back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πειραιάς: Καταγγελίες ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ απειλούν να κόψουν το ρεύμα σε σχολεία

Διαβάστε επίσης

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς μαθητών σχολείων του Πειραιά μετά τις καταγγελίες ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επισκέπτονται σχολεία του Δήμου Πειραιά και απειλούν να κόψουν το ρεύμα εάν δεν πληρωθούν ανεξόφλητοι λογαριασμοί.

Σύμφωνα με καταγγελία της ΕΛΜΕ Πειραιά τεχνικοί συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ ζητούν να συναντηθούν με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των σχολείων, ώστε να ενημερώσουν για το χρέος του σχολείου προς τη ΔΕΗ, αλλά και την πρόθεσή του ΔΕΔΔΗΕ να κόψει το ρεύμα, αν το χρέος δεν αποπληρωθεί.

«Τι να σχολιάσει κανείς;» αναρωτιέται η ΕΛΜΕ Πειραιά, «ο γεγονός ότι τα σχολεία στενάζουν από την υποχρηματοδότηση, με συνέπεια να έχουν πια χρέη στη ΔΕΗ; Την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ρεύματος, πριν και μετά την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, που κατατρώει ένα πολύ μεγάλο μέρος των χρημάτων που λαμβάνει ένα σχολείο;». «Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν χωράει καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός.

Ούτε μπορεί να λυθεί οριστικά με διάφορα “μπαλώματα”, όπως η πρόσφατη έκτακτη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από το Υπουργείο Εσωτερικών, για να καλυφθούν όπως-όπως οι τεράστιες αυξήσεις σε Ενέργεια-Θέρμανση» σημειώνει η τοπική ένωση των εκπαιδευτικών και επισημαίνει ότι «το ταμειακό απόθεμα των σχολείων έχει συρρικνωθεί σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο (1000, 1500, 2000 ευρώ, ανάλογα το μέγεθος του σχολείου), που επιτρέπει τα απολύτως απαραίτητα, πολλές φορές, ούτε καν αυτά».

Η ΕΛΜΕ Πειραιά φέρνει τέσσερα παραδείγματα σχολείων της πόλης με χρέη προς την ΔΕΗ:

  • Γενικό Λύκειο του Πειραιά, διαθέτει περίπου 1200 ευρώ υπόλοιπο, όταν μόνο η συντήρηση των φωτοτυπικών, μαζί με τα αναλώσιμά τους, απαιτεί περίπου 600 ευρώ μέσα στη χρονιά. Όταν μια σοβαρή επισκευή που απαιτεί υδραυλικό μπορεί να ανέλθει σε 200-300 ευρώ.
  • Σχολικό συγκρότημα σε Δήμο της Β’ Πειραιά (Γυμνάσιο και ΓΕΛ που συστεγάζονται σε κτίριο 60 ετών). Τα 2 σχολεία με 470 μαθητές και 70 εκπαιδευτικούς, διαθέτουν το 70% της χρηματοδότησης για πληρωμή αποκλειστικά ΔΕΚΟ-Θέρμανση και τίποτα άλλο! Η χρηματοδότηση είναι περίπου 20 χιλιάδες το χρόνο (και για τα 2 σχολεία, δηλαδή 10 χιλιάδες για το καθένα), όταν μόνο η ΔΕΗ έρχεται περίπου 3 χιλιάδες το δίμηνο! Είναι τέτοια η κατάσταση, που τα 2 σχολεία έχουν πλέον χρέος στη ΔΕΗ, αφού για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς, δεν πληρώνουν όλο το ποσό, αλλά «έναντι» (π.χ. 2000) και διατηρείται ένα χρέος περίπου 7 χιλιάδες ευρώ.
  • ΓΕΛ σε άλλο μεγάλο Δήμο της Β’ Πειραιά, λαμβάνει 1000 ευρώ το μήνα, περίπου 12 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Από αυτά, τα 500-700 το μήνα πάνε μόνο στη ΔΕΗ.
  •  Χαρακτηριστικότερη όλων των περιπτώσεων, η δημόσια κραυγή αγωνίας, η διαμαρτυρία του Διευθυντή και των εκπαιδευτικών του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου για τους λογαριασμούς ρεύματος, που αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι, με την αύξηση του λογαριασμό με την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, δαπανήθηκε από Ιανουάριο 2020 έως Μάρτιο 2022 το 75% των εσόδων του σχολείου, μόνο για τη ΔΕΗ (από 35% περίπου πριν τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα).

Η ίδια τραγική κατάσταση αποτυπώνεται, ωστόσο, σε όλα τα σχολεία, σε όλους τους Δήμους, επισημαίνει η ΕΛΜΕ Πειραιά και προαναγγέλλει κινητοποίηση την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 14:00 στη ΔΕΗ στα Καμίνια με κύρια αιτήματα:

• Καμία διακοπή ρεύματος σε σχολείο, σπίτι μαθητή μας, εκπαιδευτικού.
• Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
• Να διαγραφούν χρέη των σχολείων προς τις λεγόμενες πρώην ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο).
• Να δοθεί φθηνό, αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία. Nα καταργηθούν ο ΦΠA και ο Ειδικός Φόρος Kατανάλωσης για το σύνολο των δαπανών των σχολικών επιτροπών.
• Να καλυφθούν ανάγκες σε αναλώσιμα, σχολικά είδη, μέσα καθαριότητας κ.τ.λ.
• Επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, πλήρους ωραρίου, για την κάλυψη των αναγκών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα.
• Να γίνουν έργα και επισκευές στα σχολεία άμεσα και να ξεκινήσει εδώ και τώρα γενναίο κρατικό πρόγραμμα σχολικής στέγης και όχι να μπουκώνει η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά τους μεγαλοεργολάβους με τα προγράμματα κατασκευής σχολείων, μέσω Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών όπως εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αθλητικοί χώροι.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα