back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανδρουλάκης: Ο Εντογάν μιμείται τον αναθεωρητισμό του Πούτιν-Οι εταίροι να στηρίξουν τις προσπάθειές μας

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο συνάντησης με τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισήμανε με φόντο την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος μιμείται τον αναθεωρητισμό του Πούτιν και γι’ αυτό οι εταίροι μας πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες, που καταβάλουμε για να υπάρξει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία καθώς και ένα πλαίσιο σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου στην ευρύτερη περιοχή. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη σημείωσε: «Ως νέος πολιτικός, μπορείς να πετύχεις πολλά για τον κυπριακό Ελληνισμό».
«Έχει σημασία Ελλάδα και η Κύπρος στη φάση μίας πολύ συγκεκριμένης στρατηγικής να αντιμετωπίσουν αυτήν την αναθεωρητική -όπως πολύ εύστοχα την έχεις χαρακτηρίσει- συμπεριφορά που δε διαφέρει καθόλου από αυτά που βλέπει ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του Υποψηφίου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας:

Νίκος Ανδρουλάκης: Αγαπητέ φίλε Νίκο, σε καλωσορίζω εδώ στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Σου εύχομαι καλή επιτυχία στον αγώνα σου. Είναι μία πολύ κρίσιμη περίοδος για τον Κυπριακό Ελληνισμό και για την πατρίδα μας με τις απίστευτες γεωπολιτικές προκλήσεις, με τον πόλεμο και την παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά και με τις φοβερές προκλήσεις του Ερντογάν και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Δυστυχώς βλέπουμε ότι πολλές φορές μιμείται τον αναθεωρητισμό του Πούτιν. Γι’ αυτό πρέπει οι εταίροι μας να στηρίξουν τις προσπάθειες που κάνουμε και για να υπάρξει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αλλά και ένα πλαίσιο σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του Διεθνούς δικαίου στην ευρύτερη περιοχή.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ειρήνη και την ευημερία και είμαι σίγουρος ότι σε αυτόν τον δρόμο κινείται και η υποψηφιότητα σου και θεωρώ ότι ως ένας νέος πολιτικός μπορείς να πετύχεις πάρα πολλά πράγματα για τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Νίκος Χριστοδουλίδης: Φίλε Νίκο, ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνάντηση. Είναι πάντα χαρά μου να σε συναντώ και να συζητούμε. Όντως συμφωνώ απόλυτα με όσα έχεις προαναφέρει. Ζούμε δύσκολες και κρίσιμες στιγμές λαμβάνοντας υπόψη και την καθημερινή ρητορική από πλευράς του κυρίου Ερντογάν αλλά και άλλων Τούρκων αξιωματούχων. Και έχει σημασία Ελλάδα και η Κύπρος στη φάση μίας πολύ συγκεκριμένης στρατηγικής να αντιμετωπίσουν από τη μία αυτήν την αναθεωρητική -όπως πολύ εύστοχα την έχεις χαρακτηρίσει- συμπεριφορά που δε διαφέρει καθόλου από αυτά που βλέπει ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μία παράνομη εισβολή, για την οποία υπήρξε ουσιαστική αντίδραση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ίδια αντίδραση ενδεχομένως και περισσότερο θα πρέπει να υπάρξει για τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις εναντίον κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Πέραν αυτού είμαστε δύο χώρες οι οποίες επιθυμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες μας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιθυμούμε να έχουμε άριστες σχέσεις και με την Τουρκία.

Δε μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αντιλαμβάνεστε ότι προτεραιότητα είναι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχω την έντονη πεποίθηση και γνωρίζεις πολύ καλά και από τη θητεία σου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο όχι μόνο για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, αλλά και για επίλυση του Κυπριακού που είναι το βασικό ζήτημα που θα ξεκλειδώσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Άρα είμαι εδώ για να ανταλλάξω απόψεις για όλα αυτά τα θέματα και συγκεκριμένα, αγαπητέ Νίκο, για το ρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα