back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 07:00

Διαβάστε επίσης

Στη βαθμίδα ΒΒ με θετικές προοπτικές διατήρησε το αξιόχρεο της Ελλάδας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας είναι πολύ υψηλότερο από το διάμεσο εισόδημα των χωρών που έχουν βαθμίδα αξιολόγησης ‘BB’ και ‘BBB’ και ότι οι επιδόσεις στη διακυβέρνηση και οι δείκτες ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.

Στην τακτική σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 20 και 21 Οκτωβρίου αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών για το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Θετικά ωστόσο είναι τα μηνύματα, καθώς “διαμορφώνεται κοινός τόπος για κοινή δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές”, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της άτυπης συνόδου στην Πράγα για το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “θα μπορούμε να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση”. “Η υποστήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην από κοινού αγορά ενέργειας αυξάνεται” δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να βρει περισσότερη χρηματοδότηση για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να απαλλαγούν τα ίδια από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα” τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. “Αισιόδοξος” ότι οι Ευρωπαίοι θα βρουν μια λύση στην ενεργειακή κρίση δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. “Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας” ανέφερε ο πρωθυπουργός της προεδρεύουσας Τσεχίας, Πετρ Φιάλα.

Στην άτυπη σύνοδο της Πράγας “ξεκαθαρίστηκαν οι παρεξηγήσεις” γύρω από το σχέδιο ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας για τη στήριξη της οικονομίας της” δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. “Κινούμαστε εντός του ίδιου πλαισίου με όσα κάνουν και άλλες χώρες” υποστήριξε.

Μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, στον απόηχο της έντασης που προκάλεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα. Εκτίμησε ότι «όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την ανταλλαγή απόψεων σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί και το ποιος υιοθετεί μία επιχειρηματολογία που σίγουρα δεν ταιριάζει στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο.

Αποκαλυπτικές οι μαρτυρίες διασωθέντων μεταναστών από την τραγωδία στη Λέσβο. Όπως δηλώνουν, τουρκικά σκάφη συνόδευαν τη λέμβο στην οποία επέβαιναν για να τους κόβουν τον αέρα και να μην αντιληφθούν τον έντονο κυματισμό και τους εγκατέλειψαν όταν έφθασαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Συνολικά 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Εξάλλου τουλάχιστον 10 μετανάστες συνεχίζουν να αγνοούνται στα Κύθηρα.

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την αναζήτηση υδρογονανθράκων “δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, παίρνοντας την σκυτάλη στην σειρά αντιδράσεων που προκάλεσε το μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο χώρες.

Οι ουκρανικές αρχές εντόπισαν ομαδικό τάφο στην πόλη Λίμαν, που ανακαταλήφθηκε το περασμένο Σάββατο από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πάβλο Κιριλένκο, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές πόσα πτώματα περιέχει. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform μετέδωσε, επικαλούμενο αξιωματικό της αστυνομίας, πως ο τάφος περιείχε 180 σορούς.

Η αυστριακή κυβέρνηση προσέφυγε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της απόφασης της Κομισιόν να μπει «πράσινη» ταμπέλα στην πυρηνική ενέργεια. “Η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο δεν είναι ούτε πράσινες, ούτε βιώσιμες μορφές ενέργειας” επισήμανε η υπουργός Περιβάλλοντος Λεονόρε Γκέβεσλερ.

Στην αθλητική επικαιρότητα, νίκη του Ολυμπιακού 80-70 επί της γηπεδούχου Μπαρτσελόνα, στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας.

Και ο καιρός

Γενικά αίθριος στην Αττική. Θερμοκρασία από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα