back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030

Διαβάστε επίσης

Τέσσερις άξονες περιλαμβάνει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, κατά την διάρκεια της συνάντησης των Αντιπροσωπειών Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Δικαιώματα και την Ένταξη των Παιδιών Ρομά που συνδιοργανώνει η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας μαζί με την UNICEF, περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται προς την κατεύθυνση αυτή.

Πρόκειται για:

Την πρόληψη και καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Την ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης των Ρομά σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά (εκπαίδευση, υγεία, απασχόληση, υγεία, στέγαση)

Την πρόληψη και καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων σε βάρος των Ρομά και

την προώθηση της ενεργού συμμετοχής των Ρομά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.

«Δεν εξαντλούμε φυσικά τις προσπάθειες μας σε προσεγγίσεις θεωρητικού χαρακτήρα, αλλά προχωράμε και σε ουσιαστικές παρεμβάσεις επί του πεδίου. Σε αυτό το πλαίσιο –διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης- ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στα παιδιά που υφίστανται διακρίσεις, τους νέους και τις γυναίκες Ρομά.

Οι δράσεις μας, εστιάζουν στην ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων Ρομά για την ένταξη και παραμονή τους στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. Παράλληλα, ενισχύουμε τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες όπως παιδικές κατασκηνώσεις.

Επίσης, εστιάζουμε στη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης στις κοινότητες με ειδικά προγράμματα, καθώς και στην παροχή ψυχοκοινωνικής και παιδαγωγικής στήριξης των οικογενειών και των παιδιών Ρομά μέσω των 60 Παραρτημάτων Ρομά των Κέντρων Κοινότητας Δήμων με υψηλές συγκεντρώσεις Ρομά. Τέλος, η παροχή σχολικών γευμάτων και η καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για οικογένειες που διαβούν σε συνθήκες φτώχειας, είναι δράσεις που αφορούν σε μεγάλο βαθμό και τους Ρομά».

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα