back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα στην Πράγα: Συμμετέχοντες, ατζέντα, στόχοι, δηλώσεις και κριτική

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα ενότητας έναντι της Ρωσίας επιχειρούν να δώσουν, σήμερα, ηγέτες από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, οι οποίοι συναντώνται στην Πράγα, στο πλαίσιο της εναρκτήριας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ενόψει της αυριανής άτυπης συνόδου των ηγετών της ΕΕ.

Μετέχουν 44 χώρες: τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, πρώην σοβιετικά κράτη -η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Γεωργία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν- η Τουρκία, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών -Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία και Λίχτενσταϊν- και τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων -Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο και Κόσοβο.

Η ΕΕ εκπροσωπείται και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και από το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας είναι η ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο, με στόχο την προάσπιση των κοινών συμφερόντων, καθώς και η ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ευρώπη.

Στο επίκεντρο, σήμερα, θα βρεθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή και κλιματική πολιτική, καθώς και ζητήματα ασφάλειας και άμυνας.

Η δημιουργία της διακυβερνητικής πλατφόρμας προτάθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν, τον προηγούμενο Μάιο. Στόχος της δεν είναι να λειτουργήσει ως υποκατάστατο κανενός υπάρχοντος ευρωπαϊκού θεσμού και καμίας ευρωπαϊκής διαδικασίας (π.χ. της ενταξιακής).

Δηλώσεις ηγετών

Κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, προεδρέουσας του Συμβουλίου της ΕΕ το τρέχον τρίμηνο, ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε: “Όσοι συναντώνται εδώ σήμερα γνωρίζουμε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αποτελεί βάναυση παραβίαση της ασφάλειας και της ειρήνης που απολαμβάναμε στην Ευρώπη της τελευταίες δεκαετίες”. Είναι σημαντικό να απορρίψουμε αυτή την επίθεση, να μην αποδεχθούμε ότι τμήμα γειτονικής μας χώρας προσαρτάται.

Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε λόγο για την οικοδόμηση κοινής στρατηγικής έναντι του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, ενώ επεσήμανε ότι η σημερινή σύνοδος αποτελεί μήνυμα ενότητας της Ευρωπαϊκής Ηπείρου έναντι της Μόσχας.

“Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει, ώστε η Ρωσία να μην προελάσει στην Βαρσοβία ή και πάλι στην Πράγα”, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω βίντεο, απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ηγέτες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επιμέρους διμερή θέματα

Η μεταναστευτική πολιτική αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων της βρετανίδας πρωθυπουργού, Λιζ Τρας, με τους ηγέτες της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η συνύπαρξη των ηγετών της χώρας μας και της Τουρκίας, δεδομένης της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, με φόντο την πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τί δεν είναι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα

Μία αίσθηση ανασφάλειας επικρατεί για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, καθώς αυτό που δεν έχει αποσαφηνιστεί δεν είναι το τί είναι, αλλά το τί δεν είναι.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα