάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενόψει της

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι ενόψει της Συνόδου της Πράγας θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη, σε επιστολή της προς τους ηγέτες, με συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά για το θέμα της ενέργειας.

Πρώτον, ανέφερε, θα πρέπει να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις με αξιόπιστους προμηθευτές – για παράδειγμα με τη Νορβηγία – για να μειωθεί η τιμή των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ. «Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε σημαντική ισχύ στην αγορά και πολλοί από τους προμηθευτές μας θέλουν να συνάψουν συμφωνίες μαζί μας, οι οποίες είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.

Δεύτερον, μίλησε για ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ, προς το συλλογικό συμφέρον. «Πρέπει να αποφύγουμε ένα σενάριο όπου τα κράτη-μέλη υπερισχύουν και πάλι μεταξύ τους στις παγκόσμιες αγορές και ανεβάζουν τις τιμές για την Ευρώπη», τόνισε.

Όσον αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το ανώτατο όριο, είπε, θα ήταν ένα πρώτο βήμα στην πορεία προς μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η Πρόεδρος της Επιτροπής παραδέχτηκε ότι «πρέπει να εξετάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου πέρα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Τόνισε ότι ένα τέτοιο ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου πρέπει να σχεδιαστεί κατάλληλα ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού. Τόνισε επίσης ότι θα είναι μια «προσωρινή λύση» για να καλύψει το γεγονός ότι το TTF -το βασικό σημείο αναφοράς τιμών στην ΕΕ- δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικό της αγοράς μας, που περιλαμβάνει σήμερα περισσότερο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG).

«Είναι μια προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς», ανέφερε. Πρόσθεσε επίσης ότι η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες γι’ αυτό και ότι πρόκειται για μέτρα «μεγάλης εμβέλειας». «Οι εξαιρετικές στιγμές απαιτούν έκτακτα μέτρα έκτακτης ανάγκης», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, καλώντας τα κράτη-μέλη να ενεργούν με ενότητα και αλληλεγγύη.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας και ιδιαίτερα την ενιαία αγορά μας», ανέφερε στη συνέχεια, λέγοντας ότι: «Χωρίς μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, κινδυνεύουμε να κατακερματιστούμε. Είναι πρωταρχικής σημασίας να διατηρήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε ότι πρέπει να ενισχυθεί με πρόσθετη χρηματοδότηση το RePowerEU – το εργαλείο για να επιταχυνθεί η μετάβαση στην ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει τις επενδύσεις σε υποδομές, όπως αγωγούς, διασυνδέσεις, ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με αυτό τον τρόπο, είπε, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να επιταχύνουν τις απαραίτητες επενδύσεις, να εκσυγχρονίσουν τις ενεργειακές υποδομές, να διατηρήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού και να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στις παγκόσμιες αγορές.

Επιστολή προς τα κράτη-μέλη για το ζήτημα της ενέργειας αναμένεται να στείλει η Ο. φον ντερ Λάιεν

Eπιστολή προς τα κράτη-μέλη αναμένεται να στείλει τις επόμενες ώρες η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εστιάζοντας στο ζήτημα της ενέργειας.

«Προς τη σωστή κατεύθυνση» εκτιμούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες ότι κινείται η Επιτροπή μετά την ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι αναμένεται «να ασκηθεί μεγάλη πίεση» στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Πράγας σχετικά με την ενέργεια. Παράλληλα σημειώνουν ότι οι ηγέτες θα ασκήσουν κριτική στο Βερολίνο για τα 200 δισεκ. ευρώ που ρίχνει στη γερμανική αγορά, ενώ σχετικά με το γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν αποκλείεται να ταχθούν υπέρ και άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Αυστρία και η Ουγγαρία.

Πάντως ευρωπαϊκές πηγές υπογραμμίζουν ότι τα 15 κράτη-μέλη, που έχουν υπογράψει την επιστολή για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, «είναι ενωμένα» και o στόχος είναι να σταλεί «σαφές και ισχυρό πολιτικό μήνυμα» για την ανάγκη μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα