back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

EE: Εγκλήματα πολέμου οι βομβαρδισμοί – Πούτιν: Η Ρωσία θα απαντήσει σκληρά

Διαβάστε επίσης

Η Μόσχα πέρασε στην αντεπίθεση με αντίποινα κατά της Ουκρανίας με σφυροκόπημα με πυραύλους Κρουζ σε πολλές πόλεις. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι εκρήξεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της -όπως την αποκαλεί η Μόσχα- «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Είναι απλά αδύνατο να αφήσουμε αναπάντητα τα εγκλήματα του Κιέβου» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Μάλιστα, τόνισε πως «το Κίεβο τοποθετήθηκε, πλέον, στο ίδιο τραπέζι με τους τρομοκράτες». Επιπλέον, είπε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας έχουν πραγματοποιήσει τρία τρομοκρατικά χτυπήματα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κουρσκ.

Καταδικάζουν τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον γενναίο ουκρανικό λαό για να αντιμετωπίσει την επίθεση του Κρεμλίνου για όσο χρόνο χρειασθεί» δήλωσε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

O Tζο Μπάιντεν, μέσω ανακοίνωσής του, καταδικάζει τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: “Αυτές οι επιθέσεις σκότωσαν και τραυμάτισαν αμάχους και κατέστρεψαν στόχους χωρίς στρατιωτικό σκοπό. Για μία ακόμη φορά, καταδεικνύουν την απόλυτη βαναυσότητα του έκνομου πολέμου που διεξάγει ο κ. Πούτιν εναντίον του ουκρανικού λαού.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους αγαπημένους όσων έχασαν, σήμερα, χωρίς λόγο τη ζωή τους, καθώς και τις θερμότερες ευχές μας για ανάρρωση σε όσους έχουν τραυματιστεί.

Οι σημερινές επιθέσεις, απλώς, ενισχύουν την δέσμευση των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας, για όσο χρειαστεί.

Θα συνεχίσουμε να επιβάλουμε κυρώσεις στην Ρωσία εξαιτίας του πολέμου που διεξάγει, να ζητάμε από τον Πούτιν και τη Ρωσία λογοδοσία για την κτηνωδία και τα εγκλήματα πολέμου και να παρέχουμε στις ουκρανικές δυνάμεις την στήριξη που είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπερασπιστούν τη χώρα τους και την ελευθερία τους.

«Οι φρικτές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον του Κιέβου και άλλων πόλεων σε όλη την Ουκρανία δείχνουν την απόγνωση του Κρεμλίνου. Αυτές οι αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων είναι εγκλήματα πολέμου. Παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να κρατήσουμε υπόλογο το ρωσικό καθεστώς – θα το αντιμετωπίσουμε με τους εταίρους μας στην G7», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Τη θλίψη της για τις φρικαλεότητες, όπως τις χαρακτήρισε, στο Κίεβο και σε πολλές ουκρανικές πόλεις, αλλά και το μήνυμα πως «δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να σταματήσουν αυτές οι θηριωδίες», εξέφρασε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα κατά τον χαιρετισμό της στην εναρκτήρια εκδήλωση της 20ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη. Είδαμε τις πιο σοβαρές φρικαλεότητες στο Κίεβο. Είναι μια ημέρα θλίψης, αλλά o θρήνος πρέπει να γίνει αποφασιστικότητα για να κάνουμε περισσότερα, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να είμαστε σταθερά στο πλευρό των Ουκρανών φίλων μας» ανέφερε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ξεκινώντας τον χαιρετισμό της.

Μάλιστα, η Ρομπέρτα Μετσόλα διαμήνυσε με σαφήνεια, καταχειροκρούτεμενη από την κατάμεστη αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, πως ένα καθεστώς που στοχεύει αδιακρίτως, που σκορπίζει τρόμο και θάνατο σε παιδιά «είναι εγκληματικό και είναι ένα καθεστώς που δεν θα σταματήσουμε να το πολεμάμε»

Γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές κατά τη διάρκεια της ημέρας για την εξεύρεση χώρου για να στεγαστούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίο αναζητούν καταφύγιο, αλλά και άλλων τρόπων με τους οποίους η Ευρώπη να βοηθήσει την Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια σε αυτή τη βάναυση εισβολή.

Εν συνεχεία, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέδειξε τη σημασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και των εκπροσώπων της. «Διαδραματίζετε τα τελευταία χρόνια πρωταρχικό ρόλο. Χωρίς τη δική σας συνδρομή, χωρίς τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζετε δεν θα μπορούσαμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Δεν θα ήμασταν σήμερα σε θέση να ανοίξουμε την καρδιά μας και τα σπίτια μας στους Ουκρανούς οι οποίοι διαφεύγουν από αυτή την τρομακτική κατάσταση» επισήμανε.

Ειδικότερα, υπογράμμισε τον ρόλο της αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση της πολιτικής συνοχής της ΕΕ και εξέφρασε τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο έργο τους

Τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν επίσης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, με βίντεο που αναρτήθηκε στους επίσημους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά δίκτυα.

«Η Ρωσία, για μία ακόμη φορά, δείχνει σε όλο τον κόσμο τι πρεσβεύει: τον τρόμο και τη βιαιότητα. Αυτοί που ευθύνονται πρέπει να λογοδοτήσουν. Θρηνούμε τα θύματα και στέλνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους Ουκρανούς φίλους μας. Ξέρω ότι οι Ουκρανοί δεν θα εκφοβιστούν. Και οι Ουκρανοί ξέρουν ότι θα σταθούμε στο πλευρό τους για όσο χρειαστεί», έγραψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «βαθιά συγκλονισμένος» από τις πιο εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε o εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα.

«Αυτό συνιστά άλλη μια απαράδεκτη κλιμάκωση του πολέμου και, όπως πάντα, οι άμαχοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντούτζαριτς σε ανακοίνωσή του

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, με τη σειρά της, έγραψε: «Στεκόμαστε, εδώ, στο ανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωση. Στο βάθος βρίσκεται η Ρωσία. Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους Ουκρανούς: Σας στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε αεράμυνα από την πλευρά των συμμάχων, ώστε οι Ουκρανοί να μπορούν να προστατεύουν τις πόλεις τους, τους αμάχους τους. Διότι η Ρωσία αναμφίβολα προχωρά σε κλιμάκωση, με στόχο να βλάψει αμάχους. Είμαστε με το μέρος των θυμάτων. Είμαστε με το μέρος της Ουκρανίας».

«Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο. Όσον αφορά την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να περιορίσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να συνεχίσει το βάναυσο πόλεμο. Υπενθύμισε ότι έχουν εγκριθεί οχτώ δέσμες κυρώσεων κατά της Μόσχας και ότι οι κυρώσεις αυξάνονται ως αντίδραση στις εξελίξεις. «Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

Έκτακτη σύγκληση G7

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την ανάγκη να συγκληθεί άμεσα συνάντηση της G7, μετά τα σημερινά ρωσικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας.

«Συμφώνησα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς της Γερμανίας, που έχει την προεδρία της G7, για μια έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας», επεσήμανε ο Ζελένσκι στο Twitter.

«Η ομιλία μου είναι προγραμματισμένη, σε αυτή θα μιλήσω για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσης συζητήσαμε το θέμα της αύξησης της πίεσης προς τη Ρωσική Ομοσπονδία και την παροχή βοήθειας για την αποκατάσταση των (ουκρανικών) υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στη συνέχεια ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας. «Προσδοκούμε ότι η ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνδράμει στην εδραίωση της διεθνούς πολιτικής και αμυντικής στήριξης για την Ουκρανία, ειδικά αναφορικά με την προστασία των αιθέρων μας, καθώς και στην περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας», έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος.

Κοινή στρατιωτική δύναμη συγκροτούν Πούτιν-Λουκασένκο

Εν τω μεταξύ, την ανάπτυξη μιας «περιφερειακής» στρατιωτικής δύναμης κρούσης από κοινού με τη Μόσχα ανακοίνωσε ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατηγορώντας την Πολωνία και την Ουκρανία ότι προετοιμάζουν επιθέσεις στη χώρα του. Σύμφωνα με τον ίδιο πάνω από 1.000 Ρώσοι στρατιώτες αναμένεται να φτάσουν στην Λευκορωσία.

«Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στα δυτικά σύνορα της (ρωσο-λευκορωσικής) Ένωσης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε μια περιφερειακή δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Λουκασένκο στη διάρκεια συνεδρίασης με αξιωματούχους των λευκορωσικών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το κρατικό λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ο Λουκασένκο πρόσθεσε πως οι δύο χώρες άρχισαν να ενώνουν δυνάμεις τους πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά την έκρηξη στη ρωσική γέφυρα στην Κριμαία.

Δομίνα Διαμνατοπούλου/ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα