back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά δεν πρόκειται να αφήσει «καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη», εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε στην Πράγα με βασικό ζήτημα την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ως προς αυτό ότι “διαμορφώνεται ένας κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρχει μία κοινή, δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο”, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αφού έχει γίνει η επεξεργασία σε επίπεδο Συμβουλίου υπουργών, “θα μπορούμε να αποφασίσουμε μία τέτοια παρέμβαση”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει, έστω και με καθυστέρηση” και πρόσθεσε: “Είναι κάτι το οποίο έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα, αλλά έστω και αργά, η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό: Ενωμένοι να αξιοποιήσουμε αυτή την μεγάλη δύναμη που έχουμε ως ευρωπαϊκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του εφοδιασμού».

Όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα στον απόηχο και του έντονου διαλόγου που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στην διάρκεια του προχθεσινού δείπνου των ηγετών που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι “όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την ανταλλαγή απόψεων σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί, για το ποιος υιοθετεί μία επιχειρηματολογία που σίγουρα δεν ταιριάζει στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο”.

“Αυτή η αναβίωση ιστορικών φαντασιώσεων, παλιών αυτοκρατοριών, η έμπρακτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο είναι έννοιες που δεν ταιριάζουν στον σημερινό κόσμο”, πρόσθεσε και υπογράμμισε πως η Τουρκία “αν θέλει πραγματικά να έχει μία παραγωγική και ουσιαστική σχέση με την ΕΕ, την οποία εμείς θα την θέλαμε , πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία” και προειδοποίησε ότι “δεν θα βρει κανέναν σύμμαχο εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας που να την υποστηρίζει εφόσον εξακολουθεί να πορεύεται σε αυτό τον δρόμο”

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί “ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα”, ενώ από την χθεσινοβραδινή συνέντευξη τύπου του κ. Ερντογάν τόνισε ότι ο ίδιος θα συγκρατήσει την τοποθέτηση “ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη ως προς την εθνική κυριαρχία καμίας άλλης χώρας”. Την χαρακτήρισε “σχόλιο στη θετική κατεύθυνση” και εξέφρασε την ελπίδα να έχει και συνέχεια και “να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όσον αφορά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου”.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο κυρώσεων τόνισε ότι “υπάρχει ένα πλαίσιο αποφάσεων του Συμβουλίου που δίνουν την δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ακολουθήσει και αυτό το δρόμο σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει κάποιες κόκκινες γραμμές” και πρόσθεσε ότι “ελπίζουμε αυτό να μην χρειαστεί ποτέ να γίνει πράξη”.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ως «βήμα προς την σωστή κατεύθυνση» το γεγονός ότι με βάση το 8ο πακέτο των κυρώσεων υπάρχει για πρώτη φορά η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις προς την Ρωσία εξάγοντας ευρωπαϊκά προϊόντα στη Ρωσία μέσω της Τουρκίας.

Σε ερώτηση τέλος εάν με τη χθεσινοβραδινή ένταση μπορεί και να εκτονώθηκε κάπως η πίεση των τελευταίων μηνών, τόνισε ότι «θα το ευχόμουν», εξηγώντας ότι “είναι καλό μερικές φορές αυτά να λέγονται δημόσια, μπροστά σε άλλους και να μην παρουσιάζονται οι απόψεις της Τουρκίας μόνο στο πλαίσιο μονολόγων”.

“Θέλω να πιστεύω αυτή η ανταλλαγή απόψεων να μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και να μπορέσουμε επιτέλους να δρομολογήσουμε μία αποκλιμάκωση των φραστικών εντάσεων για να μπορέσουμε να καθίσουμε επιτέλους να συζητήσουμε και κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά να μπορέσουμε να επιστρέψουμε και στο τραπέζι των συζητήσεων για το ένα κύριο ζήτημα το οποίο αποτελεί ιστορικά τη βασική μας διαφορά και αυτό αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα