back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Το όγδοο κατά σειρά πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε κατά της Μόσχας, η προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στα νότια της χώρας, ο Έλον Μασκ και τα «δημοψηφίσματα», το Νομπέλ Φυσικής και η βράβευση της Μέρκελ για το προσφυγικό είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Για Ε.Ε – κυρώσεις: Σε συμφωνία για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατέληξαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναμένονται να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες και αύριο θα ακολουθήσει η γραπτή διαδικασία, αναφέρει το Politico. Επιδίωξη ήταν να υπάρξει συμφωνία ιδανικά πριν την άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή ούτως ώστε όλα τα μέτρα στο όγδοο πακέτο (που περιλαμβάνουν και προσθήκη ονομάτων στη λίστα κυρώσεων καθώς και νέους περιορισμούς σε εξαγωγές ειδών τεχνολογίας στη Ρωσία και σε εισαγωγές στην ΕΕ από τη χώρα) να υιοθετηθούν χωρίς καθυστέρηση. «Απομονώνουμε και πλήττουμε τη ρωσική οικονομία με νέες απαγορεύσεις εισαγωγών ρωσικών προϊόντων και θα στερήσουμε από τη Μόσχα έσοδα 7 δις ευρώ. Παράλληλα απαγορεύουμε εξαγωγές προς τη Ρωσία τεχνολογικών προϊόντων, ώστε να εμποδίσουμε την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων» είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν που συμπλήρωσε ότι πλέον απαγορεύεται σε οποιονδήποτε πολίτη της ΕΕ να είναι μέλος διοικητικού συμβουλίου οποιουδήποτε ρωσικού οργανισμού. Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Ταυτόχρονα Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες διεύρυναν τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Στον κατάλογο των κυρώσεων συμπεριλήφθηκαν η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα, οι συγγενείς του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Οι κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία στην διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα συμπεριλαμβάνουν την δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης.

Στην Ουκρανία: Την υπογραφή του στο νομοσχέδιο που προσαρτά αυθαίρετα και παράνομα στη Ρωσία ένα 18% της ουκρανικής επικράτειας ετοιμαζόταν να βάλει χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα εδάφη που ελέγχουν οι δυνάμεις του στην Ουκρανία όλο και συρρικνώνονται. Στην πραγματικότητα, η Μόσχα δεν ελέγχει πλέον πλήρως καμία από τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που λέει ότι προσάρτησε. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί τα τελευταία 24ωρα δεκάδες χιλιόμετρα στη Χερσώνα, στον Νότο, ενώ κατάφεραν να διαπεράσουν και τα διοικητικά σύνορα του Λουγκάνσκ, στα ανατολικά. Παράλληλα με την ουκρανική αντεπίθεση, ωστόσο, εντείνονται και οι φόβοι ότι ο ρώσος πρόεδρος μπορεί να επιλέξει την πυρηνική κλιμάκωση. Οι Times υποστήριξαν πως το ΝΑΤΟ προειδοποίησε τα μέλη του ότι ετοιμάζεται για μια πυρηνική δοκιμή στα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μάλιστα, η Ρωσία στέλνει εκεί ένα τρένο που σχετίζεται με τη 12η διεύθυνση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας και είναι «υπεύθυνο για τα πυρηνικά πολεμοφόδια, την αποθήκευση, τη συντήρηση, τη μεταφορά τους και την παράδοσή τους σε μονάδες».

Για Μασκ και Ουκρανία: «Φωτιά» έβαλε για ακόμα μια φορά στο Twitter ο Έλον Μάσκ που μάλλον επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να το αγοράσει… Αυτή τη φορά πάντως παρενέβη στον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρει το Politico. Το έκανε δε παρουσιάζοντας ένα «ειρηνευτικό σχέδιο», το οποίο προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Κιέβου και προσωπικά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως και ξένων ηγετών όπως ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, καθώς πρακτικά ταυτίζεται με τις θέσεις της Μόσχας.

Η πρόταση του ιδιοκτήτη της Tesla και της διαστημικής Space-X, ο οποίος παραμένει με διαφορά ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη με περιουσία η οποία υπερβαίνει κατά πολύ το ΑΕΠ της Ουκρανίας, περιλαμβάνει τέσσερα σημεία: Πρώτο, την επανάληψη των δημοψηφισμάτων στις περιοχές που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και τη δέσμευση της Μόσχας ότι θα φύγει εάν αυτό είναι η βούληση των πολιτών. Δεύτερο, την αναγνώριση της Κριμαίας ως τμήματος της Ρωσίας, όπως ήταν από το 1783 (μέχρι το λάθος του Χρουστσόφ). Τρίτο, τη διασφάλιση του επαρκούς εφοδιασμού της Κριμαίας με νερό. Και τέταρτο, τη θέσπιση ουδέτερου καθεστώτος για την Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο ότι το Κρεμλίνο έσπευσε να υιοθετήσει την παραπάνω πρόταση

«Ποιον Ελον Μασκ προτιμάτε; Εκείνον που στηρίζει την Ουκρανία ή εκείνον που στηρίζει τη Ρωσία;», έγραψε στον δικό του λογαριασμό ο Ζελένσκι. Παρέπεμψε έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, στην καθοριστική βοήθεια την οποία είχε προσφέρει ο Μασκ στο Κίεβο στις αρχές του πολέμου, όταν είχε φροντίσει να μη διακοπούν οι επικοινωνίες μέσω του συστήματος δορυφορικής λήψης Starlink. Αυτός ήταν και ο λόγος που πολλοί, τουλάχιστον μέχρι προχθές, τον χαρακτήριζαν ήρωα και «φίλο της Ουκρανίας». Ο Μασκ, πάντως, δεν έδειξε να το βάζει κάτω, αν και μέχρι χθες το μεσημέρι οι δύο στους τρεις που είχαν ψηφίσει απέρριπταν το σχέδιό του. Υποστηρίζοντας την πρότασή του, έγραψε ότι «αυτή θα είναι πιθανότατα η κατάληξη – το ερώτημα απλώς είναι πόσοι θα πεθάνουν ως τότε».

Στη Γαλλία: Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν επισημοποίησε τη μια οικονομική βοήθεια για τους Γάλλους που υποδέχονται «εκτοπισμένους Ουκρανούς στα σπίτια τους», αναφέρει η Monde. Η ανακοίνωση έγινε από την επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης σε ομιλία της στην Εθνοσυνέλευση, πριν από μια συζήτηση των βουλευτών για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις συνέπειές της στη Γαλλία. Ο Ουκρανός πρέσβης στη Γαλλία, Βάντιμ Ομελτσένκο, βρισκόταν στα θεωρεία.

Αφού υπενθύμισε τη γαλλική και ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία, τόσο την ανθρωπιστική όσο και τη στρατιωτική, η Πρωθυπουργός καλωσόρισε και ευχαρίστησε «όλες τις [γαλλικές] τοπικές αρχές που κινητοποιούνται, οργανώνουν την αλληλεγγύη και επιτρέπουν την υποδοχή και την εκπαίδευση των Ουκρανών προσφύγων. Η δέσμευσή τους είναι πολύτιμη και καθοριστική». Όσον αφορά τους Γάλλους ιδιώτες, η Μπορν δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει «όλους τους συμπολίτες μας που έχουν δεσμευτεί» και ανακοίνωσε «την εφαρμογή, από τα τέλη Νοεμβρίου, της βοήθειας προς τους συμπατριώτες μας που φιλοξενούν Ουκρανούς εκτοπισμένους στα σπίτια τους». «Ο πόλεμος θα διαρκέσει», αλλά η Γαλλία θα είναι «στο ύψος των περιστάσεων [διότι] η αντίσταση του ουκρανικού λαού μας υποχρεώνει», είπε.

Στην Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι δηλώνει ότι εργάζεται πυρετωδώς, για την σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Η επίσημη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να δοθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, σε περίπου δυο εβδομάδες. Ο ιταλικός τύπος όμως υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ήδη αρκετές «ενδεικτικές κινήσεις». Η ακροδεξιά νικήτρια των ιταλικών εκλογών, γράφει η Repubblica, θέλει να αναθέσει σε πεπειραμένους τεχνοκράτες μέχρι και δώδεκα υπουργεία. Κάτι που φέρεται να προκαλεί την αντίδραση των συμμάχων της, της «Λέγκα» και της «Φόρτσα Ιτάλια», που φοβούνται ότι, με τον τρόπο αυτό, μπορεί να βρεθούν στο περιθώριο και χωρίς σημαντικά χαρτοφυλάκια.

Στη Βουλγαρία: Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε χθες ότι το κεντροδεξιό κόμμα του, το GERB, θα επιδιώξει συνομιλίες με πολιτικούς αντιπάλους για να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τη νίκη του στις εκλογές, από τις οποίες δεν προέκυψε ωστόσο κάποιος ξεκάθαρος δρόμος προς έναν κυβερνητικό συνασπισμό αναφέρει το Euractiv. Το GERB κέρδισε τις εκλογές της 2ας Οκτωβρίου με 25,3% των ψήφων, όμως δεν προκύπτει κάποια σαφής πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δημιουργείται ο κίνδυνος διενέργειας νέων εκλογών, καθώς η χώρα επιδιώκει να συγκρατήσει τον αντίκτυπο της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης και του ανερχόμενου πληθωρισμού εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι είναι κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μέχρι να λήξει η σύγκρουση με τη Ρωσία. Η προεδρία δημοσίευσε τη θέση του με αφορμή τη δήλωση των προέδρων 9 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που ζητούν να γίνει δεκτή η Ουκρανία στη Συμμαχία. Η Βουλγαρία δεν προσχώρησε στη δήλωση αυτή.

Για Μέρκελ: Στην πρώην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ απονέμει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το φετινό βραβείο «Nansen», για την προσφορά της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης του 2015 αναφέρει η DW. Υπό την ηγεσία της Μέρκελ, «η Γερμανία υποδέχθηκε το 2015 και το 2016 περισσότερους από 1,2 εκατομμύριο πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο – στο αποκορύφωμα της σύγκρουσης στη Συρία και εν μέσω θανατηφόρας βίας σε άλλες περιοχές. Τότε, η καγκελάριος είπε: «(…) Δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από μια ανθρωπιστική επιταγή». Κάλεσε τους συμπατριώτες της Γερμανούς να απορρίψουν τον διχαστικό εθνικισμό και τους προέτρεψε να είναι «σίγουροι για τον εαυτό τους, ελεύθεροι, συμπονετικοί και ανοιχτόμυαλοι»», επεσήμανε η Υ.Α. στην ανακοίνωσή της.

Για Νόμπελ φυσικής: Ένας Γάλλος, ένας Αμερικανός και ένας Αυστριακός μοιράζονται το φετινό Νομπέλ Φυσικής για τη μελέτη της κβαντικής διεμπλοκής, ενός φαινομένου που άνοιξε τον δρόμο για την επανάσταση των κβαντικών υπολογιστών αναφέρει ο Guardian. Οπως ανακοίνωσε χθες η επιτροπή των βραβείων στη σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, φετινοί νικητές του σημαντικού αυτού βραβείου είναι ο γάλλος φυσικός Αλέν Ασπέκ, ο αμερικανός φυσικός Τζον Κλάουζερ και ο Αυστριακός Αντον Τσάιλινγκερ για «πειράματα με διεμπλεγμένα φωτόνια, την επιβεβαίωση των παραβιάσεων των ανισοτήτων Μπελ και το πρωτοποριακό έργο τους στην επιστήμη της κβαντικής πληροφορικής». Η κβαντική διεμπλοκή, ένα φαινόμενο που ο Αλμπερτ Αϊνστάιν είχε περιγράψει ως «στοιχειωμένη δράση από απόσταση», επιτρέπει σε δύο ή περισσότερα σωματίδια να συμπεριφέρονται ως μονάδα ακόμα κι αν χωριστούν με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει πως ό,τι συμβαίνει στο ένα σωματίδιο επηρεάζει το ταίρι του, μια αλληλεπίδραση που συμβαίνει ακαριαία, πιο γρήγορα ακόμα κι από την ταχύτητα του φωτός. Οπως ανέφερε η επιτροπή, οι τρεις επιστήμονες αναγνωρίστηκαν για τα πειράματά τους σε έναν τομέα που έχει ευρείες επιπτώσεις στην ασφαλή μεταφορά πληροφοριών και στην κβαντική πληροφορική καθώς εκείνοι «έθεσαν τα θεμέλια για μια νέα εποχή της κβαντικής τεχνολογίας».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα