back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής τα πορίσματα συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Διαβάστε επίσης

Με εκ διαμέτρου αντίθετες διαπιστώσεις, όπως άλλωστε αναμενόταν, προσέγγισαν συμπολίτευση και αντιπολίτευση την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, όπως προκύπτει από τα ξεχωριστά πορίσματα που υπέβαλαν απόψε στον Πρόεδρο της Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής.

Η ΝΔ αν και δεν δημοσιοποίησε το πόρισμά της, επικαλούμενη τη θεσμική της προσήλωση στο απόρρητο της διαδικασίας, έδωσε μέσω κύκλων της το πολιτικό στίγμα, λέγοντας ότι «δεν προέκυψαν στοιχεία σύνδεσης του λογισμικού Predator με το ελληνικό Δημόσιο και την ΕΥΠ», επιμένοντας στην άποψη ότι «όλες οι διαδικασίες για τις επισυνδέσεις ήταν νόμιμες».

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορισματική του έκθεση, επισημαίνει ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για χρήση του παράνομου λογισμικού Predator από την ΕΥΠ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνει λόγο για δίδυμο σκάνδαλο, καθώς- όπως αναφέρει- ο κ. Μητσοτάκης «μετά από το σκάνδαλο των υποκλοπών, επιδόθηκε σε ένα δεύτερο, αυτό της συγκάλυψης, μέσα από τη συνταγματική επίκληση του δήθεν απορρήτου».

Έντονη κριτική στους χειρισμούς της πλειοψηφίας σε οτι αφορά την εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ασκεί το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Ειδικότερα και με αφορμή τη σημερινή κατάθεση των πορισμάτων απο πλευράς κομμάτων, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν μεταξύ άλλων:

1 .Η στάση των βουλευτών της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στο οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο συγκάλυψης του διερευνώμενου σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων.
Η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας -όπως επισημαίνεται-απέκλεισε όλους απαραίτητους μάρτυρες και το αποδεικτικό υλικό.Οι βουλευτές της πλειοψηφίας έκαναν πολύ λίγα για τη ανάδειξη της αλήθειας και πάρα πολλά για τη συγκάλυψη του σκανδάλου και τη συσκότιση της υπόθεσης.

2.- Δεν προέκυψε ότι συνέτρεχε λόγος εθνικής ασφάλειας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Νίκου Ανδρουλάκη.Επομένως-σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ήταν παράνομη.Υφίστανται επομένως σοβαρές ενδείξεις ότι η ομάδα των προσώπων που αιτήθηκαν, υπέβαλαν, εισηγήθηκαν, επόπτευσαν, ενέκριναν, εκτέλεσαν και με οποιοδήποτε τρόπο γνώριζαν σε οποιοδήποτε χρόνο, δεν απέτρεψαν ή και συνέδραμαν με πράξεις και παραλείψεις τους στην παράνομη παρακολούθηση έχουν πιθανόν τελέσει αξιόποινες πράξεις.

3.- Και τέλος -κατά τη Χαριλάου Τρικούπη-καθίσταται αναγκαία η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και η ενίσχυση του ρόλου της εισαγγελικής αρχής και της Α.Δ.Α.Ε. ως ανεξάρτητης αρχής

«Για πλήρη συγκάλυψη και μεθοδευμένο θάψιμο της αλήθειας και των πολιτικών και άλλων ευθυνών για τις υποκλοπές», κάνει λόγο το ΚΚΕ.

Ειδικά για την περίπτωση των συνακροάσεων-παρακολουθήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του Περισσού, το ΚΚΕ αναφέρει ότι « η συγκάλυψη δρομολογήθηκε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, καθώς η υπόθεση αυτή εξαιρέθηκε από τη διερεύνηση παρότι αποτελούσε αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής».

«Αυτή η Εξεταστική εξελίχθηκε σε παρωδία συσκότισης», σημειώνει η Ελληνική Λύση, η οποία ζητά την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από τη ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη για να έρθουν όλα στο φως.

Το ΜέΡα25, κάνει λόγο για διατεταγμένη παρωδία Εξεταστικής Επιτροπής που δεν άγγιξε την ουσία των κρίσιμων ζητημάτων, δηλώνει ότι δεν θα λάβει μέρος στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής για την ψήφιση του εντελώς προβλέψιμου- όπως το χαρακτηρίζει- πορίσματος της δέσμιας κυβερνητικής πλειοψηφίας

Δημήτρης Ράντος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα