back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Διαδηλωτές ζητούν ο Λευκός Οίκος να πάψει να υποστηρίζει τον πρωθυπουργό της Αϊτής Αριέλ Ανρί

Διαβάστε επίσης

Διαδηλωτές έκαναν χθες Κυριακή πορεία ως τον Λευκό Οίκο για να ζητήσουν από την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν να τερματίσει την υποστήριξή της στον πρωθυπουργό της Αϊτής Αριέλ Ανρί, καθώς η χώρα της Καραϊβικής παραμένει βυθισμένη σε βαθιά κρίση, η ανθρωπιστική διάσταση της οποίας επιδεινώνεται λόγω του αποκλεισμού πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από συμμορίες, που παρέλυσε τη δραστηριότητα, και την απρόσμενη επανεμφάνιση της χολέρας.

Η κατάσταση στην Αϊτή προσελκύει ολοένα μεγαλύτερη διεθνή προσοχή, καθώς οι ελλείψεις καυσίμων ανάγκασαν επιχειρήσεις και νοσοκομεία να κλείσουν ενώ πλέον λείπουν βασικά είδη την ώρα που η χολέρα απειλεί να εξαπλωθεί.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της αμερικανικής προεδρίας. Άλλοι κράταγαν σημαίες της Αϊτής, άλλοι πανό με συνθήματα όπως «αφήστε τους Αϊτινούς να αποφασίσουν αυτοί το μέλλον τους».

Σε μήνυμα με το οποίο χαιρέτισε τη συγκέντρωση —δεν ήταν παρούσα— η βουλεύτρια των Δημοκρατικών Μαξίν Γουότερς σημείωσε πως «πολλοί Αϊτινοί είναι πεπεισμένοι ότι οι ΗΠΑ διατηρούν τον Ανρί στην εξουσία», προσθέτοντας πως «η καταστολή» στη χώρα «πρέπει να σταματήσει».

Ο κ. Ανρί, ο οποίος κυβερνά de facto τη χώρα μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ πέρυσι, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα στρατιωτική βοήθεια για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι συμμορίες.

Ο αϊτινός πρωθυπουργός, που δεν είναι εκλεγμένος (τον επέλεξε ο πρόεδρος Μοΐζ την 5η Ιουλίου 2021, δυο ημέρες προτού δολοφονηθεί από μισθοφόρους, με αποτέλεσμα η διαδικασία να παγώσει, εντέλει διαδέχθηκε τον προκάτοχό του Κλοντ Ζοζέφ τη 19η, κυρίως χάρη στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας), διαβεβαιώνει πως η πρόθεσή του είναι να οργανωθούν εκλογές το συντομότερο.

Όμως πολλοί στην Αϊτή αντιτείνουν πως η βία των συμμοριών, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας, κάνει αδύνατη οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δώσει καμιά ένδειξη πως σκοπεύει να αλλάξει τη στάση της έναντι του κ. Ανρί.

«Υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις και διαστρεβλωμένες πληροφορίες για τη σημερινή κυβέρνηση (της Αϊτής), σε καταθέσεις που έχουν γίνει στο Κογκρέσο και επιστολές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο», ανέφερε σύμβουλος του αϊτινού πρωθυπουργού ερωτηθείς για τη χθεσινή διαδήλωση στον Λευκό Οίκο. «Καλούμε τους Αϊτινούς, όπου κι αν βρίσκονται, να ενωθούν για να κάνουμε την Αϊτή σπουδαία χώρα αντί να επαναλαμβάνουν συκοφαντίες που βρήκαν στο διαδίκτυο», πρόσθεσε.

Η αμερικανίδα βουλεύτρια Βαλ Ντέμινγκς κατέθεσε σχέδιο νόμου που καλεί να διενεργηθεί έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών για να εξακριβωθεί ποιοι υποστηρίζουν τις συμμορίες που λυμαίνονται την Αϊτή.

Χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εισηγήθηκε να αναπτυχθεί στην Αϊτή «δύναμη ταχείας αντίδρασης» από κάποια ή κάποιες χώρες για να βοηθηθεί η αϊτινή αστυνομία να αντιμετωπίσει τις συμμορίες. Δεν αναφέρθηκε σε δύναμη του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα