back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ελ. Φερέιρα: Πρέπει να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων δράσεων της ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Την σημασία των πολιτικών συνοχής για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων της ΕΕ, ανέδειξε μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών της 20ής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων, στις Βρυξέλλες, η ευρωπαία επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ελίζα Φερέιρα. «Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Με ευφυή τρόπο θα πρέπει να συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε ότι υπάρχει συνοχή, να μην χάσουμε το όραμα και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε» σημείωσε.

Εξίσου, η επίτροπος προέταξε την ανάγκη να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων δράσεων της ΕΕ, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει η πρόκληση να χρησιμοποιηθούν ορισμένα κονδύλια που είχαν προβλεφθεί αρχικά για άλλους λόγους, για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων, όπως της πανδημίας και της βοήθειας στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, στάθηκε στην αύξηση των τιμών ενέργειας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αν δεν είχε γίνει τίποτα και αν η ΕΕ είχε «παγώσει» τα κονδύλια για μακροπρόθεσμες προοπτικές, η κατάσταση μεταξύ των διαφόρων Περιφερειών της Ευρώπης και μεταξύ διαφόρων κρατών-μελών σε πολλές περιπτώσεις δεν θα είχε επιτρέψει στο όλο σύστημα να προχωρήσει. Ειδική αναφορά έκανε στα ευρωπαϊκά κονδύλια που δόθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε αυτό το σημείο, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «πολλές φορές η τσέπη μας δεν είναι τόσο δυνατή όσο η καρδιά μας». Αναφερόμενη στην προγραμματική περίοδο 2021-2027, ενημέρωσε πως έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα 22 εταιρικές συμφωνίες (Partnership Agreements) και ότι με πολύ υψηλό ποσοστό έχουν εγκριθεί τα περισσότερα επιχειρησιακά προγράμματα.

Αναφερθείσα στους πρόσφυγες λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπενθύμισε την έγκριση της πρωτοβουλίας Ευέλικτης Βοήθειας για εδάφη (FAST -CARE)» και είπε πως σύντομα θα ψηφιστεί η δυνατότητα επαναπρογραμματισμού των χρηματοδοτικών μέσων.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Συνοχής, ανέφερε πως θα δοθεί η δυνατότητα να αναδιοχετευτούν κονδύλια στις τοπικές αρχές και στην κοινωνία των πολιτών και να δοθεί η δυνατότητα στήριξης των προσφύγων και να αυξηθεί το κατώφλι στήριξης τους. Όπως αποκρυστάλλωσε στο μήνυμά της, θα πρέπει να προσαρμοστούν με αναλογικό τρόπο οι πολιτικές της ΕΕ και να έρθουν στο ύψος των προκλήσεων σε τοπικό επίπεδο και να υπάρχει αρκετή ευελιξία για τη χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκων κονδυλίων, καθώς καμία οριζόντια πολιτική δεν έχει το ίδιο αντίκτυπο σε όλες τις Περιφέρειες.

Στη συνέχεια, επισήμανε πως οι Περιφέρειες και οι πόλεις είναι πολύ σημαντικές για την πολιτική συνοχής της ΕΕ, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο των μεγάλων πόλεων. «Από λειτουργικής πλευράς θα πρέπει να επωμιστούν και κάποιες ευθύνες για την ανάπτυξη των όμορων περιοχών» ανέφερε. Περαιτέρω, υπογράμμισε την ανάγκη οι Περιφέρειες και οι δήμοι να μοιράζονται τις εμπειρίες του «για να δούμε τι δούλεψε και τι όχι».

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, είπε πως ο καλύτερος τρόπος να συνδυαστούν τα διαρθρωτικά μέσα, είναι το 30% των ταμείων να αφιερωθούν σε κλιματικές επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε χαρακτηριστικά δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Εξίσου επωφελή χαρακτήρισε την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ακόμη η Ελίζα Φερέιρα δεν παρέλειψε να εκφράζει την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ουκρανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα