back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σ. Κατσίγιαννη: Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνον τις γυναίκες

Διαβάστε επίσης

O6-10-2022

Το καθεστώς του Ιράν συνταράσσεται για μια ακόμη φορά από την πολιτική αναταραχή και τις αιματηρές διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμινί μετά τη σύλληψή της από την Αστυνομία Ηθών, ανάβοντας τη φωτιά για τα δικαιώματα των γυναικών.
Μια πυρκαγιά με μορφή εμφυλίου, σε συνέχεια πολλών άλλων διαμαρτυριών στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες ωστόσο δεν καλύπτονταν από τα Δυτικά ΜΜΕ. Όπως η πράσινη Επανάσταση του 2009 και μια δεκαετία αργότερα το ξέσπασμα ενός κύματος διαδηλώσεων κόντρα στην αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Τι έχει αλλάξει όμως τώρα; Γιατί το γυναικείο κίνημα θεωρείται σε αυτή τη συγκυρία παράγοντας αλλαγής στο θεοκρατικό Ιράν, ενώ την ίδια ώρα όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (facebook, tweeter και άλλα) έχουν μπλοκαριστεί;

«Η χώρα δεν φαίνεται να μπορεί να επιστρέψει στην πρότερη μορφή της .Η κλιμάκωση είναι πλέον πολύ διαφορετική και κατά πολύ εντονότερη, συγκριτικά με τις διαδηλώσεις των προηγούμενων χρόνων. Επίσης, οι εικόνες βίας καταγράφονται και μεταδίδονται παντού από τα διεθνή δίκτυα, με τις κινητοποιήσεις σε ένδειξη συμπαράστασης να έχουν γενικευθεί στη Δύση» εκτίμησε η Σοφία Κατσίγιαννη, Δρ Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και εντεταλμένη σύμβουλος Ισότητας, Διαβούλευσης και Εθελοντισμού στο Δήμο Διονύσου, μιλώντας στον Αθήνα 984 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Είναι πασιφανές ότι οι πρόσφατες κινητοποιήσεις, με τις εικόνες γενναίων γυναικών να κόβουν τα μαλλιά και να καίνε τα χιτζάμπ τους απέναντι σε πάνοπλους αστυνομικούς, δεν θυμίζουν σε τίποτα τις αναταραχές του παρελθόντος.

«Διακρίνονται από  πρωτοφανές θάρρος όλες οι γυναίκες του Ιράν, που βγήκαν στο δρόμο διεκδικώντας τα δικαιώματά τους και τώρα έχουν τον πρώτο λόγο.
Το Διεθνές Οικονομικού Φόρουμ σε έκθεσή του (το 2017) χαρακτήριζε τη θέση τους αδύναμη και κατέτασσε το Ιράν στην 140 θέση ανάμεσα σε 144 χώρες, σε σχέση με τα γυναικεία δικαιώματα. Μην ξεχνάμε, ότι οι γυναίκες εκεί παντρεύονται από την ηλικία των 13 ετών και το διαζύγιο είναι παράνομο. Όσο για την εργασία, το ποσοστά μιλούν από μόνα τους. Μόνο το 19% είναι γυναίκες και από το 1990 έχει καταγραφεί μια αναιμική αύξηση της τάξης του 7%. Στο  μετρό δε,  έχουν πρόσβαση  μόνον σε μια γραμμή,  αποκλειστικά  για  γυναικεία χρήση» είπε συνεχίζοντας.

Για την ίδια, όπως δήλωσε ολοκληρώνοντας τη συνομιλία της στη συχνότητα του σταθμού της πόλης: «το φεμινιστικό κίνημα και οι αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους δεν αφορούν μόνον τις ίδιες. Ούτε είναι ένα κίνημα στο οποίο μετέχουν αποκλειστικά γυναίκες. Ο φεμινισμός πιστεύει στην ισότητα των φύλων απέναντι στο νόμο και σε κάθε τομέα της καθημερινότητας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα